A mesterséges környezetben végzett növénygyártást teheti hatékonyabbá egy japán cég algoritmusa.

Popeye is elégedett lehetne azzal a japán kezdeményezéssel, amelynek keretében az üzemi körülmények között termesztett spenótnövények hozamát igyekeznek a mérnökök feldúsítani. A Farmship mezőgazdasági startup ehhez egy egyetemi gyökerekkel rendelkező technológiai céggel, a Pi Material Designnal állt össze. A közös munka eredménye nem is egy, hanem két speciális algoritmus lett.

A Nikkei beszámolója alapján az egyik mesterséges intelligencia a növénygyárakban termesztett spenótpalánták képeit elemzi. Az MI egyenként értékeli a palánták fizikai tulajdonságait, beleértve azok magasságát, szélességét és tömegét. Az algoritmus az eredmények alapján kirostálja azokat a növénykezdeményeket, amelyek fejlődése elmarad a szükséges minimumtól.

A rendszer másik fele ekkor kapcsolódik be a munkába. Ez a modul ugyanis a növények potenciális fejlődési képességét igyekszik pontosan megjósolni. Azzal, hogy a dolgozók csak a legígéretesebb palántákat ültetik újra, sikerült a megfelelően fejlődő palánták arányát a korábbi 54 százalékról 80-ra növelni. Mindez a termelési mennyiség 17 százalékos növekedését eredményezte.

Drága a humán faktor

Az egyelőre kísérleti fázisban lévő projektben az algoritmusok nagyban támaszkodtak az emberi segítségre, mivel utóbbiak végzik a palánták fényképezését és a kijelölt növények újraültetését is. A Farmship nem is annyira távlati célja viszont az, hogy két éven belül robotizálja a folyamatokat.

Utóbbira mindenképpen szükség lenne ahhoz, hogy az egyre több helyen felbukkanó zöldséggyárak valóban meghatározó forrássá váljanak a globális élelmiszerelőállítás területén. Jelenleg ugyanis ezek az üzemek meglehetősen drágák, nem kis részben a magas munkaerő-költségek miatt. A fejlődésük során többszöri átültetést igénylő spenótok esetében a Farmship becslése szerint kizárólag a palánták válogatása a termelési költségek tizenketted részét teszi ki.

Ugyan jelenleg a saláta a leggyakrabban termesztett zöldségféle az ilyen vertikális növénygyárakban, a spenótra azért esett a választás, mert magasabb áron értékesíthető. Ettől függetlenül a cég szerint a rendszer átkalibrálása esetén más leveles zöldségfélék termesztésénél is hasonló előnyöket lehetne elérni.

A projekt egyébként egy állami támogatású nagyobb szabású kezdeményezés része. Utóbbi keretében a Farmship már olyan algoritmust is készített, amely a zöldségek piaci árát igyekszik megjósolni.

Piaci hírek

Arcvonásaik alapján szúrja ki az ittas vezetőket a mesterséges intelligencia

Az ausztrál tudósok által alkotott technológia ránézésre is elég pontosan megmondja, ha valaki túl részeg ahhoz, hogy járművet vezessen.
 
Nincs automatikus és egyszerű út a felhőnirvánába, pedig a buktatók többségét viszonylag egyszerűen el lehetne kerülni.

a melléklet támogatója a 4iG Nyrt.

Amióta a VMware a Broadcom tulajdonába került, sebesen követik egymást a szoftvercégnél a stratégiai jelentőségű változások. Mi vár az ügyfelekre? Vincze-Berecz Tibor szoftverlicenc-szakértő (IPR-Insights) írása.

Nyílt forráskód: valóban ingyenes, de használatának szigorú szabályai vannak

Különösen az early adopter vállalatoknak lehet hasznos. De különbözik ez bármiben az amúgy is megkerülhetetlen tervezéstől és pilottól?

Sok hazai cégnek kell szorosra zárni a kiberkaput

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2024 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.