Az egykori mobilgyártó óriás gyengécske negyedéven van túl. A megmentőként várt 5G-s fejlesztések beindulásáig egy újabb kör költségcsökkentéssel igyekszik felszínen maradni.
Hirdetés
 

Mióta a Nokia leadta magáról a mobiltelefonok gyártásának nyűgét, koncentrálhat a megmaradt területre, a telekommunikációs hálózatok kiépítésére. Itt óriási beruházásokra lehet számítani a 5G felfutásával, ám a legfrissebb üzleti számok alapján még nem tart ott a világ.

Két szék között ülnek

A legutóbbi negyedéves jelentés szerint a finn vállalat üzemi eredménye 27 százalékkal esett az előző év hasonló időszakával összehasonlítva. A Nokia ugyanakkor kapaszkodhat abba, hogy a megtermelt 487 millió euró nagyjából egybevág az előzetes szakértői várakozással (utóbbi 492 millió volt), illetve jól fialnak a vállalat szabadalmai is. A jogdíjakból jön a bevételek több mint fele.

A hálózati üzletág mutat némi javulást az év első felében hozott teljesítményhez képest, és a cég nem változtatott éves célszámain sem. A divízió a tervek szerint 6-9 százalékos üzemi profitrátát érhet el 2018-ban, miközben az első kilenc hónapban ez a mutató 2,6 százalékosra sikeredett.

A finnek (és a többi szektoriális rivális) problémája az, hogy az előző generációt képviselő 4G-s beruházások zöme már kifutott, miközben nem indult be kellő lendülettel az 5G kiépítése. Utóbbi a várakozások szerint jövőre kezdhet lendületbe jönni, hogy aztán az elkövetkező néhány évben fokozatosan kiszorítsa öregedő kollégáját. 

Megint húznak a nadrágszíjon

A nehéz időszakot a Nokiánál igyekeztek átszervezéssel és leépítésekkel kibekkelni. Egy ilyen kör kellős közepén jár most is a cég, hiszen az Alcatel-Lucent 2016-os felvásárlását követően indult egy 1,2 milliárd euró megspórolását kitűző átalakítás, amely még most sem ért a végére.

A cég mindenesetre a héten újabb költségcsökkentési hullámot jelentett be. Ezt 2020-ig tervezik teljesen lebonyolítani, és éves szinten újabb 700 millió eurót takarítanának meg vele. Azzal kapcsolatban egyelőre nem adtak tájékoztatást, hogy ezt milyen formában, ejtsd hány munkahely felszámolásával akarják elérni.

Piaci hírek

Az iPhone-eladások szűk harmada rámehet a kínai hadjáratra

Legalábbis ezt olvasta ki üveggömbjéből az Apple-kérdésekben igen nagy szakértőnek tartott Ming-Csi Kuo.
 
Már Budapesten is van olyan előadás, amit wifihálózat és mobiltelefon segítségével tettek interaktívvá.

a melléklet támogatója a TP-Link Magyarország

Nem általában a távmunkáé, hanem a mostani tipikus távmunka-helyzeteké. A szervezetek arra nem voltak felkészülve, hogy mindenki otthonról dolgozik.

Alapjaiban kell megújítani a biztonságról kialakított felfogásunkat

Tavaly január végétől megszűnt a Java SE 8 ingyenes frissítése, és a Java SE 11 sem használható ingyenesen üzleti célra. Tanácsok azoknak, akik még nem találtak megoldást. Hegedüs Tamás (IPR-Insights) írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2020 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.