Azért fontos az apróbetűs rész is: csak akkor, ha az algoritmust valamiféle érdemi emberi hozzájárulás is támogatta az alkotófolyamat során.

Első hallásra formabontó irányelveket tett közzé tegnap az USA szerzői jogokért felelő hivatala (US Copyright Office - USCO). A szervezet ugyanis elvben megnyitotta a lehetőségét annak, hogy egy mesterséges intelligencia által készített műre is vonatkozhasson a szerzői jog védelme.

Úgy igen, hogy igazából nem

A tömör hírhez azonban tartozik egy fontos lábjegyzet: mindez csak abban az esetben érvényes, amennyiben a kérdéses mű esetében egy vagy több személy bizonyíthatóan "jelentős mennyiségű kreatív erőfeszítést tett" a végső tartalom létrehozásáért.

Az USCO vezetője külön kiemelte azt is, hogy "az olyan eszközökkel, mint a DALL-E, a Stable Diffusion, a Midjourney, a ChatGPT vagy akár a nemrég megjelent GPT-4 segítségével létrehozott digitális műalkotások, versek és könyvek nem élveznek szerzői jogi védelmet, ha azokat emberek hozták létre pusztán egy szöveges leírás vagy prompt felhasználásával".

A lényeg tehát az, hogy a "szerzőség hagyományos elemei" tekintetében kimutatható legyen az emberi hozzájárulás. Ellenkező esetben a hivatalnál el fogják utasítani a jogvédelemre irányuló kérelmet.

Az irányelv kiadására azért volt szükség, mert az automatikusan, néhány utasítás vagy egy kiindulási stílusként felhasznált példa megadásával automatikusan létrehozható alkotások futószalagszerűen érkeznek a fentebb említett algoritmusoknak köszönhetően. Ennek megfelelően az USCO-hoz is egyre több kérelem érkezik az ilyen eszközökkel létrehozott anyagok, különösen a művészeti alkotások szerzői jogi védelmének bejegyeztetésére.

Szürke zóna

Az MI hozzájárulásával készült művek a héten kiadott irányelv után is megmaradnak a szürke zónában, és egyértelmű, hogy minden esetről egyedi elbírálás alapján lehet csak dönteni. Részsikereket azonban már így is fel lehet mutatni a témában. Nemrégiben ugyanis egy grafikus regény "átment" az amerikai hivatal szűrőjén. Ebben az illusztrációkat algoritmus készítette, ám az általános kompozícióra és a kötetben lévő szavakra bejegyezték a szerzői jogokat, mivel azokat egy emberi alkotó találta ki és rendezte el.

Az USCO ugyanakkor felhívta a jövőbeli kérelmezők figyelmét arra is, hogy minden esetben elvárja, hogy az MI bármiféle hozzájárulását jelezzék beadványukban. Ha mindezt nem közlik pontosan, vagy megpróbálják eltitkolni a gépi támogatás tényét, akkor a hivatal mérlegelés nélkül törli a kérelmet és megtagadja a szerzői jog kiadását.

Cloud & big data

100 millió dollárnyit zsarolt össze a Conti utódcsapata

A Black Basta valószínűleg a hírhedt orosz Conti hekkerbanda egykori tagjaiból állt össze tavaly, és úgy tűnik, rögtön nagyon sokat kaszáltak.
 
Hirdetés

Ráfizetünk, ha a védelmen spórolunk!

Ha a védelmen spórolunk, kiberbűncselekmény áldozatává válhatunk. A Sophos MRD (észlelő és helyzetkező) szolgáltatása védelmet nyújt.

Összeurópai szabályozás készteti a cégeket a biztonságosabb informatikai működésre, de a megvalósításhoz nemcsak technológia, hanem emberek is kellenek.
Minden vállalatnak számolnia kell az életciklusuk végéhez érő technológiák licencelési keresztkockázataival. Rogányi Dániel és Vincze-Berecz Tibor (IPR-Insights) írása.

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 1. rész

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 2. rész

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 3. rész

A felmérésekből egyre inkább kiderül, hogy az alkalmazottak megtartása vagy távozása sokszor azon múlik, amit a szervezetük nem csinál, nem pedig azon, amiben egymásra licitál a többi munkáltatóval.

Ezért fontos számszerűsíteni a biztonsági kockázatokat

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2023 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.