A biztonsági vállalat 4 milliárd dollárért szabadul meg a céges ügyfelekre koncentráló ágától. A vevő egy amerikai magántőketársaság.

Érdekes fordulatot vett a tulajdonosváltások szempontjából amúgy sem unalmas McAfee története. A cég ugyanis alig öt hónappal azt követően, hogy (10 év szünet után ismét) tőzsdére lépett, máris jelentős szerkezetátalakításon esik át: a Palo Altóban székelő Symphony Technology Group teljes egészében átveszi a biztonsági cég vállalati portfólióját.

Innentől a lakosságra koncentrálnak

Bár a McAfee története kezdetétől erős beágyazottsággal bír a fogyasztói szegmensben, a vállalatnak nem lebecsülendő részét képezte az üzleti szektornak kínált termékkör. A most bejelentett ügyletet kommentálva a McAfee azt közölte, hogy a Fortune 100-as lista tagjai közül 86-ot tudhat ügyfelei között, a divízió nettó bevétele pedig elérte az 1,3 milliárd dollárt a 2020-as üzleti évben. (Utóbbi az összvállalati forgalom több mint 46 százalékát jelentette.)

Ugyan a lakossági felhasználású vírusirtók és VPN-megoldások szélesebb körben ismertebbek, a McAfee az elmúlt években több kifejezetten vállalati célú szolgáltatást és terméket is elindított. Például idén startolt egy vállalati hálózatokat, végpontokat és cloudos kiterjesztéseket egyaránt monitorozó XDR-eszköz, tavaly pedig egy cloudos biztonsági információ- és eseménykezelő (Security Information and Event Management - SIEM) rendszerrel bővült a paletta.

A 4 milliárd dollárnyi készpénzt megmozgató tranzakció vevői oldalán a már említett magántőketársaságot találjuk. A Symphony Technology Group a tervek szerint 2021 végén szeretné hivatalosan is lezárni a tranzakciót, a frissen megszerzett üzleti egységet pedig "az elkövetkező hónapokban" nekiállnak átbrandelni.

A vásárló egyébként már rutinosnak mondható a biztonsági szegmensben történő akvizíciókban, hiszen tavaly egy 2 milliárd dolláros megállapodás keretében került a Delltől a társasághoz az RSA.

Biztonságos magántőke

A mostani hír csak tovább erősíti azt a trendet az információbiztonsági piacon, miszerint egyre több gyártó, szállító kerül különböző magántőketársaságok birtokába. Az egyik legnagyobb étvágyú szereplő a Thoma Bravo (amely egyébként 2017-ben kisebbségi tulajdonrészt szerzett a McAfee-ben is). A kifejezetten a technológiai piacra koncentráló vállalat az elmúlt években sorra kebelezte be egyik céget a másik után. Tavaly márciusban számoltunk be például arról, hogy lezárult a Sophos felvásárlása. A brit kiberbiztonsági vállalatért 3,9 milliárd dollárt ajánlott a Thoma Bravo, amelynek így már 35 céget, azon belül 11 biztonsági céget tartalmaz a technológiai portfóliója.

Biztonság

Bug bounty programot hirdetett a legaktívabb hekkercsoport

Nem ismert sérülékenységek felfedezéséért általában az érintett cégek szoktak fizetni biztonsági szakembereknek. Ebben az esetben viszont egy bűnözői csoport ajánlott díjazást azoknak, akik hajlandók velük együttműködni.
 
Éltek már vissza a bankkártyaadataival? Ha nem, akkor azt nagy valószínűséggel egy csalásfelderítő rendszernek köszönheti.

a melléklet támogatója a Balasys

A Világgazdasági Fórum figyelmeztetése szerint jelentős szakadék tátong a C-szintű vezetők és az információbiztonságért felelős részlegek helyzetértékelése között.

A járvány üzleti vezetőt csinált a CIO-kból

Az EU Tanácsa szerint összeegyeztethető a backdoor és a biztonság. Az ötlet alapjaiban hibás. Pfeiffer Szilárd fejlesztő, IT-biztonsági szakértő írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2022 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.