Azért fontos az apróbetűs rész is: csak akkor, ha az algoritmust valamiféle érdemi emberi hozzájárulás is támogatta az alkotófolyamat során.
Hirdetés
 

Első hallásra formabontó irányelveket tett közzé tegnap az USA szerzői jogokért felelő hivatala (US Copyright Office - USCO). A szervezet ugyanis elvben megnyitotta a lehetőségét annak, hogy egy mesterséges intelligencia által készített műre is vonatkozhasson a szerzői jog védelme.

Úgy igen, hogy igazából nem

A tömör hírhez azonban tartozik egy fontos lábjegyzet: mindez csak abban az esetben érvényes, amennyiben a kérdéses mű esetében egy vagy több személy bizonyíthatóan "jelentős mennyiségű kreatív erőfeszítést tett" a végső tartalom létrehozásáért.

Az USCO vezetője külön kiemelte azt is, hogy "az olyan eszközökkel, mint a DALL-E, a Stable Diffusion, a Midjourney, a ChatGPT vagy akár a nemrég megjelent GPT-4 segítségével létrehozott digitális műalkotások, versek és könyvek nem élveznek szerzői jogi védelmet, ha azokat emberek hozták létre pusztán egy szöveges leírás vagy prompt felhasználásával".

A lényeg tehát az, hogy a "szerzőség hagyományos elemei" tekintetében kimutatható legyen az emberi hozzájárulás. Ellenkező esetben a hivatalnál el fogják utasítani a jogvédelemre irányuló kérelmet.

Az irányelv kiadására azért volt szükség, mert az automatikusan, néhány utasítás vagy egy kiindulási stílusként felhasznált példa megadásával automatikusan létrehozható alkotások futószalagszerűen érkeznek a fentebb említett algoritmusoknak köszönhetően. Ennek megfelelően az USCO-hoz is egyre több kérelem érkezik az ilyen eszközökkel létrehozott anyagok, különösen a művészeti alkotások szerzői jogi védelmének bejegyeztetésére.

Szürke zóna

Az MI hozzájárulásával készült művek a héten kiadott irányelv után is megmaradnak a szürke zónában, és egyértelmű, hogy minden esetről egyedi elbírálás alapján lehet csak dönteni. Részsikereket azonban már így is fel lehet mutatni a témában. Nemrégiben ugyanis egy grafikus regény "átment" az amerikai hivatal szűrőjén. Ebben az illusztrációkat algoritmus készítette, ám az általános kompozícióra és a kötetben lévő szavakra bejegyezték a szerzői jogokat, mivel azokat egy emberi alkotó találta ki és rendezte el.

Az USCO ugyanakkor felhívta a jövőbeli kérelmezők figyelmét arra is, hogy minden esetben elvárja, hogy az MI bármiféle hozzájárulását jelezzék beadványukban. Ha mindezt nem közlik pontosan, vagy megpróbálják eltitkolni a gépi támogatás tényét, akkor a hivatal mérlegelés nélkül törli a kérelmet és megtagadja a szerzői jog kiadását.

Cloud & big data

MI buktatja le a tudományos cikkeket író ChatGPT-t

Sárkány ellen sárkányfű - gondolta egy tudóscsapat, és betanított egy algoritmust arra, hogy kiszúrja a generatív mesterséges intelligenciával gyártott kamu tudományos cikkeket.
 
Hirdetés

Sokkolja a magyar cégeket, hogy ilyen támogatás is létezik

Mennyibe kerülhet, hogy a hoszting szolgáltató éjjel-nappal 60 másodpercen belül felvegye nekünk a telefont, és vezető rendszergazdái azonnal foglalkozzanak a problémánkkal? A vshosting~ szerint nem is biztos, hogy annyira sokba.

Valószínűleg soha. A piackutatók szerint a felhő mellett is dinamikusan növekszik a hosting iránti igény.

a melléklet támogatója a vshosting

Létezik egy ortodox irányzat, mely szerint a jelszavak legyenek minél hosszabbak és összetettebbek, valamint cseréljük azokat minél gyakrabban. Valóban ettől lesznek a rendszereink biztonságosabbak? Pfeiffer Szilárd (Balasys) írása.

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 2. rész

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 3. rész

A felmérésekből egyre inkább kiderül, hogy az alkalmazottak megtartása vagy távozása sokszor azon múlik, amit a szervezetük nem csinál, nem pedig azon, amiben egymásra licitál a többi munkáltatóval.

Ezért fontos számszerűsíteni a biztonsági kockázatokat

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2023 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.