Az IDC üveggömbjében már látszik a lejtő alja. Az új generációs kommunikációs hálózatnak köszönhetően jövőre megindulhat a növekedés a mobileladásoknál.
Hirdetés
 

Az amerikai piackutató most közzétett jelentése az okostelefonos szegmens jelenét és jövőbeli kilátásait veszi górcső alá. Az idei második negyedév állapotából kiinduló előrejelzés szerint idén vége lehet a piac több év óta tartó szenvedésének.

Nincs más hátra, mint előre

Az IDC úgy kalkulál, hogy az idei második félévben gyakorlatilag stagnálni fognak az eladások éves összevetésben. A mindössze 0,4 százaléknyi prognosztizált romlás tényleg erősödésnek tűnik annak fényében, hogy a teljes 2019-es periódusra 2,2 százalékos visszaesést valószínűsítenek. Ha íg lesz, akkor a mobilpiacról elmondható, hogy az elmúlt három évet folyamatos recesszióban töltötte.

Viszont 2020-ban megváltozik a széljárás. A piackutató szerint 1,6 százalékkal emelkedhet a forgalom. Ez szerény, de azért szemmel látható erősödést jelenten az eladott darabszámban. Persze egyelőre még képlékeny a globális helyzet, elég az immár nagyon elhúzódó és gyakran magasabb fokozatba kapcsolódó amerikai-kínai kereskedelmi torzsalkodást említeni.

Okostelefon-eladások várható alakulása kommunikációs hálózatokra bontva - forrás: IDC

 

Ahogy a fenti, többéves előrejelzést mutató grafikonon is szépen látszik, a piac élénkülése pontosan egybe esik majd a legújabb generációs mobilhálózat, az 5G fokozatos elterjedésével. Az egyre hosszabb időközönként telefont váltó felhasználók körében ugyanis sok esetben pont az 5G jelentette előnyök kihasználása áll majd a készülékcsere hátterében. Jövőre az eladások szűk 9 százalékát adják majd az 5G-képes modellek, míg 2023-ban ez az arány várhatóan 28 százalék fölé hízik.

Állóháború az operációs rendszerek frontján

Az IDC-nél megvizsgálták a jelenlegi és jövőbeli helyzetet az Android és iOS párharcának szemszögéből is. A mobil operációs rendszerek versengésére most már hivatalosan is használható a párharc kifejezés, mivel az utolsó más versenyző (Windows Phone) is kikopott a piacról.

Eladások mobil operációs rendszerek szerinti alakulása - forrás: IDC

 

A Google és az Apple harca teljes állóháborúvá válhat az elkövetkező években. Az előrejelzés szerint 2019. és 2023. között mindössze 0,4 százalékpontnyi piacot tud elragadni az Android az iOS-től. Az okostelefonos piacon mostanában szenvedő Apple jövőre magára találhat - köszönhetően többek között annak, hogy addigra Cupertino portfóliójában is felbukkannak majd az 5G-képes iPhone-ok.

Konzumer tech

Le kell-e mondani a távmunkázóknak a céges karrierről?

Ha valaki nem szeretne élete végéig a céges hierarchia alján maradni, nehéz helyzetben lesz, ha a távmunkát választja – vélik egyes szervezetfejlesztési szakértők.
 
A biztonság kiszervezéséhez komoly bizalmi tőke kell, ami lassan épül fel, de tartósabb is, mint a betyárbecsület.

a melléklet támogatója a Euro One

Hirdetés

Így érdemes kialakítani a biztonságfelügyeletet

A jó példákért nem kell messze menni. Az alábbiakban csupa magyarországi bevált gyakorlat következik.

Nem általában a távmunkáé, hanem a mostani tipikus távmunka-helyzeteké. A szervezetek arra nem voltak felkészülve, hogy mindenki otthonról dolgozik.

Alapjaiban kell megújítani a biztonságról kialakított felfogásunkat

Mi köze az IBM licencszerződések apró betűs kitételeinek ahhoz, hogy a Microsoft Windows Server 2008 életciklusának végéhez ér? Rogányi Dániel (IPR-Insights) írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2020 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.