A cég egy januártól életbe lépő helyi törvény miatt szünteti be spanyolországi hírszemléző szolgáltatását.

Jövő héten teljesen beszünteti a hírgyűjtő oldalként funkcionáló News szolgáltatását a Google Spanyolországban, valamint globálisan eltávolítja a spanyol lapok anyagait. A drasztikus lépésre azért kerül sor, mert egy januárban életbe lépő spanyol törvény fizetésre kötelezné a céget, amiért a kiadók tartalmát felhasználja.

¡No pasarán!

A csütörtökön nyilvánosságra hozott hivatalos tájékoztatás szerint a Google rendkívül sajnálja a véleménye szerint mindenki számára káros lépést, de köszönettel nem akarnak egy eurocentet sem fizetni. Különösen úgy, hogy a szolgáltatásból ők se látnak egy fillér bevételt sem. Való igaz, a News felületén nincsenek hirdetések.

Az emlegetett új jogszabály, melyet máris Google-törvényként emlegetnek, kötelező érvényű fizetést ír elő azoknál az oldalaknál, amelyek más, szerzői jogi védettséget élvező tartalmakból akár csak a legkisebb részletet is felhasználják. A pénzt a tartalom előállítója, azaz jelen esetben a cikk kiadója kapná, ám az nem derül ki a szövegezésből, hogy ez konkrétan mekkora összeget is jelent. Persze abból a szempontból ez mellékes, hogy a keresőóriás semekkora tételt nem lát elfogadhatónak.

Német példa újracsomagolva

A spanyol sztori csak egy újabb állomása, a zömében európai lapkiadók és a Google torzsalkodásának. A németeknél például két és fél éve vetődött fel, hogy a keresőcég (más tartalomaggregátorokkal együtt) akár fizethetne is azért, mert a kiadók tartalmát megjeleníti az olyan szolgáltatásaiban, mint például a hírgyűjtőként funkcionáló Google News, vagy éppen a cég nevét adó kereső. A kiadók egy fél évvel később már dörzsölhették a tenyerüket, mert konkrét törvényjavaslat született a témában. Végül tavaly el is fogadták a német honatyák a javaslatot, ám annak egy módosított formáját, amely alapján a néhány soros kedvcsináló idézetek (snippet) után elvileg nem kell díjat fizetni az újraközlőnek.

Azért csak elvileg, mert a kiadók érdekeit képviselő VG Media jogértelmezése szerint erre a törvény betűje továbbra is lehetőséget biztosít. Ezért miután nem tudtak a kérdésben megegyezni a Google-lel, bíróság elé vitték az ügyet idén júniusban. A válaszlépésre sem kellett sokat várni, hiszen a keresőcég bejelentette, hogy a helyzetet úgy kívánja rendezni, hogy a kérdéses médiumok tartalmainál sem képet, sem idézetet nem jelenít meg a felületein, azaz csak a cím és a link marad.

A nagy akarásnak azonban ott láthatóan nyögés lett a vége, mert múlt hónapban a legnagyobb német kiadó, az Axel Springer bejelentette, hogy engedélyezi a snipetek (ingyenes) használatát. A bejelentés előzménye, hogy a vállalatcsoport a négy legnagyobb lapjánál "kísérleti jelleggel" megtagadta a Google-től, hogy a cikkek címén kívül bármit szemlézzen. A harcias hozzáállás egészen két hétig tartott és totális kapitulációval zárult.

Közösség & HR

Már csak a legidősebb magyarokat nem hozza lázba a net

Az NMHH kutatása szerint az elmúlt években az idősebb generációk körében jelentősen nőtt az internethasználat.
 
Bejelentési kötelezettségük elmulasztása, és a szabályoknak való sorozatos meg nem felelés komoly pénzbírságot vonhat maga után.

a melléklet támogatója a Balasys IT Zrt.

Amióta a VMware a Broadcom tulajdonába került, sebesen követik egymást a szoftvercégnél a stratégiai jelentőségű változások. Mi vár az ügyfelekre? Vincze-Berecz Tibor szoftverlicenc-szakértő (IPR-Insights) írása.

Nyílt forráskód: valóban ingyenes, de használatának szigorú szabályai vannak

Különösen az early adopter vállalatoknak lehet hasznos. De különbözik ez bármiben az amúgy is megkerülhetetlen tervezéstől és pilottól?

Sok hazai cégnek kell szorosra zárni a kiberkaput

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2024 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.