A Google Project Link a lassú internetkapcsolattal rendelkező országoknak, városoknak nyújtana szélessávú elérést.

Aki az internetes szolgáltatásokból, a netet használó emberekből él, annak az az érdeke, hogy minél több fizetőképes felhasználó legyen a világon. Ennek előmozdítása érdekében az adott vállalat egyrészt reménykedhet az egyes országok szolgáltatóinak, kormányainak fejlesztési kedvében, vagy saját maga is léphet és kiépítheti azt az infrastruktúrát, amire szüksége van.

Nettel segítenének a felzárkózásban

A Google nem először gondolja az utóbbit, aminek eredményeképpen elindította a Project Link kezdeményezést. Ennek keretében a cég üvegszálas technológián alapuló hálózatokat fog kiépíteni a világ azon fejlődő országaiban, ahol még nem áll rendelkezésre a megfelelően gyors és megbízható internetkapcsolat. A Project Link a már kiépített, helyi hálózatokat fogja összeköttetésbe hozni azokkal a gerinchálózatokkal, amelyek a kontinenseket kötik össze. A Google arra számít, hogy a fejlemények láttán a helyi internet szolgáltatók kellő késztetés éreznek a saját hálózatuk fejlesztésére is, aminek következtében nőni fog a problémákkal küzdő területek internetellátása.

A projekt tulajdonképpen már el is kezdődött, aminek első szerencsés nyertese Uganda fővárosa, Kampala. A Google egy videóban szólaltatja meg az afrikai város lakóit, amiből kiderül, hogy a gazdaságnak, az oktatásnak, az egészségügynek óriási szüksége van a gyors netre, ami igaz szervezeti, vagy akár egyéni szinten is. A választás azért esett Kampalára, mert a Google nagy potenciált lát ebben a fiatal, nyüzsgő, és fejlődésre képes városban. A videóból és a projekt oldalán megtalálható információkból nem egyértelmű, hogy melyik város lesz a következő állomás (bár említés szintjén Afrika városai szerepelnek), ahogy az sem, hogy milyen módszerrel döntik el a fejlesztés következő helyszínét.

Másnak is eszébe jutott már

A Google nem ingyen és bérmentve nyújtja majd ezt a lehetőséget, a Project Link mögött nem meglepő módon üzleti érdekek húzódnak. A kiépített hálózatra magánszemélyek nem tudnak csatlakozni, az csak a helyei vezetékes és mobilszolgáltatókon keresztül lesz lehetséges, akiknek fizetniük kell a Google hálózatának használatáért.

A Google nem először foglalkozik az „internetet mindenkinek” gondolattal: a világháló megosztása hőlégballonokról például egy hasonló, bár sokkal inkább a jövőbe mutató és kísérleti megoldás volt. Optikai hálózat kiépítése sem első alkalommal történik a Google részéről, mivel tavaly Kansas már belekóstolhatott, hogy milyen a világ legnagyobb keresőcégénél előfizetni.

A Facebook közel két hónapja mutatta meg hasonló ambícióit az Internet.org szervezet megalapításával. Ennek célja az internet-hozzáférés gyors ütemű bővítése és a fejlődő régiók mielőbbi felzárkóztatása, aminek érdekében a Facebook olyan technológiai partnerekkel társult, mint a Samsung, az Ericsson, a Nokia, a Qualcomm, a MediaTek és az Opera.

Fél Ausztráliát letölthették egy hekkertámadásban

A kontinensnyi ország második legnagyobb telkójánál történt súlyos incidens. A vizsgálatok még tartanak, de akár 10 millió ügyfél személyes adata is illetéktelen kezekbe kerülhetett.
 
Hirdetés

Budapestre jön és munkatársakat keres az Innovecs

A cégek digitális transzformációját segítő, szédítő tempóban növekvő vállalatnál kiemelt figyelmet fordítanak a csapattagok igényeire és jólétére.

Hirdetés

A munkaerő képzése a vállalat sikerének egyik záloga

A piaci versenyben az a cég tud élen maradni, amely lépést tart a fejlődő technológiával. Ez azonban csak megfelelően képzett alkalmazottakkal lehetséges.

Ahogy megindult az IT-szakemberekért a harc a munkaerőpiacon, úgy váltak egyre szofisztikáltabbá a képzést végző intézmények szolgáltatásai.

a melléklet támogatója a Green Fox Academy

A felmérésekből egyre inkább kiderül, hogy az alkalmazottak megtartása vagy távozása sokszor azon múlik, amit a szervezetük nem csinál, nem pedig azon, amiben egymásra licitál a többi munkáltatóval.

Ezért fontos számszerűsíteni a biztonsági kockázatokat

Az EU Tanácsa szerint összeegyeztethető a backdoor és a biztonság. Az ötlet alapjaiban hibás. Pfeiffer Szilárd fejlesztő, IT-biztonsági szakértő írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2022 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.