A Sidewalknak nevezett szabványt a Bluetooth és a Wi-Fi, illetve az 5G közé pozicionálják: az első kettőnél nagyobb a hatótávolsága, utóbbinál kisebb az energiaigénye.
Hirdetés
 

Seattle-i rendezvényén az új termékei mellett egy hosszabb távú tervet is bejelentett az Amazon: a vállalat saját rádiós adatátviteli technológiát fejlesztett ki. Annak ellenérte, hogy Los Angelesben már meg is kezdték a Sidewalknak nevezett saját átviteli szabvány tesztelését, szinte semmit sem árultak el annak technológiai háttérről. Annyi viszont bizonyos, hogy a Sidewalk kis adatcsomagok továbbítására alkalmas, azaz elsősorban a háztartások IoT-s eszközeinek, szenzorainak kommunikációjára használnák.

Nagyobb hatótávolság és kisebb energiaigény

A szabványt a Bluetooth és a Wi-Fi, valamint az 5G közé pozicionálták: az előbbieknél nagyobb a hatótávolsága, utóbbinál viszont jóval kisebb az energiaigénye. Ez azonban azt eredményezte, hogy csak kis adatcsomagok továbbítására alkalmas, ami azonban az okosotthon-szenzorok esetében bőven elegendő is. A Sidewalk a 900 MHz-es spektrum egy keskeny sávú átvitelhez az USA-ban engedély nélkül használható sávjában működik. Maximális hatótávolsága, amely függ a hozzáférési pont és az IoT eszközök elhelyezkedésétől is, nagyjából 1,6 km. Mint azt a bemutatón Dave Limp, az Amazon eszközfejlesztésekért felelős vezetője mondta, olyan hálózatban gondolkodtak, amely egyszerűen, olcsón telepíthető és használható.

Los Angelesben 700 tesztkészüléket osztottak szét, amelyekkel egyelőre csak egyedi hozzáférési pontokat tesztelnek, de később ezeket majd hálózatba is kötik. Az első alkalmazás is megvan hozzá: a kutyákra szerelhető Ring Fetch nyomkövető, amely az új szabványt használva kommunikál a lakásban lévő hozzáférési ponttal. A nyomkövető tájékoztatja a gazdát kutyája pozíciójáról, illetve riasztást is küld, ha az állat egy bizonyos zónából kimegy.

Az Amazon azt ígérte, hogy harasosan elérhetővé teszi az új protokoll leírását, hogy más készülékgyártók is integrálhassák az eszközeikbe.

Mobilitás

Döbbenet: a Facebookról megint elszivárgott némi személyes adat

A közösségi oldalnak megint nem sikerült összehangolni a saját házirendjét a saját alkalmazásprogramozási eszközeivel, és sokadszor is olyan fejlesztőknek biztosított hozzáférést a felhasználói adatokhoz, akiknek nem kellett volna. Aggodalomra semmi ok, a Facebook eddiginél is keményebb munkája eredményes lesz.
 
Hirdetés

Ez az igazi versenyelőny a turizmusban

A koronavírus-járvány miatt visszaesett vendégforgalom lehetőséget is rejt magában. A szállodaipar korán ébredő szereplői a jövőbe fektetve informatikai fejlesztésekkel tehetik vonzóbbá és biztonságosabbá szolgáltatásaikat.

Már Budapesten is van olyan előadás, amit wifihálózat és mobiltelefon segítségével tettek interaktívvá.

a melléklet támogatója a TP-Link Magyarország

Hirdetés

Hatékonyabb kommunikáció Magyarország legforgalmasabb vasútvonalain

Sikeresen befejeződött a magyarországi GSM-R hálózat kiépítésének első fázisa.

Nem általában a távmunkáé, hanem a mostani tipikus távmunka-helyzeteké. A szervezetek arra nem voltak felkészülve, hogy mindenki otthonról dolgozik.

Alapjaiban kell megújítani a biztonságról kialakított felfogásunkat

Mi köze az IBM licencszerződések apró betűs kitételeinek ahhoz, hogy a Microsoft Windows Server 2008 életciklusának végéhez ér? Rogányi Dániel (IPR-Insights) írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2020 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.