A második negyedév is erős volt, de a harmadikban erre is rá tudtak tenni egy lapáttal a szállítók. Különösen a Samsung, ahol majdnem megduplázták a tavalyi eladásokat.

A rendkívül jól sikerült előző negyedév után akár kicsit alább is hagyhatott volna a lendület a táblagépeknél. Az IDC friss adatai szerint azonban ennek pont az ellenkezője történt.

Táblába fojtjuk bánatunk

A harmadik negyedévben 47,6 millió tabletet értékesítettek világszerte. Ez közel negyedével több, mint egy évvel korábban, azaz a szegmens óriási löketet kapott a sok más területet negatívan érintő pandémiás időszakban. Az év korábbi szakaszában a keresletélénkülést egyértelműen az otthoni munkavégzés és távoktatás számlájára lehetett írni, ám a most vizsgált periódusban már egyéb tényezők is szerepet játszhattak.

 

Tabletes eladások 2020/Q3 - IDC
Infogram

 

Az IDC szakértői szerint a Covid-19 miatt sok helyen továbbra is meglévő korlátozások például azt eredményezik, hogy az emberek az elmaradt utazást, éttermi vacsorát, mozizást egy praktikus, otthon is használható szórakoztató eszköz beszerzésével pótolják. Amire ráadásul a forrás is megvan, hiszen az említett egyéb programokra nem kellett költeni.

Koreai öröm

Ami a szállítói rangsort illeti, helyezések szempontjából változás nem történt, ám - köszönhetően a gyártók hullámzó teljesítményének - az erőviszonyok jelentősen átrajzolódtak az egy évvel korábbi állapothoz képest. Az Apple továbbra is biztosan ül a trónon, ám a Samsung kezd a nyakára mászni. Cupertino 13,9 milliós iPad-eladásától a dél-koreai cég 9,4 milliós saját forgalma már belátható közelségben van. Az Apple azért így sem panaszkodhat, hiszen a 17,4 százalékos éves növekményhez az is hozzájárult, hogy jól fogytak a nemrégiben bemutatott új modellek.

A Samsungnál viszont egyenesen táblaesőt hozott a negyedév. Az említett közel 10 milliós eladás ugyanis majdnem 90 százalékkal haladja meg a tavaly ilyenkori produkciót. A cég igyekszik innovációban is élen járni, hiszen a vizsgált negyedévben indította útjára a Galaxy Tab S7+-t, amely a világ első, globálisan forgalmazott 5G-képes táblagépe.

Az IDC által nevesített legnagyobb öt szállító maradék tagjainál az Amazont negatív előjellel lehet említeni, hiszen az amerikai vállalat volt az egyetlen, ahol nem sikerült túlszárnyalni a 2019-es eladásokat. A két kínai rivális viszont erősödött (a Huawei nagyjából 33, míg a Lenovo több mint 60 százalékkal), így az Apple és Samsung mögött nagyon besűrűsödött a követő boly.

Hirdetés
Konzumer tech

Musk turbó fokozatban nyomta le Gatest

A többek között a Tesla alapításával hírnevett szerzett Elon Musk immár a világ második leggazdagabb embere.
 
Hirdetés
Hirdetés

A profik már nindzsákkal védik a szervereket

Hogyan igazodjunk el, és főleg mire figyeljünk a szolgáltatásként rendelhető virtuális szerverek között?

A cloud szolgáltatások legösszetettebb problémáit a kifejezetten a felhőre jellemző fenyegetettségek jelentik, amelyekkel már a szolgáltatóválasztás előtt érdemes tisztába jönni.

a melléklet támogatója a Servergarden

Nem általában a távmunkáé, hanem a mostani tipikus távmunka-helyzeteké. A szervezetek arra nem voltak felkészülve, hogy mindenki otthonról dolgozik.

Alapjaiban kell megújítani a biztonságról kialakított felfogásunkat

Tavaly január végétől megszűnt a Java SE 8 ingyenes frissítése, és a Java SE 11 sem használható ingyenesen üzleti célra. Tanácsok azoknak, akik még nem találtak megoldást. Hegedüs Tamás (IPR-Insights) írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2020 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.