2017-ben tovább hízott a mobil alkalmazások piaca. Több letöltés, több idő, több pénz. Amerika pedig már a második helyre sem fér fel.

Számos érdekes megállapítással szolgál az App Annie frissen kiadott felmérése. Az alkalmazásfejlesztőknek analitikai megoldásokat kínáló vállalkozás adatai alapján tavaly újabb rekordok születtek a mobil appok világában. (A felmérés nem csak a két legnagyobb appbolt eredményeit nézi, hanem globális számokat közöl.)

Mindig csak feljebb

A 2015-ös mennyiséghez képest tavaly 60 százalékkal több letöltést regisztráltak a különböző alkalmazásáruházakban. Ez számszerűleg azt jelenti, hogy 2017-ben több mint 175 milliárdszor töltöttek le valamilyen appot. Másként fogalmazva a világon havi szinten minden emberre (újszülöttől a matuzsálemig) jutott két letöltés.

Letöltési mennyiség változása az öt legnagyobb forgalmú országban (milliárd db)


A nyers számoknál érdekesebb a helyzet, ha megvizsgáljuk a letöltések területi eloszlását. Az öt legnagyobb forgalmat lebonyolító országból immár négy a feltörekvő régiót képviseli. Kína tovább erősítette eddig sem vitatott első helyét, viszont az Egyesült Államok piaca már nem is a második legnagyobb. Erre a helyre a két év alatt több mint háromszorosára hízó India férkőzött be. Kína dominanciáját amúgy jól mutatja, hogy a világ teljes forgalmának nagyjából felét adja.

A letöltési darabszámmal párhuzamosan az appokkal eltöltött idő is nőtt. Az App Annie által vizsgált országokban átlagosan 30 százalékkal többet foglalkoztak a felhasználók az alkalmazásokkal, mint két évvel korábban. Órában kifejezve ez immár közelít a három órához napi szinten, de például egy átlagos indonéz mobilozó napi apphasználata simán meghaladhatja a hatórás keretet is.

Pénz is van benne

A letöltési darabszám, vagy a használati idő persze önmagában nem sokat ér, ha abból a fejlesztők nem látnak pénzt. A helyzet viszont az, hogy ezen a fronton sem lehet ok a panaszra. Az Apple App Store-ja, a Google Play áruháza és a többi androidos online bolt összesen több mint 86 milliárd dollár értékben adott el mobil alkalmazásokat tavaly. Ez az összeg lényegesen meghaladja például a zeneipar vagy a PC-s és konzoljátékok bevételeit, a mozik 2017-es globális forgalmának pedig nagyjából a háromszorosát teszi ki.

Appokra költött pénz a legnagyobb piacokon (mrd USD)


Itt is érdemes megnézni az öt legnagyobb piac teljesítményét. Természetesen ennél a grafikonnál már kevesebb feltörekvő országgal találkozhatunk, ám Kína itt sem áll rosszul, sőt... Ugyan a pénzügyi mutatót vizsgálva (még) nincs akkora dominanciája, elsősége ebből a szempontból sem kérdőjelezhető meg. Az USA azzal vígasztalódhat, hogy legalább ezen a területen sikerült megszereznie a második legfontosabb piac titulusát.

Konzumer tech

Előfizetésekből és pólókból is tollasodhatnak a youtuberek

Bár a YouTube-on lehet a legjobban keresni, a videósok túlnyomó többségének a hideg vízre való sem jön össze. A platform új szolgáltatásai most a sok követővel és kevés bevétellel futó csatornákon segítenének.
 
Hirdetés

A felhőből érkezhet megoldás a zsarolóvírusokra

Azonnal felismeri, kezeli és megoldást nyújt a felhő alapú Cloud CPE rendszer a megjelenő zsarolóvírusokra. Az egyedülálló szolgáltatáshoz a T-Systems Magyarország ügyfelei Európában elsőként férhetnek hozzá.

Mintakeresés és –felismerés a személyes adatok védelmének szolgálatában. Természetesen a mesterséges intelligencia aktív közreműködésével.

a melléklet támogatója az SAS Institute

Hirdetés

Öt lépés a GDPR-kompatibilis adatkezeléshez

Az adatmenedzsment komplex feladat, amit a GDPR bevezetésével minden korábbinál körültekintőbben kell kezelni a cégeknek, különösen a heterogén vállalati rendszerekben. A többlépcsős folyamaton a SAS Institute szakértője, Szász Viktor vezet végig.

Reakció „A CIO-k elmondták, hogy alkalmazható az agilitás egy nagyvállalatnál” című cikkünkre, amely a CIO Hungary 2018 konferencia tudásmegosztást segítő programjának tapasztalatait foglalta össze.

A CIO-k elmondták, hogy alkalmazható az agilitás egy nagyvállalatnál

a Bitport
a Vezető Informatikusok Szövetségének
médiapartnere

Hogyan forradalmasítja a számítástechnikát a nanotechnológia? Majzik Zsolt kutató (IBM Research-Zürich) írása. Vigyázat, mély víz! Ha elakadt, kattintson a linkekre magyarázatért.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthetően, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport kilencedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2018 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.