A szolgáltató a vállalati piacon kilépett a mobile-only szerepkörből. (x)

Teljes mobil lefedettség ide, 5G oda, még mindig kulcsszerepet tölt be a vállalatok kommunikációjában a fix "vezetékes" internet vagy adatkapcsolat. Erre reagált a Telenor egy új, szélessávú fix szolgáltatásával, a Hiperline-nal, melyet közép- és nagyvállalati ügyfeleinek kínál. Ezzel a szolgáltató kilép a mobile-only szerepköréből, és a vállalatok rendelkezésére bocsátja a hipergyors vezetékes gerinchálózatát. És hogy miért? Ezt egy analógiával lehetne legjobban megvilágítani.

Sokan meglepődtek, amikor az Amazon AWS-e elindította a közúti adatszállítást. Pedig a választás teljesen logikus volt: a big data elemzésekhez szükséges óriási adatmennyiséget lassú és költséges az interneten keresztül feltölteni a felhőbe. Sokkal gazdaságosabb és gyorsabb egy helyi, nagy kapacitású, gyors elérésű tárolóra másolni az adatokat, majd közúton, azaz autóval eljuttatni az adatközpontba. Sokan élcelődtek azon, hogy az AWS a közutat is a felhős infrastruktúra részévé tette, de a szolgáltatás azóta is él, sokan használják, azaz van rá valós igény.

Hasonló okokból döntött a Telenor mobile-only szolgáltatóként, hogy vezetékes internetszolgáltatást nyújt vállalati ügyfeleinek. Bizonyos feladatokhoz ugyanis továbbra is gazdaságosabb, megbízhatóbb és biztonságosabb; ráadásul eleve ott van a vállalatnál a széles sávú vezetékes internetelérést biztosító belső hálózati infrastruktúra is, amire építeni lehet. „Folyamatosan követjük ügyfeleink igényeit és visszajelzéseit, egyes új szolgáltatásokkal mi inspiráljuk őket a digitális átalakulásban, mert hiszünk abban, hogy ez jelenti a versenyképesség kulcsát a jövőben” – mondta Fülöp Gábor, a Telenor üzleti értékesítési és marketing igazgatója a döntésről.

A Hiperline minden csomagja, egyöntetűen vállalati igényekre van kihegyezve: korlátlan adatforgalom bérelt vonalon, amely garantált nagysebességű, szimmetrikus fel- és letöltést biztosít magas rendelkezésre állás mellett. Itt van minden olyan kulcsfeltétel, ami az ügyfeleknek fontos, hogy a vállalati IT által központilag felügyelt internet kijáraton minden belső felhasználó jól tervezhetően, garantált és biztonságos módon kapcsolódjon, vagy éppen a zárt magánhálózaton keresztül gyorsan elérhető adatokhoz juthasson. A három Hiperline csomag jól egészíti ki az eddigi vállalati portfóliót, a kis- és nagyképernyős mobilinternet-szolgáltatást, valamint az M2M/IoT, a SMS és alközponti megoldásokat.

Garantált sebesség és rendelkezésre állás

A három fix szolgáltatás közös jellemzője a garantált sebesség le- és feltöltési irányba is, a legalább 99,5 százalékos rendelkezésre állás, valamint a 24/7-es ügyféltámogatás. Ráadásul a csomagok nagy rugalmasságot kínálnak: a sávszélesség például 1 és 1000 Mbit/s között választható az ügyfél igényének megfelelően.
 

Fülöp Gábor, a Telenor üzleti értékesítési és marketing igazgatója


A szolgáltatás bevezetése gyors, a Telenor rövid telepítési időt vállal. A végpontok kialakításában is rugalmas választási lehetőséget biztosít az ügyfeleinek: alapvetően a Telenor hozza a mobilszolgáltatói tapasztalatát és a végpontokon dedikált vezetéknélküli összeköttetést ajánl, melynek során a szolgáltatáshoz kapcsolt ügyfél irodájáig vagy telephelyéig az időigényes és sokszor problémás vezeték kiépítés helyett egy dedikált, zárt frekvenciás vezetéknélküli kapcsolatot épít ki. Ezzel elkerülhető a telephelyen vagy épületek közötti fizikai hálózat kiépítése, miközben a garantált nagy sávszélesség és a magas rendelkezésre állás biztosított. Ha a körülmények megkívánják, end-to-end réz- vagy optikai alapú kábeles összeköttetés is megvalósítható a Hiperline szolgáltatásban.

