Olyan módosításokat adott a Linux kernelhez, amivel Windows nélkül lehet felépíteni teljes virtualizációs stacket Linux és a Hyper-V segítségével.

Módosítási javaslatokat nyújtott be a Microsoft a Linux kernelhez. Az egyelőre RFC (Request for Comments) státuszú javaslatok elsősorban a Hyper-V és a Linux együttműködését érintik.

Kiiktatják a Windowst

A legfontosabb változás az, hogy a módosításokkal a Linuxon képes a Hyper-V gyökérpartícióként futni. A Hyper-V architektúrában a gyökérpartíció (ezt a Microsoft terminológiájában szülő partíciónak is hívják) gépi szintű funkciókat kezel (eszközillesztők, energiagazdálkodás, eszköz gyors hozzáadása/eltávolítása stb.), és az egyetlen partíció, amely közvetlenül hozzáfér a fizikai memóriához is.

A The Register idézi a Microsoft vezető szoftvermérnökét, Wei Liut, aki arról beszélt, hogy a Hyper-V architektúrája leginkább a Xenéhez hasonlít, mint a mérnök fogalmazott, a Hyper-V fejlesztéséhez merítettek is a nyílt forráskódú virtualizációs megoldás kódjából. A Microsoft egyébként a KVM-mel is próbálkozik. Ehhez portolta az Intel nyílt forráskódú és a GitHubon közzétett Cloud Hypervisorját, ami általában a Linux kernelbe épített KVM-en fut. Ez azonban Wei Liu szerint még nagyon korai, alfa előtti stádiumban van.

Ezeknek az újításoknak egy nagyon fontos eredménye az lehet, hogy az Azure-ban nem kell Windows ahhoz, hogy valaki linuxos alapokon hozzon létre Hyper-V segítségével teljes virtualizált stacket.

Csak reagálnak a valós helyzetre

Ezekkel a változásokkal a Microsoft valószínűleg csak reagál arra a tényre, hogy az Azure több Linuxot futtat, mint Windowst. Ezt tavaly júliusban pletykálta el a Microsoft egyik mérnöke egy levelezőlistán. A Linux térnyerését segíti az is, hogy egyre népszerűbb a Kubernetes, ami szintén Linux-alapú technológia. A Linux már jól működik olyan Hyper-V-n, ami Windows gyökérpartícióval dolgozik, de ha elkészül a teljes linuxos virtualizációs stack, az sokat javíthat a teljesítményen.

A Microsoft amúgy a Windows 10 linuxos alrendszerén is folyamatosan csiszol. Mint korábban megírtuk, teljes Linux kernelt (WSL2) építettek a Windowsba, amihez ígértek GUI-támogatást is. Ezek a lépések sokak szerint afelé mutatnak, hogy a Windows 10 előbb-utóbb egyfajta hibrid Windows/Linux rendszerré fog válni.

Hirdetés
Cloud & big data

Musk turbó fokozatban nyomta le Gatest

A többek között a Tesla alapításával hírnevett szerzett Elon Musk immár a világ második leggazdagabb embere.
 
Hirdetés
Hirdetés

A profik már nindzsákkal védik a szervereket

Hogyan igazodjunk el, és főleg mire figyeljünk a szolgáltatásként rendelhető virtuális szerverek között?

A cloud szolgáltatások legösszetettebb problémáit a kifejezetten a felhőre jellemző fenyegetettségek jelentik, amelyekkel már a szolgáltatóválasztás előtt érdemes tisztába jönni.

a melléklet támogatója a Servergarden

Nem általában a távmunkáé, hanem a mostani tipikus távmunka-helyzeteké. A szervezetek arra nem voltak felkészülve, hogy mindenki otthonról dolgozik.

Alapjaiban kell megújítani a biztonságról kialakított felfogásunkat

Tavaly január végétől megszűnt a Java SE 8 ingyenes frissítése, és a Java SE 11 sem használható ingyenesen üzleti célra. Tanácsok azoknak, akik még nem találtak megoldást. Hegedüs Tamás (IPR-Insights) írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2020 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.