Az űrkutatás volt az eredeti célpont, de az orvosbiológiai eszközök gyártását is forradalmasíthatja az új módszer.
Hirdetés
 

Négydimenziós nyomtatással kísérleteznek az USA egyik neves kutatóegyetemén, a Georgia Institute of Technologyn (Georgia Tech). Speciális anyagokból hoznak létre 3D-s nyomtatással olyan struktúrákat, melyek képesek idővel az alakváltásra.

Igény lenne rá

Az igény az űrkutatásban fogalmazódott meg. A NASA régóta keresi a megoldást arra, hogy minél több anyagot, eszközt tudjon feljuttatni az űrbe gazdaságosan egy űrhajóval. Mivel ott kritikus a méret, a kutatók egyik kiemelt feladata, hogy minél kisebbre lehessen zsugorítani az eszközöket. E miniatürizálás azonban sokszor a használhatóság rovására is megy.

A Georgia Tech egy kutatócsoportja most talált erre megoldást: a 4D-s nyomtatást. Az alapeszköz továbbra is egy 3D-s nyomtató, a negyedik dimenzió pedig arra utal, hogy a nyomtatóval létrehozott tárgyba egyfajta memóriát is "belenyomtatnak", és amikor az adott tárgy eljut oda, ahol fel akarják használni, elnyeri végső formáját, például többszörösére tágul. Mivel az anyag memóriája emlékszik, képes is visszatérni eredeti állapotába.

Az is nagyon fontos kritérium, hogy a szerkezet nagyon könnyű, ugyanakkor rendkívül szilárd legyen. Ehhez egy már több helyen – például az építészetben is – alkalmazott elvet, a tenszegritást hívták segítségül a kutatók. A Buckminster Fuller amerikai építész által bevezetett fogalmat, amely a feszültség (tension) és az integritás (integrity) szó összevonásából származik, olyan szerkezetekre használják, melyek stabilitását a merev és nem merev alkotóelemeik közötti feszültség biztosítja. A módszert az építészetben már az 1960-as évek óta alkalmazzák nagyobb szerkezetekre is. Ilyen elven épült például az ausztráliai Brisbane-ben működő Kurilpa gyalogos híd vagy a szöuli olimpiai stadion tetőszerkezete is.

Minden elemet nyomtatnak

A szerkezetnek mind a merev részeit, mind az azokat összkapcsoló kötélzetet 3D nyomtatással állítják elő speciális polimerekből. A konstrukció hő hatására nyeri el funkcionális formáját, de mivel a szerkezetben merev elemei (a rudak) képesek emlékezni az eredeti állapotukra, bármikor újra "össze lehet csukni" a létrehozott formát.
 


A módszer működik (lásd a videót), de a továbblépéshez több problémát is meg kell oldani. Ezek egy része további anyagtudományi kutatásokat igényel, mivel a többszöri transzformáció során az anyag gyorsan fárad. A másik megoldandó probléma, hogy az átalakulás sebességét is szabályozhatóvá kell tenni valamilyen módon, mivel bonyolultabb szerkezeteknél a túl gyors átalakulásnál összekuszálódhatnak az elemek kötései.

Ha módszert sikerül tökéletesíteni, az űrkutatáson túl az orvosi robotikában is komoly szerepet kaphat.

Piaci hírek

SAP NOW Hungary: szerszámkészlet az ügyfelek lenyűgözéséhez

Beszámolónk a 2019-es SAP NOW Hungary konferencia első napjáról, ahol ebben az évben minden az intelligens vállalat koncepciójáról szólt.
 
EZ A HELYZET SIÓFOKON

SAP NOW Hungary:
szerszámkészlet az ügyfelek lenyűgözéséhez

Az SAP kétnapos rendezvénye az idén is követhető a Bitporton!

TOVÁBB A KÖZVETÍTÉSRE >

Ömlik a pénz a digitalizációval foglalkozó startupokba, de a rossz beidegződések még mindig lassítják az átalakulást.

a melléklet támogatója az Aruba Cloud

Hirdetés

Nagyvállalati mesterséges intelligencia (MI) megoldások a Lenovótól

Elkezdődött a mesterséges intelligencia hajtotta gazdasági átalakulás. Az összetett technológia könnyű használatba vételét, rugalmas bővítését ígérik a Lenovo adatközponti megoldásai.

A VISZ éves INFOHajó rendezvényén az agilitás nagyvállalati alkalmazhatósága és tanulhatósága volt az egyik kerekasztal témája. Az ott elhangzottakat gondolta tovább Both András (Idomsoft), a kerekasztal egyik résztvevője.

Ez a nyolc technológia alakítja át a gyártást

a Bitport
a Vezető Informatikusok Szövetségének
médiapartnere

Az Oracle átáll a féléves verzió-életciklusra, és megszünteti az ingyenes támogatást üzleti felhasználóknak. Mire kell felkészülni? Dr. Hegedüs Tamás licencelési tanácsadó (IPR-Insights Hungary) írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthetően, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport kilencedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2019 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.