Már ami a leszállított okostelefonok számát illeti. Ismét zsugorodik a szegmens.
Hirdetés
 

A fák nem nőnek az égig, tartja a mondás, és ez érvényes az okostelefonokra is. Már 2017 végén a telítődés jeleit mutatta a piac az IDC és a Gartner szerint, és azóta sem annyira töretlen a menetelés, mint a „boldog békeidőkben” (azaz a 2010-es évek elején). A tavalyi év is elég felemásra sikerült: az év első felében éves összehasonlításban még közel százmillióval nőttek a szállítások, a második félévben aztán ezt 40 millió körüli visszaesés követte.

Nem változott a trend az idei év első negyedében sem. Az IDC kutatása úgy találta, hogy a gyártók összességében 9 százalékkal kevesebb okostelefont juttattak el a viszonteladókhoz a 2021-es hasonló időszakhoz képest. Ez egészen pontosan 314,1 millió darabot jelent szerte a világon. Ugyan az elemzők is visszaesésre számítottak, de még az ő pesszimizmusukat is alulmúlta a piac 3,5 százalékkal.

Számos oka van a negatív trendnek, közölte az IDC. A koronavírus-fertőzés kínai városokon történő végigsöprése otthonaik fogságába kényszeríti a megapoliszok lakóinak jelentős részét, ami már az ellátási láncok elején problémát okoz. Eközben az orosz-ukrán háború a szállításra és a keresletre egyaránt negatív hatással van.

A gyártók sorrendje nem változott, ismét az egyébként pénzügyileg remek időszakot maga mögött tudó Samsung került az élre, 73,6 millió darabos szállítással. Ez egyébként a tavalyi hasonló időszakhoz képest több mint 1 százalékos visszaesést jelent. A kínai Xiaomi került a harmadik helyre, sokkal durvább, 18 százalékos eséssel, de a negyedik és ötödik helyezett Oppo és Vivo még rosszabbul járt: 27 és 28 százalékos zuhanást tapasztalhattak a szintén kínai vállalatok.

Az egyetlen gyártó, akinek még mindig áll a zászló a nagyok közül, az Apple lett. IPhone 13-as készülékével a várakozásokat némileg felülmúlva teljesített, összességében 56,5 millió okostelefont szállított a kereskedőknek. Ez 2 százalékos emelkedést jelent 2021 első három hónapjához képest. Ettől függetlenül az almás vállalat sem vonhatja ki magát a globális hatásokból: a Steve Jobs alapította cég vezetői a koronavírus fellángolása következtében bevezetett kínai lezárások miatt visszaesésre figyelmeztetnek.

Az IDC szerint mindazonáltal az Apple és a Samsung – riválisaihoz képest – némileg ügyesebben navigált a beszállítói láncainak ellenállóbbá tételében.

Piaci hírek

Túlkompenzáló MI-je miatt szabadkozik a Google

Úgy tűnik, az nem megoldás, ha az algoritmusok előítéletességét egy nagy adag ellenirányú lökettel próbáljuk kompenzálni.
 
Az alábbiakban körbejárjuk az Enterprise Service Management fogalmát, és megmutatjuk azt is, miben különbözik az ITSM-től.

a melléklet támogatója a Meta-Inf Kft.

CIO KUTATÁS

TECHNOLÓGIÁK ÉS/VAGY KOMPETENCIÁK?

Az Ön véleményére is számítunk a Corvinus Egyetem Adatelemzés és Informatika Intézetével közös kutatásunkban »

Kérjük, segítse munkánkat egy 10-15 perces kérdőív megválaszolásával!

LÁSSUNK NEKI!

Különösen az early adopter vállalatoknak lehet hasznos. De különbözik ez bármiben az amúgy is megkerülhetetlen tervezéstől és pilottól?

Sok hazai cégnek kell szorosra zárni a kiberkaput

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2024 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.