A Sidewalknak nevezett szabványt a Bluetooth és a Wi-Fi, illetve az 5G közé pozicionálják: az első kettőnél nagyobb a hatótávolsága, utóbbinál kisebb az energiaigénye.
Hirdetés
 

Seattle-i rendezvényén az új termékei mellett egy hosszabb távú tervet is bejelentett az Amazon: a vállalat saját rádiós adatátviteli technológiát fejlesztett ki. Annak ellenérte, hogy Los Angelesben már meg is kezdték a Sidewalknak nevezett saját átviteli szabvány tesztelését, szinte semmit sem árultak el annak technológiai háttérről. Annyi viszont bizonyos, hogy a Sidewalk kis adatcsomagok továbbítására alkalmas, azaz elsősorban a háztartások IoT-s eszközeinek, szenzorainak kommunikációjára használnák.

Nagyobb hatótávolság és kisebb energiaigény

A szabványt a Bluetooth és a Wi-Fi, valamint az 5G közé pozicionálták: az előbbieknél nagyobb a hatótávolsága, utóbbinál viszont jóval kisebb az energiaigénye. Ez azonban azt eredményezte, hogy csak kis adatcsomagok továbbítására alkalmas, ami azonban az okosotthon-szenzorok esetében bőven elegendő is. A Sidewalk a 900 MHz-es spektrum egy keskeny sávú átvitelhez az USA-ban engedély nélkül használható sávjában működik. Maximális hatótávolsága, amely függ a hozzáférési pont és az IoT eszközök elhelyezkedésétől is, nagyjából 1,6 km. Mint azt a bemutatón Dave Limp, az Amazon eszközfejlesztésekért felelős vezetője mondta, olyan hálózatban gondolkodtak, amely egyszerűen, olcsón telepíthető és használható.

Los Angelesben 700 tesztkészüléket osztottak szét, amelyekkel egyelőre csak egyedi hozzáférési pontokat tesztelnek, de később ezeket majd hálózatba is kötik. Az első alkalmazás is megvan hozzá: a kutyákra szerelhető Ring Fetch nyomkövető, amely az új szabványt használva kommunikál a lakásban lévő hozzáférési ponttal. A nyomkövető tájékoztatja a gazdát kutyája pozíciójáról, illetve riasztást is küld, ha az állat egy bizonyos zónából kimegy.

Az Amazon azt ígérte, hogy harasosan elérhetővé teszi az új protokoll leírását, hogy más készülékgyártók is integrálhassák az eszközeikbe.

Mobilitás

Lego-válogatásra is jó az MI

Egy ausztrál mérnöknek elege lett a fárasztó szortírozásból, így inkább összelegózott egy önműködő válogatógépet.
 
PR-interjú

A digitalizáció a kezünk alá dolgozik

Néhány év alatt organikus fejlődés révén vált távközlési vállalatból infrastruktúra alapú infokommunikációs szolgáltatóvá az Invitech. A társaság bevételeinek meghatározó részét mára a vállalati szolgáltatások üzletág adja. Vezetőjével az irányváltás hátteréről és a jövő lehetőségeiről beszélgettünk.

Nem elég beszélni róla, tenni is kell azért, hogy jövőállóbbak legyenek a vállalatok. Szerencsére ebben rengeteg technológia áll már a rendelkezésre, csak győzzünk válogatni közöttük.

a melléklet támogatója az Invitech

A VISZ éves INFOHajó rendezvényén az agilitás nagyvállalati alkalmazhatósága és tanulhatósága volt az egyik kerekasztal témája. Az ott elhangzottakat gondolta tovább Both András (Idomsoft), a kerekasztal egyik résztvevője.

Ez a nyolc technológia alakítja át a gyártást

a Bitport
a Vezető Informatikusok Szövetségének
médiapartnere

Az Oracle átáll a féléves verzió-életciklusra, és megszünteti az ingyenes támogatást üzleti felhasználóknak. Mire kell felkészülni? Dr. Hegedüs Tamás licencelési tanácsadó (IPR-Insights Hungary) írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthetően, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport kilencedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2019 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.