Az IBM a jelenleginél fejlettebb időjárás-előrejelző modellek létrehozásán dolgozik.

Az IBM leányvállalataként üzemelő The Weather Company bejelentette együttműködését az amerikai National Center for Atmospheric Research (NCAR) és a szintén amerikai University Corporation for Atmospheric Research (UCAR) intézetekkel. A cég a szuperszámítógépek területén megszerzett tudását állítja az állami és az oktatási szervezettel közösen a még pontosabb időjárás-előrejelzési modellek létrehozásának szolgálatába.

Az IBM Power Systems és az OpenPOWER rendszerek segítségével zajlik majd a fejlesztés. Az eredmény a Kék Óriás következő generációs, várhatóan még az idei év vége előtt megjelenő POWER9-alapú rendszereire lesz optimalizálva.

Kék pénz az időjárásban
Az IBM 2015-ben felvásárolta a Weather.com oldalt és a hozzá kapcsolódó digitális szolgáltatásokat. A félelmetes mennyiségű időjárási adatot a Watson analitikája dolgozza fel.

Az eszközök jelentősen hozzájárulnak a társaság analitikai kompetenciájához, amelyek meghatározó szerepet játszanak a Watson kognitív platformjára épülő IoT és cloud megoldások fejlesztésében.

Hajszálpontos meghatározás

Több mint egy évtizede léteznek már kifinomult regionális időjárás-előrejelzési modellek a globálisak mellett. A most bejelentett együttműködés azonban egy fejlettebb, globális rendszer ígéretét hordozza magában, mely korábban nem tűnt megvalósíthatónak.

Mary Glackin szerint a pontos időjárás-előrejelzés biztosítása az egyik legnagyobb kihívás, amivel napjainkban a számítógépes architektúrának szembe kell néznie. A The Weather Company üzemeltetési és tudományos vezetője elárulta, hogy a fejlett fizikai tényezők és kölcsönös függőségek miatt a meteorológusoknak és időjárás-modellezéssel foglalkozóknak minden rendelkezésükre álló számítási kapacitásra szükségük van, ha pontos becsléseket akarnak alkotni.

Az együttműködés első eredménye az NCAR Model for Prediction Across Scales (MPAS) nevű közösségi modelljének következő generációs számítógépekre való adaptálása lesz, amitől a hatékonyság növekedését várják. Ezen a téren még egy kis előrelépés is érezhetően pontosabb és részletesebb előrejelzéseket eredményezhet, közölte Glackin.

És noha globális modellen dolgoznak, ezzel párhuzamosan nagyobb helyi részletességet is nyújt majd a rendszer, olyan lehetőségekkel, mint a viharok és más időjárási jelenségek kialakulásának hajszálpontos meghatározása, fejlődésük előre becslése, illetve nyomon követhetősége. Akár órákra lebontva is tájékoztatást adhat a modell, nem csak globálisan, hanem országszintre vagy annál kisebb régiókra lebontva.
 


Mindenki nyer rajta

A fejlettebb időjárás-előrejelzés előnyei egyéni és közösségi szinten is nyilvánvalók. Nem csak nagyobb biztonságot nyújthatnak az embereknek, de az olyan iparágak hatékonyságát is növelhetik – illetve várható káreseményből következő veszteségeit mérsékelhetik –, mint amilyen a mezőgazdaság. Ahogy rendelkezésre állnak majd a részletesebb és pontosabb becslések, jobb döntések születhetnek, ami szerte a világon az emberiség javára lesz fordítható, adott hangot pozitív várakozásának a The Weather Company vezetője.

Más irányból is segíti ezt a munkát az IBM: IoT érzékelői révén válhat részletesebbé a környezeti adatok végponti mérése. Ebből egészen komoly távlatokat nyitó eredmények születhetnek, például a folyamatosan hálózatba csatlakozó gépjárművek hasznosíthatják a csapadékra és egyéb útviszonyokra vonatkozó, automatikusan előálló információkat.

Sőt, a Kék Óriás kognitív képességei is bevethetők ezen a téren. Az adatfolyamok és előrejelzési modellek testre szabott döntéshozatalt tesznek lehetővé az üzleti és fogyasztói igények számára.

Cloud & big data

Fél Ausztráliát letölthették egy hekkertámadásban

A kontinensnyi ország második legnagyobb telkójánál történt súlyos incidens. A vizsgálatok még tartanak, de akár 10 millió ügyfél személyes adata is illetéktelen kezekbe kerülhetett.
 
Hirdetés

Budapestre jön és munkatársakat keres az Innovecs

A cégek digitális transzformációját segítő, szédítő tempóban növekvő vállalatnál kiemelt figyelmet fordítanak a csapattagok igényeire és jólétére.

Hirdetés

A munkaerő képzése a vállalat sikerének egyik záloga

A piaci versenyben az a cég tud élen maradni, amely lépést tart a fejlődő technológiával. Ez azonban csak megfelelően képzett alkalmazottakkal lehetséges.

Ahogy megindult az IT-szakemberekért a harc a munkaerőpiacon, úgy váltak egyre szofisztikáltabbá a képzést végző intézmények szolgáltatásai.

a melléklet támogatója a Green Fox Academy

A felmérésekből egyre inkább kiderül, hogy az alkalmazottak megtartása vagy távozása sokszor azon múlik, amit a szervezetük nem csinál, nem pedig azon, amiben egymásra licitál a többi munkáltatóval.

Ezért fontos számszerűsíteni a biztonsági kockázatokat

Az EU Tanácsa szerint összeegyeztethető a backdoor és a biztonság. Az ötlet alapjaiban hibás. Pfeiffer Szilárd fejlesztő, IT-biztonsági szakértő írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2022 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.