A bostoni egyetem nem hiába az egyik legnevesebb műszaki iskola: az MIT látogatóit egy önműködő drón igazítja útba.

Aki járt már a Massachusettsi Műszaki Egyetemen (MIT), az tudhatja, nem könnyű eligazodni a kampusz megannyi épületében. Ez az egyetemre látogató érdeklődőknek, rokonoknak is sok gondot okoz. Az oktatási intézmény kutatói ezért összekötötték a kellemeset a hasznossal, és egy olyan önműködő helikopterszerű robotot fejlesztettek, amelyet egy SkyCall névre keresztelt mobilos alkalmazással lehet segítségül hívni.

Kövess, kis gazdám!

A drón a felhasználó GPS-koordinátáiból látja, hova "rendelték", majd az appba bepötyögött úticél felé tereli az ügyfelet, miközben idegenvezetést is tart az érdekesebb területekről. Az akár beltérben is jól elboldoguló robot alkalmazkodik az emberi társ mozgásához, így ha az valamiért lassabban követné, megáll és szépen bevárja az ügyfelet.

Arra a felvetésre, hogy miért van szükség egy ilyen robotra, mikor például a Google térképszolgáltatását is kiválóan lehet használni az egyetemi tájékozódásra, a fejlesztők válasza az volt, hogy ez egy teljesen más minőségű élmény. A látogatónak nem kell a képernyőre tapadva keresgélnie, egyszerűen követi a gépi segéderőt, miközben nyugodtan nézelődve befogadhatja a kampusz hangulatát, sőt közben még idegenvezetői információkat is kap.

A projekt keretében egyelőre csak egyetlen működő eszköz készült, de a csapat készen áll arra, hogy zöld jelzés esetén jelentősen bővítse a flottát. Sőt már vannak tervek a robotpilóta "kiengedésére" egész Boston területére.

Hirdetés
Mobilitás

Megállíthatatlannak tűnik a mobile money

A következő években felhasználóik számát és közvetett jelentőségüket tekintve is nagy felfutás előtt állnak a mobil alapú fizetési megoldások.
 
Hirdetés
Hirdetés

A profik már nindzsákkal védik a szervereket

Hogyan igazodjunk el, és főleg mire figyeljünk a szolgáltatásként rendelhető virtuális szerverek között?

Jó hír: ehhez rendelkezésre állnak a megfelelő eszközök. Az általánossá váló távmunka még jobban ráirányította a figyelmet, hogy az adatok biztosítása nem csak a cloud szolgáltatók, hanem legalább akkora részben a megrendelők felelőssége is.

a melléklet támogatója a Servergarden

Nem általában a távmunkáé, hanem a mostani tipikus távmunka-helyzeteké. A szervezetek arra nem voltak felkészülve, hogy mindenki otthonról dolgozik.

Alapjaiban kell megújítani a biztonságról kialakított felfogásunkat

Tavaly január végétől megszűnt a Java SE 8 ingyenes frissítése, és a Java SE 11 sem használható ingyenesen üzleti célra. Tanácsok azoknak, akik még nem találtak megoldást. Hegedüs Tamás (IPR-Insights) írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2020 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.