A listát továbbra is vezető Apple mögött megcserélődött az ezüst- és bronzérmes, a Nagy Kék 1996 óta először tudta újra megelőzni a redmondi szoftveróriást.
Szeptember 29-én az IBM piaci értéke 214 milliárd dollárra ugrott, míg a Microsoft ugyanezen a napon már csak 213,2 milliárdot ért. A Bloomberg jelentése alapján 1996 óta először történik meg, hogy a Microsoft ezen a téren alul marad riválisával szemben, a hír ezen kívül a piaci trendek változására is rámutat.

Eltolódó arányok Idén az IBM piaci értéke 22 százalékkal emelkedett, míg a Microsoft 8,8-at csökkent - hosszú távon tehát bejött az IBM számítása erőforrásainak és a megcélzott piacainak átcsoportosítával kapcsolatban. A vállalat 2005-ben szabadult meg PC üzletágától, hogy fókuszát a vállalati szoftvermegoldásokra és szolgáltatásokra irányíthassa.

"Az IBM gyakorlatilag a technológia mögé lépett" - magyarázta a Bloombergnek a Forrester elemzője, Ted Schadler - "Még időben ismerték fel, hogy az informatika túlhaladja a dobozokat az asztalokon."


A második hely sorsa tehát pont a PC-világ visszaszorulásával és a vállalati szoftver- és szolgáltatási szegmens megerősödésével dőlt el, ám a piaci érték szerint toronymagasan vezető Apple pont a másik irányban ért el sikereket. A 362,1 milliárdot érő cupertinói cég a PC-k felől a nagy tömegek divatmániájára építő konzumer termékek felé mozdult, és főként az iPodok, majd később az iPhone-ok és iPadek sikerétől hízott ekkorára.

A sikeres Palmisano-terv... Az egykor még legnagyobb PC gyártóként ismert IBM 2005-től több mint 25 milliárd dollárt költött szoftver-, szolgáltatási és konzultációs üzletágának fejlesztésére. Ezáltal sikerült elérniük, hogy 30 egymást követő negyedéven át növelni tudták a részvényenkénti nyereséget, és 2001-től tavalyig összesen 20 százalékkal emelkedett a forgalom is. A megfontolt stratéga, Sam Palmisano elnök-vezérigazgató mindezt ráadásul úgy tudta végigvinni, hogy a 426 ezer alkalmazottat foglalkoztató vállalat költségei tíz év alatt szinte alig nőttek.

Még senki ne fogadjon a PC halálára
Szoftverekben és szolgáltatásokban látja a jövőt a 100 éves IBM

Megközelíthetetlen csúcson az Apple márkaértéke

...és a felemás Ballmer-stratégia A Microsoft 2000 januárjában még háromszor annyit ért, mint az IBM, és ugyanazon év júliusában piaci értéke már a 430 milliárd dollárt is meghaladta. 2009 márciusára azonban hihetetlen mélypontra zuhant, a válság és belső szervezési problémák miatt már csak 135 milliárd maradt az "eszmei érték".

Schadler szerint a vállalat az innovátorok klasszikus betegségében szenved: nagy tétet rakott a PC piacra, amely viszont azóta is csak csalódást eredményez. Steve Ballmer vezérigazgató persze nem győzi hangsúlyozni, hogy a Microsoft egyáltalán nem csak Windowsból és Office-ból áll: a heves vérmérsékletű vezető gyakran felrója az elemzőknek, hogy nem veszik figyelembe sikereiket a szerverekre szánt megoldások, vagy épp az online szoftverek terén.

Ha viszont az egyéb divízióknál tartunk, meg kell említeni például a Microsoft online szolgáltatási üzletágának "sikeres buktáját". A Bing ugyanis amellett, hogy 662 milliós bevételi szintre emelkedett, még mindig 728 millió dolláros működési költséget hoz össze, ráadásul az elmúlt időszakban még mélyült is a bevétel és kiadás közötti szakadék.

Le kell-e mondani a távmunkázóknak a céges karrierről?

Ha valaki nem szeretne élete végéig a céges hierarchia alján maradni, nehéz helyzetben lesz, ha a távmunkát választja – vélik egyes szervezetfejlesztési szakértők.
 
A biztonság kiszervezéséhez komoly bizalmi tőke kell, ami lassan épül fel, de tartósabb is, mint a betyárbecsület.

a melléklet támogatója a Euro One

Hirdetés

Így érdemes kialakítani a biztonságfelügyeletet

A jó példákért nem kell messze menni. Az alábbiakban csupa magyarországi bevált gyakorlat következik.

Nem általában a távmunkáé, hanem a mostani tipikus távmunka-helyzeteké. A szervezetek arra nem voltak felkészülve, hogy mindenki otthonról dolgozik.

Alapjaiban kell megújítani a biztonságról kialakított felfogásunkat

Mi köze az IBM licencszerződések apró betűs kitételeinek ahhoz, hogy a Microsoft Windows Server 2008 életciklusának végéhez ér? Rogányi Dániel (IPR-Insights) írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2020 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.