Folyamatos, és adatok is vannak hozzá. Az Open Data jegyében újította meg információs portálját a városállam. Ettől persze még nem minden világok legjobbika.

Négy éve az állam működésére vonatkozó minden adatot egy helyre gyűjtöttek Szingapúrban, hogy a köz folyamatosan tájékozódhasson, és az információk birtokában akár új javaslatokat, ötleteket is megfogalmazhasson. A városállam most többek között azzal ünnepli 50. születésnapját, hogy az Open Data kezdeményezés jegyében megreformálta az információs portálját.

Átlátható, letölthető

Az adatok a városállam minden fontosabb működési területét lefedik: olyan az egész, mintha a KSH az adatsorait átalakítaná emészthető interaktív grafikonokká, és közszemlére tenné. Az egyelőre bétás oldalon egyelőre kilenc témában kerültek fel adatok (többek között népességi információk, közlekedés, egészségügy, az állami pénzügyek, pontosabban a bevételi és a kiadási oldal fő számai stb.)

Az eredeti oldalt 2011-ben hozták létre. Érdemes is összevetni az új, egyelőre béta állapotú portállal. A két oldal felépítése közti különbséget zongorázni lehetne: míg az eredi oldal bonyolult, nehézkes, mindenféle beállításokat igényel, a grafikonok statikusak, a táblázatok áttekinthetetlenek, addig az új oldal letisztult, az adatok tálalása átlátható, a grafikus és táblázatos nézet közti váltás egyszerű.

És hogy miért jó ez? Szingapúrban azt hirdetik, hogy nagyon alacsony a korrupció, átlátható az állam működése. Ez akár így is lehet. Mindenesetre az állam, az állami szervek és a gazdaság működését is tükröző adatsorok valószínűleg sokat segítenek a pozitív megítélésben.

Van net, sok mobil és PC

De van is kinek közzétenni az adatokat: a háztartások 87 százalékában van személyi számítógép, és az internetpenetráció is 80 százalék körüli, és nagyon magas a mobilpenetráció is (főleg okostelefon). Jól áll az városállam az LTE fejlesztésekkel is. Azaz a lakosság nagy része gyakorlatilag hozzáférhet ezekhez az adatokhoz, ráadásul az új oldalon megosztható, letölthető és elemezhető formában.

A szingapúriaknak valószínűleg az sem okoz nehézséget, hogy ezeket az eszközöket használják, az adatokat pedig értelmezzék. A PISA felmérésekben rendre az élen végeznek, és nem csak a hagyományos szövegértésben és matematikai képességek területén, hanem a digitális írástudás terén is. Ráadásul folyamatosan javuló eredményeket produkálnak.

Az adatok segítenek, de...

Szingapúr szigorú hely. Sok a rendszabály, és kemények a büntetések. Némely szabályok talán egészen meglepőek. A magyar konzuli szolgáltat tájékoztatója szerint még rágógumit sem lehet bevinni az országba, ugyanis annak forgalmazása tilos (így nyilván a rágózás is). Egy illegális határátlépésért például a jelentős pénzbüntetés mellett hat hónap börtön és három botütés a büntetés.

Ugyanakkor Szingapúr működteti a világ egyik legfejlettebb okosváros-rendszerét, egy felmérés szerint a kilencedik legfejlettebb város. Ezt jól jellemzi például a zsúfolt városban bevezetett útdíj beszedésének a módja: az utak fölé helyezett érzékelők a gépkocsi szélvédőjére helyezett kártyáról automatikusan levonják a napszakonként is változó úthasználati díjat.

Ugyanakkor az új technológiai kezdeményezéseknek is jó közeget biztosít. Egy közelmúltban közzétett kutatás szerint a 10. legjobb hely a világon a startupot indítóknak.

Az, hogy csatlakoztak az Open Data kezdeményezéshez, a visszásságok ellenére is tovább erősíti a város pozitív megítélését. Talán még a hazai InternetKon mozgalom is tanulhatna belőle.

Közösség & HR

Már csak a legidősebb magyarokat nem hozza lázba a net

Az NMHH kutatása szerint az elmúlt években az idősebb generációk körében jelentősen nőtt az internethasználat.
 
Bejelentési kötelezettségük elmulasztása, és a szabályoknak való sorozatos meg nem felelés komoly pénzbírságot vonhat maga után.

a melléklet támogatója a Balasys IT Zrt.

Amióta a VMware a Broadcom tulajdonába került, sebesen követik egymást a szoftvercégnél a stratégiai jelentőségű változások. Mi vár az ügyfelekre? Vincze-Berecz Tibor szoftverlicenc-szakértő (IPR-Insights) írása.

Nyílt forráskód: valóban ingyenes, de használatának szigorú szabályai vannak

Különösen az early adopter vállalatoknak lehet hasznos. De különbözik ez bármiben az amúgy is megkerülhetetlen tervezéstől és pilottól?

Sok hazai cégnek kell szorosra zárni a kiberkaput

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2024 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.