A cég egy januártól életbe lépő helyi törvény miatt szünteti be spanyolországi hírszemléző szolgáltatását.

Jövő héten teljesen beszünteti a hírgyűjtő oldalként funkcionáló News szolgáltatását a Google Spanyolországban, valamint globálisan eltávolítja a spanyol lapok anyagait. A drasztikus lépésre azért kerül sor, mert egy januárban életbe lépő spanyol törvény fizetésre kötelezné a céget, amiért a kiadók tartalmát felhasználja.

¡No pasarán!

A csütörtökön nyilvánosságra hozott hivatalos tájékoztatás szerint a Google rendkívül sajnálja a véleménye szerint mindenki számára káros lépést, de köszönettel nem akarnak egy eurocentet sem fizetni. Különösen úgy, hogy a szolgáltatásból ők se látnak egy fillér bevételt sem. Való igaz, a News felületén nincsenek hirdetések.

Az emlegetett új jogszabály, melyet máris Google-törvényként emlegetnek, kötelező érvényű fizetést ír elő azoknál az oldalaknál, amelyek más, szerzői jogi védettséget élvező tartalmakból akár csak a legkisebb részletet is felhasználják. A pénzt a tartalom előállítója, azaz jelen esetben a cikk kiadója kapná, ám az nem derül ki a szövegezésből, hogy ez konkrétan mekkora összeget is jelent. Persze abból a szempontból ez mellékes, hogy a keresőóriás semekkora tételt nem lát elfogadhatónak.

Német példa újracsomagolva

A spanyol sztori csak egy újabb állomása, a zömében európai lapkiadók és a Google torzsalkodásának. A németeknél például két és fél éve vetődött fel, hogy a keresőcég (más tartalomaggregátorokkal együtt) akár fizethetne is azért, mert a kiadók tartalmát megjeleníti az olyan szolgáltatásaiban, mint például a hírgyűjtőként funkcionáló Google News, vagy éppen a cég nevét adó kereső. A kiadók egy fél évvel később már dörzsölhették a tenyerüket, mert konkrét törvényjavaslat született a témában. Végül tavaly el is fogadták a német honatyák a javaslatot, ám annak egy módosított formáját, amely alapján a néhány soros kedvcsináló idézetek (snippet) után elvileg nem kell díjat fizetni az újraközlőnek.

Azért csak elvileg, mert a kiadók érdekeit képviselő VG Media jogértelmezése szerint erre a törvény betűje továbbra is lehetőséget biztosít. Ezért miután nem tudtak a kérdésben megegyezni a Google-lel, bíróság elé vitték az ügyet idén júniusban. A válaszlépésre sem kellett sokat várni, hiszen a keresőcég bejelentette, hogy a helyzetet úgy kívánja rendezni, hogy a kérdéses médiumok tartalmainál sem képet, sem idézetet nem jelenít meg a felületein, azaz csak a cím és a link marad.

A nagy akarásnak azonban ott láthatóan nyögés lett a vége, mert múlt hónapban a legnagyobb német kiadó, az Axel Springer bejelentette, hogy engedélyezi a snipetek (ingyenes) használatát. A bejelentés előzménye, hogy a vállalatcsoport a négy legnagyobb lapjánál "kísérleti jelleggel" megtagadta a Google-től, hogy a cikkek címén kívül bármit szemlézzen. A harcias hozzáállás egészen két hétig tartott és totális kapitulációval zárult.

Közösség & HR

A Snapchat alapítójának húga lenne a telefonszex Gattyánja

Már annyira a mainstream része az erotikus tartalmakat kínáló Quinn, hogy alapítóját, Caroline Spiegelt a finnek híres stratuprendezvényére, a Slush-ra is meghívták.
 
Ez a kkv-k problémája világszerte. A megoldásszállítók pedig rendszer a széttagoltságra, a sok egyedi igényre, és az ebből eredő magas fejlesztési és támogatási költségekre panaszkodnak.

a melléklet támogatója a Yettel

Minden vállalatnak számolnia kell az életciklusuk végéhez érő technológiák licencelési keresztkockázataival. Rogányi Dániel és Vincze-Berecz Tibor (IPR-Insights) írása.

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 1. rész

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 2. rész

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 3. rész

A felmérésekből egyre inkább kiderül, hogy az alkalmazottak megtartása vagy távozása sokszor azon múlik, amit a szervezetük nem csinál, nem pedig azon, amiben egymásra licitál a többi munkáltatóval.

Ezért fontos számszerűsíteni a biztonsági kockázatokat

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2023 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.