A csúcsmodellek elképesztő árai és a komolyabb, hasznos innovációk hiánya érthető módon a másodlagos piac felé tereli a vásárlókat. Miközben az új készülékek eladásai stagnálnak, a használt szegmens rakétázik.

Több mint 200 millió használt és felújított okostelefon cserélhetett gazdát tavaly az IDC számításai szerint. A 17,6 százalékos éves növekedésnek megfelelő lendület csak enyhén csillapodik az elkövetkező években, aminek köszönhetően három év múlva már 333 millió darabosra hízhat a piac.

Ár kontra érték

Az amerikai piackutató előrejelzése alapján 2023-ban már 67 milliárd dollárt mozgathat meg a nem új mobilok szegmense. Ez azt jelenti, hogy átlagosan nagyjából 200 dolláros árszinten kelnek majd el a használt és felújított telefonok. Bár önmagában ez az összeg is magasnak tűnhet, ám az utóbbi években a vásárlóknak hozzá kellett szokni az 1000 dollár feletti árcédulák látványához. Egy-egy különleges csúcsmodellért pedig még ennél is többet kell fizetni. Vagy pontosabban kellene, ugyanis a felhasználók egy jó részének ez már szó szerint túl sok.

Ez meg is látszik az utóbbi időszak értékesítési számaiban, hiszen az új okostelefonok piaca nagyjából három éve folyamatosan csökken. A visszaesés mögött nem csak a drága készülékek állnak, hanem az értelmes, valóban áttörésnek tekinthető fejlesztések szinte teljes hiánya is. Nem segítette az elmúlt időszak forgalmát az sem, hogy az 5G elterjedésére váró vásárlók inkább kivártak.

Érdekes módon az új generációs mobilhálózat kiépítése és az egyre többféle 5G-képes modell megjelenése idén várhatóan segíteni fogja a másodlagos piac élénkülését is. Az IDC-nél arra számítanak, hogy a felhasználók az új modellek megvásárlásakor beadják régebbi telefonjukat, ami felpezsdíti a felújított eszközök kínálatát.

Előny előny hátán

Az újrahasznosítás és -értékesítés természetesen megéri a gyártóknak is, mivel általában egy új telefon eladásával párosul, ráadásul környezetvédelmi szempontokból is jól mutat a PR-bizonyítványban. De segíti a márka és a hozzá kapcsolt ökoszisztéma terjedését is. 

Nem véletlenül futtat egy sor szállító hivatalos programokat ezeknek a készülékeknek a kezelésére és forgalmazására. A leadott mobilokat jellemzően átnézik, kitisztítják, új akkumulátort és borítást kapnak, majd ugyanúgy csomagolják őket, mint egy új terméket. Az Apple dedikált oldalán például látszik, hogy a feljavított iPhone X modellek nagyjából harmadáron vihetők.

A végtelenbe, és tovább!

Az IDC szerint a pozitívumok hatására a telefonok másodlagos piaca az elkövetkező esztendőkben is szép kilátásokkal bír. A korábban említett, közel 333 millió darabos jóslat ugyanis éves átlagban 13,6 százalékos növekedésnek felel meg a 2018-2023-as periódusban. Ez pedig messze felette van az új készülékekre vonatkozó előrejelzésektől, amelyek szerint jó, ha 1-2 százalékos bővülést képes lesz a közeljövőben elérni a szegmens.
Konzumer tech

Koronavírus, recesszió, elbocsátások – és jönnek a belsős adattolvajok

Már vannak jelei annak, hogy a tömeges elbocsátások miatt fel fognak erősödni a bennfentes kibertámadások.
 
Hirdetés

A hatásos védelemhez egy webalkalmazás-tűzfal ma már nem elég

A Proxedo API Security túllép a hagyományos webalkalmazás-tűzfalakon: hatásosan védi az API-végpontokat.

Bár a PSD2 kapcsán váltak széles körben ismertté az API-kban rejlő kockázatok, nem kell külső, harmadik fél ahhoz, hogy ezek a kockázatok testet öltsenek.

a melléklet támogatója a BalaSys

Nem általában a távmunkáé, hanem a mostani tipikus távmunka-helyzeteké. A szervezetek arra nem voltak felkészülve, hogy mindenki otthonról dolgozik.

Alapjaiban kell megújítani a biztonságról kialakított felfogásunkat

Tavaly január végétől megszűnt a Java SE 8 ingyenes frissítése, és a Java SE 11 sem használható ingyenesen üzleti célra. Tanácsok azoknak, akik még nem találtak megoldást. Hegedüs Tamás (IPR-Insights) írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2020 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.