De most azt is ki akarják mutatni, hogy hogyan, és erre 300 millió dollárt szánnak – Amerikában.

Közel tizenkétezer 9-10 éves kiskamasz agyi működésének változásait követi nyomon egy évtizeden át egy 300 millió dolláros kutatás Amerikában. A National Institute of Health (NIH) által finanszírozott programban fejlett képalkotási technológiák és rendszeres interjúk segítségével vizsgálják a gyermekek agyát a serdülőkortól mintegy tíz éven át, hogy beazonosíthassák azokat a társadalmi, fizikai és egyéb környezeti tényezőket, melyek befolyásolhatják az agy fejlődését.

Értelemszerűen a kutatás egyik fontos területe, hogy milyen módon befolyásolja hosszú távon a gyerekek kognitív fejlődését a napi többórás képernyőhasználat. A röviden csak ABCD-ként (Adolescent Brain Cognitive Development) emlegetett tanulmány első eredményei azt mutatják, hogy az okostelefonok, a tabletek és a videojátékok intenzív használata kimutatható fizikai változásokat okoznak a kamaszok agyában – írja a Bloomberg a CBS News nyomán.

A vizsgáltak közel felénél kimutatható a változás

Bár a program még az elején tart, néhány meglepő eredménnyel már tud szolgálni. A vizsgálatok kimutatták, hogy a napi 7 óránál több képernyőhasználat hosszabb távon már látható elváltozásokat okoz. 4500 kamasznál mutatták ki, hogy az agykérek idő előtt elkezd vékonyodni – mondta a CBS News '60 minutes' című műsorában azt NIH kutatási igazgatója, Gaya Dowling.

Persze arra maguk a kutatók is figyelmeztetnek, hogy a kutatásnak ebben a korai szakaszában nem szabad levonni messzemenő következtetéseket. Mint Dowling mondta, nem tudják, hogy ezt a változás valóban a túl sok képernyő előtt töltött idő miatt következett-e be, ahogy azt sem, hogy a változást negatívan kell-e értékelni. Az agykéregnek ezt a változását általában egyfajta érési folyamatnak tartják. A kutatás pedig egyelőre mindössze annyit tudott kimutatni, hogy a 4500 gyermeknél ez a folyamat előbbre tart, mint többieknél.

A hosszú távú vizsgálat feladata lesz, hogy kimutassa: kialakulnak-e olyan kognitív és mentális különbségek a vizsgált gyerekek között, amelyek a mostani állapottal függnek össze. Az igazgató szerint a korábbi kutatások azt mutatták, hogy azok a gyerekek, akik napi két óránál több időt töltenek el képernyő előtt, általában gyengébben teljesítenek a különböző logikai és nyelvi tesztekben.

A csecsemőkre sokkal károsabb

A műsorban szintén megszólaló Dimitri Christakis, a Seattle-i Gyerekkorház orvosa szerint, ha amiatt aggódunk, hogy a kamaszok fejlődését esetleg negatívan befolyásolja a digitális eszközök intenzív használata, érdemes lenne elgondolkodni, mi a helyzet a csecsemőkkel, akiknek a kezébe sokszor ugyanúgy odateszik a szülők az okostelefonokat és a tableteket.

Ez sokkal veszélyesebb Christakis szerint, mert az agy fejlődése szempontjából a kétéves korig tartó időszak rendkívül kritikus. A világ megtapasztalásához – és ezáltal az agy egészséges fejlődéséhez – ugyanis ebben a korban még nagyobb szükség van a háromdimenziós tapasztalatokra. Az appok azonban (egyelőre) csak kétdimenziós világot tudnak közvetíteni. És hiába tanulják meg a legóelemek vagy kockák összerakását egy képernyőn, amikor a gyerekek valódi, fizikai kockákkal találkoznak, gyakorlatilag újra kell tanulniuk mindent.

A kutatási eremények egyébként az NIH 2019-től folyamatosan teszi nyilvánosan elérhetővé – természetesen anonimizálva –, hogy segíthessék a hasonló célú kutatási projekteket.

Közösség & HR

Félig-meddig szoftvercéggé alakítaná magát a Stellantis

A 2021 elején összeállt autóipari óriás az évtized végére már 20 milliárd eurót keresne közvetlenül a szoftvereken és a hozzájuk kapcsolódó szolgáltatásokon.
 
Hirdetés

Viszlát, nyolcórás munkarend!

A járvány miatti kényszerű lezárások új alapokra helyezték a munka világát is, ami már nem lesz olyan, mint azelőtt.

A cloud computing fontos ígérete, hogy pontosan tervezhetővé teszi az IT költségeit. Akkor miért nem annyi hónap végén a számla, amennyit beterveztünk?

a melléklet támogatója az Invitech

A KPMG immár 22. alkalommal kiadott CIO Survey jelentése szerint idén az informatikai vezetők leginkább a digitalizációra, a biztonságra és a szoftverszolgáltatásokra koncentráltak.

Használtszoftver-kereskedelem a Brexit után

Az EU Tanácsa szerint összeegyeztethető a backdoor és a biztonság. Az ötlet alapjaiban hibás. Pfeiffer Szilárd fejlesztő, IT-biztonsági szakértő írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2021 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.