2017-ben tovább hízott a mobil alkalmazások piaca. Több letöltés, több idő, több pénz. Amerika pedig már a második helyre sem fér fel.

Számos érdekes megállapítással szolgál az App Annie frissen kiadott felmérése. Az alkalmazásfejlesztőknek analitikai megoldásokat kínáló vállalkozás adatai alapján tavaly újabb rekordok születtek a mobil appok világában. (A felmérés nem csak a két legnagyobb appbolt eredményeit nézi, hanem globális számokat közöl.)

Mindig csak feljebb

A 2015-ös mennyiséghez képest tavaly 60 százalékkal több letöltést regisztráltak a különböző alkalmazásáruházakban. Ez számszerűleg azt jelenti, hogy 2017-ben több mint 175 milliárdszor töltöttek le valamilyen appot. Másként fogalmazva a világon havi szinten minden emberre (újszülöttől a matuzsálemig) jutott két letöltés.

Letöltési mennyiség változása az öt legnagyobb forgalmú országban (milliárd db)


A nyers számoknál érdekesebb a helyzet, ha megvizsgáljuk a letöltések területi eloszlását. Az öt legnagyobb forgalmat lebonyolító országból immár négy a feltörekvő régiót képviseli. Kína tovább erősítette eddig sem vitatott első helyét, viszont az Egyesült Államok piaca már nem is a második legnagyobb. Erre a helyre a két év alatt több mint háromszorosára hízó India férkőzött be. Kína dominanciáját amúgy jól mutatja, hogy a világ teljes forgalmának nagyjából felét adja.

A letöltési darabszámmal párhuzamosan az appokkal eltöltött idő is nőtt. Az App Annie által vizsgált országokban átlagosan 30 százalékkal többet foglalkoztak a felhasználók az alkalmazásokkal, mint két évvel korábban. Órában kifejezve ez immár közelít a három órához napi szinten, de például egy átlagos indonéz mobilozó napi apphasználata simán meghaladhatja a hatórás keretet is.

Pénz is van benne

A letöltési darabszám, vagy a használati idő persze önmagában nem sokat ér, ha abból a fejlesztők nem látnak pénzt. A helyzet viszont az, hogy ezen a fronton sem lehet ok a panaszra. Az Apple App Store-ja, a Google Play áruháza és a többi androidos online bolt összesen több mint 86 milliárd dollár értékben adott el mobil alkalmazásokat tavaly. Ez az összeg lényegesen meghaladja például a zeneipar vagy a PC-s és konzoljátékok bevételeit, a mozik 2017-es globális forgalmának pedig nagyjából a háromszorosát teszi ki.

Appokra költött pénz a legnagyobb piacokon (mrd USD)


Itt is érdemes megnézni az öt legnagyobb piac teljesítményét. Természetesen ennél a grafikonnál már kevesebb feltörekvő országgal találkozhatunk, ám Kína itt sem áll rosszul, sőt... Ugyan a pénzügyi mutatót vizsgálva (még) nincs akkora dominanciája, elsősége ebből a szempontból sem kérdőjelezhető meg. Az USA azzal vígasztalódhat, hogy legalább ezen a területen sikerült megszereznie a második legfontosabb piac titulusát.

Konzumer tech

E-kereskedelem: naponta egymilliárd forintot költöttünk

A hazai online kiskereskedelem növekedése még mindig háromszor akkora, mint a hagyományosé, de a bővülés üteme már lassul. Azért így is sikerült 365 milliárd forintos forgalmat összehoznia a mintegy 5 ezer webáruháznak.
 
Hirdetés

Idén elstartol az 5G, még több fizetésre való kütyü jön a Telenor Research szerint

A Telenor Research kutatói egy csokorba gyűjtötték az idei év legmeghatározóbb fogyasztói trendjeit. Többek között debütáló 5G-t, kiterjesztett valóságra építő szolgáltatásokat és a mobiltárcák széles körű elterjedését várhatjuk 2018-tól.

Hirdetés

Ezért vannak biztonságban személyes adataink a felhőben

Nyakunkon az új európai adatvédelmi rendelet bevezetésének határideje, ami minden, adatkezelést végző vállalatra vonatkozik. A felhőszolgáltatók azonban elébe mentek a GDPR-nak.

A GDPR miatt elvileg változik az adatok életciklusa, de a gyakorlatban nem feltétlenül. Aminek viszont kellene változnia, az a hazai szabályozás. Ezen a téren viszont nem állunk jól.

a melléklet támogatója az Aruba Cloud

A koncentrált erőforrások kockázatai is koncentráltan jelentkeznek. Az informatikai szolgáltatóknak, felhős cégeknek érdemes lenne körülnézniük a közműszolgáltatóknál, hogyan kezelik ezt a problémát.

Sikeremberektől is tanultak a CIO-k

a Bitport
a Vezető Informatikusok Szövetségének
médiapartnere

Hogyan forradalmasítja a számítástechnikát a nanotechnológia? Majzik Zsolt kutató (IBM Research-Zürich) írása. Vigyázat, mély víz! Ha elakadt, kattintson a linkekre magyarázatért.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthetően, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport kilencedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2018 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.