Vagy legalább edző! Egyre nagyobb pénz van a videojátékokból szervezett versenyekben.
Hirdetés
 

Egyre jobban keresnek az e-sportolók. A videojátékok mesterei több tízezer dollárt is megkereshetnek azzal, hogy éjt nappallá téve játszanak. A lehetőségek persze egyelőre nem vethetők össze az igazán nagy tömegeket vonzó sportokban szerezhető jövedelmekkel, azaz nincsenek milliós sztárgázsik. A keresetek évi 35 ezer körül indulnak, és akkor még nem is kell főállásban tolni a játékokat, de a legjobbak akár 120 ezret is hazavihetnek évente. De a játékosok nem csak a fizetésükből élnek. Szponzori szerződéseket kötnek, reklámokban szerepelnek, termékpromóciót vállalnak stb.

Az e-sport kitermelt egy új szakmát is. A profi e-sport sem működhet ugyanis a felkészítést irányító edzők nélkül. Egy jó edző akár évi 50 ezer dollárt is megkereshet. Ez persze nem olyan nagy pénz a sportban, de nem is olyan kevés, már simán összevethető egy alsóbb osztályú baseball edző jövedelmével Amerikában.

Az edző felügyeli a játékosok életmódját, segít kidolgozni a versenyekre a stratégiát. Végigelemzi a játkot a csapattal, és persze lelkileg is felkészíti a versenyzőket. Sok edző még csak másodállásban űzi a mesterséget. Volt, aki játékosból, volt aki egészen más területről nyergelt át az e-sportba. Azonban a másodállásúak is reménykednek, hogy hamarosan főállásként űzhetik szenvedélyüket.

Profi játékosok és profi játékszervezők

Az e-sportoknak van már nemzetközi szervezete is. Az Electronic Sports League Németországban alakult, de ma már több mint harminc nemzeti lerakata van, köztük magyar is. Van versenyszabályzat, amatőr és profi játékosok, pénzdíjak sőt doppingellenőrzés is.

A profi csapatok sikeréhez elengedhetetlen a módszeres felkészülést támogató háttérszervezet, amihez viszont pénz kell, és meglehetősen sok. Az egyik legismertebb csapat az amerikai Team Liquid például komoly szponzori hátteret épített ki magának, és nem csak az elektronikus játékiparból. Többek között a HTC és a Nissan is támogatja a "klubot", melynek csapatai majdnem minden fontosabb videojáték bajnokságában indulnak.

A klub honlapja ugyanúgy mutatja be a csapatait, mint bármely profi sportklub: egységes szerelés (poló vagy melegítő), a beállított fotókon magabiztos kiállású gladiátorok...

A klub azonban nem csak a versenyek pénzdíjaira és a szponzori bevételekre alapoz. Akárcsak a hagyományos sportklubok körül, itt is kialakult az emléktárgy-ipar: polók, dzsekik, márkázott egerek, egérpadok, billentyűk, a videojátékok kényelmes űzéséhez kialakított – természetesen szintén márkázott – székek, poszterek, kitűzők és egyéb csecsebecsék egyaránt kaphatók a klub obline store-jában.

Egy csapat költségvetése akár az évi 5 millió dollárt is elérheti, ami a játékosok és az edzők fizetését, az utazásokat, nevezési díjakat fedezi.

Növekvő e-sportipar

Az e-sport anyagi kilátásai kifejezetten pozitívak. Erre utal az is, hogy a két legnépszerűbb e-sportfogadási oldalon, az Unikrn-on és az Egamingbets-en ma már több millióan követik ezeket a versenyeket, és természetesen fogadnak is. A fogadásokból befolyó összegek egy része visszajut az e-sportba.

Egy amerikai piackutató cég szerint a globális e-sport piac idén már mintegy 600 millió dollárt termel. Tavaly éppen hogy alatta maradt a 400 milliónak. A kutatók ebbe mindent beleszámoltak: jegybevételeket (a nagyobb bajnokságokat több ezer néző követi a helyzínen), szponzori pénzeket, reklámköltéseket. Ha csak az egyik legnagyobb nemzetközi verseny, a DotA 2 köré szervezett The International pénzdíjait nézzük, ott is hasonló a növekedés: a verseny nyereményalapjába idén már 17 millió dollár gyűlt össze, ami igencsak látványos növekedés a tavalyi 11 millióhoz képest.

Közösség & HR

Újabb egymilliárd dolláros befektetés a legértékesebb MI-fejlesztőbe

A kínai SenseTime elképesztő tempóban fejlődik, és ilyen ütemben szívja fel a befektetői tőkét is.
 
A szállodaipar soha nem látott hatékonysággal képes kiszolgálni a pihenést és a kikapcsolódást. Ugyanakkor rengeteg munka és erőforrás van mögötte, hogy ön ezt cikket hotelszobája kényelméből olvashatja.

a melléklet támogatója a TP-Link

Reakció „A CIO-k elmondták, hogy alkalmazható az agilitás egy nagyvállalatnál” című cikkünkre, amely a CIO Hungary 2018 konferencia tudásmegosztást segítő programjának tapasztalatait foglalta össze.

A CIO-k elmondták, hogy alkalmazható az agilitás egy nagyvállalatnál

a Bitport
a Vezető Informatikusok Szövetségének
médiapartnere

Hogyan forradalmasítja a számítástechnikát a nanotechnológia? Majzik Zsolt kutató (IBM Research-Zürich) írása. Vigyázat, mély víz! Ha elakadt, kattintson a linkekre magyarázatért.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthetően, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport kilencedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2018 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.