Egy nyilvános levelezőlistán pöttyintette el egy Microsoft-fejlesztő, hogy a Microsoft felhőjében a Linux-használat megelőzi a Windowst.
Hirdetés
 

A ZDNet szúrta ki egy linuxos biztonsági levelezőlistán a Microsoft egyik Linux-fejlesztőjének a félmondatát, mely szerint az Azure-ban a Linux-használat már meghaladja a Windows-használatot. A lap felidézi, hogy Mark Russinovich, az Azure CTO-ja, 2015 végén még azt mondta, hogy a négy Azure-példányból egy linuxos, két évvel később, 2017 októberében egy Microsoft-jelentés szerint az Azure-ban futtatott virtuális gépek (VM) 40 százaléka volt linuxos. Tavaly szeptember végén Scott Guthrie, a Microsoft felhős és vállalati csoportjának vezetője már azt mondta egy interjúban, hogy a már a VM-ek fele linuxos, de számuk hónapról hónapra gyarapszik, és hamarosan uralni fogja a felhőt.

Guthrie ezt természetes folyamatként értékelte. Mint mondta, nem csak az Azure felhasználói részesítik előnybe a Linuxot a Windowszal szemben; maga a Microsoft is előszeretettel használja, például Linux-alapokon fejlesztette az Azure SDN-jét (Software Defined Network).

A Linux megtalálta a helyét

Három éve Szentiványi Gábor ULX-ügyvezető egy lapunkban megjelent cikkében még így fogalmazott: "még az IT-szakember is gyakran meglepődik, hogy ha operációs rendszerről van szó, szinte minden eszközön Linux fut, legyen az kritikus adatközponti megoldás vagy szórakoztatóelektronikai kütyük sokasága". Ma már ezen nem lepődik meg senki. A desktopot leszámítva a Linux valóban mindenhol tarolt. Az IDC egy tavaly kiadott kutatása szerint a szerver operációs rendszerek és alrendszerek globális piacán a Linux részesedése 2017-ben 68 százalék volt, és ez a részesedés azóta valószínűleg csak nőtt. (Ez a piac lényegében kétszereplősre szűkült, mivel az egyéb rendszerek – Unix és társaik – részesedése együttesen sem éri el az 1 százalékot.)

Itt egyébként már szó sincs háborúskodásról. Guthrie szerint a Microsoft hozzáállásának gyökeres változása – a Linux és a nyílt forráskódú modell megkerülhetetlenségének felismerése – onnan datálódik, amikor Redmondban eldöntötték: megnyitják az ASP.NET-et. Akkoriban Russinovich még olyanokat is mondott, hogy akár a Windows is nyílt forráskódú lehet – egyszer.

Amit nem tudsz megállítani, annak állj az élére

Nem túl elvhű hozzáállás, amit a Microsoft követ (az üzleti életben erős korlátokkal érvényesülnek az elvek), de praktikus: amit nem tudsz megállítani, annak állj az élére. (Mert különben elsodor – tehetjük hozzá.)

Az Azure a szintén Linux kernelre épülő Azure Sphere OS mellett jelenleg nyolc Linux-disztribúciót támogat: CentOS, CoreOS, Debian, Oracle Linux, Red Hat Enterprise Linux, SUSE Linux Enterprise, openSUSE, Ubuntu. Az Azure a disztribúciókkal együttműködve optimalizálja is az Azure Marketplace-ben közzétett image-eket. Így a felhasználók teljesítményben és funkciókban is Azure-ra optimalizált rendszermagot kapnak, bármelyik támogatott disztribúciót választják.

Cloud & big data

SAP NOW Hungary: cápákkal indul a második nap

Beszámolónk a 2019-es SAP NOW Hungary konferencia folytatásáról, még több az intelligens vállalatokról.
 
EZ A HELYZET SIÓFOKON

SAP NOW Hungary:
szerszámkészlet az ügyfelek lenyűgözéséhez

Az SAP kétnapos rendezvénye az idén is követhető a Bitporton!

TOVÁBB A KÖZVETÍTÉSRE >

Ömlik a pénz a digitalizációval foglalkozó startupokba, de a rossz beidegződések még mindig lassítják az átalakulást.

a melléklet támogatója az Aruba Cloud

Hirdetés

Nagyvállalati mesterséges intelligencia (MI) megoldások a Lenovótól

Elkezdődött a mesterséges intelligencia hajtotta gazdasági átalakulás. Az összetett technológia könnyű használatba vételét, rugalmas bővítését ígérik a Lenovo adatközponti megoldásai.

A VISZ éves INFOHajó rendezvényén az agilitás nagyvállalati alkalmazhatósága és tanulhatósága volt az egyik kerekasztal témája. Az ott elhangzottakat gondolta tovább Both András (Idomsoft), a kerekasztal egyik résztvevője.

Ez a nyolc technológia alakítja át a gyártást

a Bitport
a Vezető Informatikusok Szövetségének
médiapartnere

Az Oracle átáll a féléves verzió-életciklusra, és megszünteti az ingyenes támogatást üzleti felhasználóknak. Mire kell felkészülni? Dr. Hegedüs Tamás licencelési tanácsadó (IPR-Insights Hungary) írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthetően, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport kilencedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2019 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.