Fekete hétfőt hozott a tőzsdén a processzorgyártóknak az a befektetői félelem, hogy az amerikai elnök által szorgalmazott kereskedelmi szigorítások a visszájára sülnek el.

Tegnap durván megtépték több amerikai csipgyártó papírjait. A hátterben egyértelműen az USA és Kína között egyre jobban élesedő kereskedelmi háború áll. A Donald Trump által büszkén bejelentett védővámokkal elvben pont az ottani piacokat és mukahelyeket szeretnék jobb helyzetbe hozni, ám például a technológiai szektorban a helyzet ennél sokkal összetettebb, így nem kizárt, hogy az ellenkezőjét érik el az intézkedésekkel. (De például az ikonikus amerikai márka, a Harley Davidson esetében sem az történik, amit az USA elnöke és tanácsadói megálmodtak.)

Megnyomták a pánikgombot

A délutáni kereskedés során az Intel, a Micron Technology és az Nvidia részvényei egyaránt legalább 4 százalékot estek, a Philadelphia Semiconductor Index pedig 3,7 százalékos mínuszban zárt, ami több hónapos negatív rekordnak számít. A befektetőket az idegesíti, hogy egyre újabb öltetek merülnek fel a vámháború kiszélesítésére, és ezek között bőséggel találni olyat, amely nagy kockázatot rejt a félvezetőipar amerikai képviselőinek.

Ezen a területen azért különösen kényes téma a kereskedelmi korlátozások szigorítása, mert a szegmens a globális együttműködésre épül. Például az S&P 500-as listán szereplő csipgyártók esetében átlag a forgalom negyede hozható közvetlen kapcsolatba Kínával - állítja a Reuters

A legtöbb szállító erős gyártókapacitással rendelkezik az ázsiai régióban, beleértve például Tajvant és Dél-Koreát, de még azoknál a cégeknél is nagy a nemzetközi faktor, amelyek amerikai gyárakkal bírnak. Az Intel, a Micron Technologies és a Texas Instruments is végeztet tesztelési, összeszerelési feladatokat Mexikótól Malájzián át Vietnámig egy sor külföldi partnerrel. Az ott elkészült alkatrészek aztán Kínában landolnak, ahol különböző termékekbe kerülnek, amelyeket viszont a védővámok miatt nehezebben lehet értékesíteni.

Ötletből nincs hiány
 
Bár az amerikai kormányzat keménykedése leginkább Kínát célozza, azért az EU sem marad ki a "jóból". A büntetővámok bevezetése viszont ellenlépéseket indít el, ami a teljes világgazdaság teljesítményére kihat. Nem túl biztató, hogy a július 6-án életbe lépő, nagyjából 34 milliárd dollárnyi kínai árut érintő intézkedéseket hamarosan újabbak követhetik. Utóbbiakkal akár 450 milliárdra is nőhet azon távol-keleti termékek értéke, amelyeket érint a szigorodó feltételrendszer.

De nem csak a vámok az egyetlen fegyvernem ebben a közdelemben. Az amerikai pénzügyminisztérium legutóbbi ötlete szerint a 25 százaléknál nagyobb kínai tulajdonban lévő cégek esetében megakadályoznák, hogy azok amerikai technológiai vállalatokat vásároljanak fel, vagy szerezzenek jelentős részesedést. És ugyan a ZTE végül komoly engedmények árán ki tudta húzni a nyakát a hurokból, de a technológiai transzfer akadályozása továbbra is napirenden van. Az exportkorlátozások most belengetett esetleges szigorítása pedig önmagában elég volt arra, hogy az S&P 500 index közel 2 százalékot essen tegnap.

Piaci hírek

Döbbenet: a Facebookról megint elszivárgott némi személyes adat

A közösségi oldalnak megint nem sikerült összehangolni a saját házirendjét a saját alkalmazásprogramozási eszközeivel, és sokadszor is olyan fejlesztőknek biztosított hozzáférést a felhasználói adatokhoz, akiknek nem kellett volna. Aggodalomra semmi ok, a Facebook eddiginél is keményebb munkája eredményes lesz.
 
Hirdetés

Ez az igazi versenyelőny a turizmusban

A koronavírus-járvány miatt visszaesett vendégforgalom lehetőséget is rejt magában. A szállodaipar korán ébredő szereplői a jövőbe fektetve informatikai fejlesztésekkel tehetik vonzóbbá és biztonságosabbá szolgáltatásaikat.

Már Budapesten is van olyan előadás, amit wifihálózat és mobiltelefon segítségével tettek interaktívvá.

a melléklet támogatója a TP-Link Magyarország

Hirdetés

Hatékonyabb kommunikáció Magyarország legforgalmasabb vasútvonalain

Sikeresen befejeződött a magyarországi GSM-R hálózat kiépítésének első fázisa.

Nem általában a távmunkáé, hanem a mostani tipikus távmunka-helyzeteké. A szervezetek arra nem voltak felkészülve, hogy mindenki otthonról dolgozik.

Alapjaiban kell megújítani a biztonságról kialakított felfogásunkat

Mi köze az IBM licencszerződések apró betűs kitételeinek ahhoz, hogy a Microsoft Windows Server 2008 életciklusának végéhez ér? Rogányi Dániel (IPR-Insights) írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2020 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.