A hi-tech helyett állítólag egy olcsóbb modell fejlesztésére koncentrálnak, mert már most is alig pislákol az érdeklődés a 3500 dolláros MR-headsetek iránt.

Az Apple az év elején dobta piacra a kevert valóság (MR) megjelenítésére alkalmas eszközeit, a 3499 dollárért rendelhető Vision Pro headsetek, amelyek vegyes fogadtatásban részesültek. Az első szállítmányt még gyorsan elkapkodták, de már akkor látszott, hogy a kereslet nem lesz tartósan magas, és a Bloomberg áprilisi riportja alapján tényleg alig-alig jegyeznek elő időpontokat a Vision Pro demójára a márkaboltokban. A lapnak nyilatkozó alkalmazottak szerint az eladások is "napi pár darabról" "hetente néhányra" csökkentek az egyes üzletekben.

Eközben a vásárlók egy része már vissza is küldte a headseteket, és az is feltűnő volt, hogy mindössze néhány hónappal a megjelenését követően mennyire leült a kezdeti felhajtás az MR-headsetek körül. Van, aki szerint nem kifejezetten az Apple termékét minősíti, hogy a virtuális valóság (VR) ebben a formájában máris elavulttá vált, de az biztos, hogy a jóval olcsóbb eszközök sem fogynak valami jól, 3500 dollárt pedig tényleg csak nagyon kevesen fizetnek egy olyan készülékért, amit a felmérések szerint legfeljebb alkalmi filmnézésre használnak.

Megpróbálnak visszamászni az ablakon

A The Infomation információi alapján az Apple is kénytelen volt reagálni a helyzetre, ami a lap értesülései szerint azt jelenti, hogy lemond a Vision Pro következő generációjáról. Az előrejelzések szerint a következő kiadásra amúgy sem lehetett volna számítani néhány éven belül, de a vállalat most állítólag fel is függesztette a Vision Pro fejlesztését. Helyette inkább egy olcsóbb modell előállításra törekszik, amit a jövő év végén dobna piacra, bár megoldást nyilván ez sem jelentene a gyenge szoftveres ökoszisztéma vagy a kényelmetlen viselet problémáira.

A Vision Pro elvileg mostanában debütál majd a nemzetközi piacon, miközben az új termékről sokkal többet még nem lehet tudni. A The Information szerint ugyanazokkal a kijelzőkkel csökkentenék legalább harmadával csökkentenék a headset tömegét, árát pedig "összhangba hoznák" a csúcs iPhone-okéval. A kommentárok kiemelik, hogy a 2025-ös határidő elég szigorúnak tűnik, amennyiben nehéz lesz érdemben csökkenteni az így is túlságosan kevés felhasználási esettel rendelkező Vision Pro költségeit a funkcionalitás jelentős megnyirbálása nélkül.

Konzumer tech

Angol startuppal pallérozza a Galaxy AI-t a Samsung

A dél-koreai vállalat a felvásárlástól azt reméli, hogy az eszközein futó algoritmusok a lehető legtestreszabottabb szolgáltatásokat nyújtják majd a felhasználóknak.
 
Nincs automatikus és egyszerű út a felhőnirvánába, pedig a buktatók többségét viszonylag egyszerűen el lehetne kerülni.

a melléklet támogatója a 4iG Nyrt.

Amióta a VMware a Broadcom tulajdonába került, sebesen követik egymást a szoftvercégnél a stratégiai jelentőségű változások. Mi vár az ügyfelekre? Vincze-Berecz Tibor szoftverlicenc-szakértő (IPR-Insights) írása.

Nyílt forráskód: valóban ingyenes, de használatának szigorú szabályai vannak

Különösen az early adopter vállalatoknak lehet hasznos. De különbözik ez bármiben az amúgy is megkerülhetetlen tervezéstől és pilottól?

Sok hazai cégnek kell szorosra zárni a kiberkaput

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2024 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.