Az amerikai vállalat egy sor új terméket jelentett be, amelyek mindegyikében Alexa, a cég mesterséges asszisztense lapul majd.
Hirdetés
 

Úgy tűnik, az Amazonnak nem elég, hogy elfoglalta a nappalikat (egyelőre leginkább "csak" az USA-ban), és egy csomó friss eszközzel igyekszik a felhasználók mindennapjainak még szervesebb részévé válni. Akinek ez tetszik, az beinvitálhatja a cég mesterséges intelligenciát használó hangasszisztensét a fülébe, felhelyezheti az arcára, vagy épp felhúzhatja az ujjára.

Szorosabb kapcsolatra vágynak

Ugyan az Echo egész jól elterpeszkedett a családok nappalijában, az Amazon óriási hátrányban van saját virtuális asszisztensének tér- és időbeli elterjesztésében. A Google-nek ott van az Android, az Apple-nek pedig az iPhone, azaz az embereknél most már tényleg éjjel-nappal ott lévő okostelefonok sokkal könnyebb "hordozó felületet" jelentenek a saját megoldások erőltetésre.

Ennek ellensúlyozásaként is lehet értelmezni a tegnap bejelentett csokornyi új eszközt. Van itt fülhallgató, szemüveg és gyűrű is, és a folyamatosan biztosított kapcsolatot megkönnyítendő előkerült az Amazon Sidewalk is. Utóbbi egy alacsony sávszélességű speciális hálózatot alakít ki, ahol az Amazon termékeit használók egymásnak nyújtanak segítséget az eszközeik elérésében. Bár több részlet még nem tisztázott, de valami hasonlóról van szó, mint az a már itthon is működő gyakorlat, amikor az internetszolgáltatók az otthon telepített routerekkel biztosítanak városi környezetben szinte tökéletes lefedettségű ingyen wifit az előfizetőiknek. 

Kirügyezett a kínálat

Az új portfólió egyik képviselője az Echo Buds. A 130 dollárért kínált intelligens fülhallgató egyértelműen az Apple AirPods riválisaként léphet színre. Alexának köszönhetően a fülbe dugott "rügyecskék" lejátszák nekünk például a futáshoz beállított zeneszámainkat, vagy ha épp alkalmas, folytathatjuk a félbehagyott hangoskönyvünket, de útbaigazítást, időjárás-jelentést és egy csomó más dolgot is kaphatunk néhány hangalapú utasítás kiadásával.

A másik jövevény a 180 dollárért kapható Echo Frames tulajdonképpen egy sima szemüveg, amelynek száraiba Alexát költöztették. A gondos mérnöki munkának köszönhetően a hangszórókból jövő hangokat csak mi halljuk, így nem zavarjuk környezetünket (maximum ők néznek ránk furán, hogy magunkban beszélünk). A Frames egy érintéssel telefonunk hangassziszensét is eléri, így nem is egy, hanem rögtön két mesterséges intelligencia erejére támaszkodhatunk vele.  

Talan a legfurcsább újdonság az akciós áron 130 dollárba kerülő gyűrű, az Echo Loop. A technológiailag képzett, meglehetősen egyszerű stílusú ékszerbe miniatűr hangszóró és mikrofon került, amelyeken keresztül szintén el tudjuk érni és használni az Amazon virtuális segédjét. Sőt egy igazán fontos kontaktunkat be is programozhatjuk az eszközbe, és őt akár fel is hívhatjuk a gyűrűnkkel. (Az már más kérdés, hány felhasználó lesz mindezért akár csak az akciós összeget is kifizetni.)

A cég alaptermékének tekinthető Echo mellett megjelenik egy vájtfülűeknek szánt prémium hangszóró is, az Echo Studio. A 200 dolláros egység a beszámolók szerint rendkívül jó minőségű és erős hangot sugároz, amely ráadásul idomul a helyiséghez, ahol épp elhelyezték.

A sok újdonság mellett kapott némi ráncfelvarrást maga Alexa is, ráadásul mindössze 99 centért Samuel L. Jackson hangjára is cserélhetjük majd az asszisztensünket.

Konzumer tech

Kínában úgy nő a mobil játékosok száma, mintha kötelező lenne mobilon játszani

Az ázsiai birodalomban évek óta elképesztő mértékben növekszik a piac, ehhez hasonló tempót a nyugati felhasználók csak a járvány miatti elzártságban produkálnak.
 
A biztonság kiszervezéséhez komoly bizalmi tőke kell, ami lassan épül fel, de tartósabb is, mint a betyárbecsület.

a melléklet támogatója a Euro One

Hirdetés

Így érdemes kialakítani a biztonságfelügyeletet

A jó példákért nem kell messze menni. Az alábbiakban csupa magyarországi bevált gyakorlat következik.

Nem általában a távmunkáé, hanem a mostani tipikus távmunka-helyzeteké. A szervezetek arra nem voltak felkészülve, hogy mindenki otthonról dolgozik.

Alapjaiban kell megújítani a biztonságról kialakított felfogásunkat

Mi köze az IBM licencszerződések apró betűs kitételeinek ahhoz, hogy a Microsoft Windows Server 2008 életciklusának végéhez ér? Rogányi Dániel (IPR-Insights) írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2020 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.