A szolgáltatás azonban közel sem csak az adatokról szól. A Hiperline ugyanis akár a teljes vállalati kommunikációt képes lefedni azáltal, hogy kombinálható a hagyományos alközpontokat kiváltó MobilAlközpont szolgáltatással, mobil mellékekkel vagy akár asztali GSM készülékekkel is.

Minden vállalatnak a megfelelőt

A Hiperline három csomagja eltérő igények kiszolgálására szolgál.

Telenor Hiperline Bérelt Vonal: menedzselt bérelt vonali szolgáltatás - állandó, fix telepítésű végpontokat (telephelyeket, irodákat) összekötő Ethernet-alapú szolgáltatás. A korlátlan adatforgalmat biztosító összeköttetéssel akár a távol lévő helyi vállalati hálózatok (LAN) vagy szerverek hatékony és megbízható összekapcsolását is meg lehet oldani. Így a különböző városokban lévő telephelyek egy közös, biztonságos hálózatba szervezhetők. A szolgáltatás az egyes hálózati végpontok között transzparens átviteli kapacitást biztosít. Mivel a végpontokat szabványos Ethernet interfészen keresztül köti össze, ezáltal a modern vállalati IT saját maga menedzselheti a routingot és a magasabb hálózati funkciókat is. Jellegéből adódóan a bérelt vonal zárt, biztonságos kapcsolatot biztosít a két végpont között.

Telenor Hiperline Bérelt Vonali Internet: A szolgáltatás az előfizető által megjelölt belföldi helyszín és a Telenor között létesített bérelt vonali összeköttetésen keresztül nyújt nagysebességű internet-hozzáférést. A szolgáltatásra a Telenor egyedi megállapodás szerint vállal rendelkezésre állást, és korlátlan adatforgalmat biztosít az internet (azaz az internet forgalomcserélő központok, Ix – Internet exchange pointok) irányába legalább egy /30-as IPv4 tartománnyal. Ezzel a szolgáltatással meg lehet oldani egy irodaház internet-ellátását, de akár leányvállalat és külföldi anyavállalat stabil internetes összekapcsolására is alkalmas IPsec VPN segítségével.

Telenor Hiperline IP VPN: a szolgáltatással több fix telepítésű végpontot (telephelyeket) lehet összekötni. Az ügyfél igényéhez igazodva "full meshed" vagy "hub-and-spoke" topológiával is kialakítható az IP-szintű magánhálózat, azaz választható, hogy centralizált vagy teljesen egyenrangú végpontok közötti kommunikációt valósítson meg. A VPN-ben az egyes hozzáférési szakaszok összekapcsolása MPLS (Multiprotocol Label Switching) technológiával történik: a gerinchálózat kezeli az MPLS forgalmat, a végpontok elérését pedig az ún. elérési hálózat biztosítja. A rendelkezésre állásra ebben az esetben is egyedi megállapodást lehet kötni. Ezzel a szolgáltatással például egy nagy boltlánc az összes üzletét be tudja kötni közvetlenül és biztonságosan a vállalatirányítási rendszerébe.

A szolgáltatásról a Telenor Hiperline oldalán talál további információkat.

Mobilitás

A YouTube díjat adott magának, mert a szabad véleménynyilvánítás bajnoka

Na jó, nem a YouTube adta, csak egy a YouTube által szponzorált szervezet egy a YouTube szponzorálta eseményen. És nem a videómegosztó kapta, hanem a vezére.
 
Hirdetés

Három fontos tanács a jövőálló vállalkozások felépítéséhez

A VMware Future Ready Solution megoldásai lehetővé teszik a problémákra adott gyors reakciót, az új körülményekhez való alkalmazkodás és az innováció felgyorsítását is.

A virtualizáció nem válik elavulttá a konténerizació és a Kubernetes miatt, sőt katalizátora lehet az új techológiák bevezetésének.

a melléklet támogatója a Tech Data

A KPMG immár 22. alkalommal kiadott CIO Survey jelentése szerint idén az informatikai vezetők leginkább a digitalizációra, a biztonságra és a szoftverszolgáltatásokra koncentráltak.

Használtszoftver-kereskedelem a Brexit után

Az EU Tanácsa szerint összeegyeztethető a backdoor és a biztonság. Az ötlet alapjaiban hibás. Pfeiffer Szilárd fejlesztő, IT-biztonsági szakértő írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2021 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.