Az elmúlt napokban több olyan tervezett kinevezésről is beszámoltak, ami fontos pozíciókba juttatna az online monopóliumok versenykorlátozó gyakorlatai ellen küzdő jogászokat.

A Politico keddi beszámolója alapján Joe Biden egyik új jelöltje Lina Khan, a Columbia Egyetem jogászprofesszora lesz a Szövetségi Kereskedelmi Bizottságba (Federal Trade Commission, FTC). Ez a döntésről először tudósító hírportál szerint más kinevezésekkel együtt világos jele annak, hogy az új amerikai adminisztráció mégsem bánik majd kesztyűs kézzel a technológiai multikkal, sőt az előző kormányzatnál is agresszívabb fellépést tervez az Amazonnal, a Google-lel, a Facebookkal és más big tech vállalatokkal szemben.

A riportból kiderül, hogy már meg is kezdődött Khan nemzetbiztonsági átvilágítása, ami a legutolsó lépésnek tekinthető a jelölés hivatalos bejelentése előtt, az FTC leendő új tagjait ezután már csak a kongresszusi meghallgatás választja el új pozíciójuk elfoglalásától. Khan Amazon’s Antitrust Paradox című, 2017-es elemzése az elmúlt időben az egyik legtöbbet idézett tanulmány volt a digitális piacokon működő óriásvállalatok versenykorlátozó gyakorlatait, illetve a szabályozás vagy a jogalkalmazás ezekkel kapcsolatos kihívásait illetően.

Az is a közelmúltban derült ki, hogy a Fehér Ház gazdasági tanácsadóként számít arra a Tim Wura, aki a progresszív trösztellenes kezdeményezések másik fő alakjának számít. A technológiai és versenypolitikai kérdésekkel foglalkozó elnöki tanácsadói pozíció felállítása itt önmagában is újdonság, a szintén a Columbia Egyetemen dolgozó és a "netsemlegesség" kifejezést is megalkotó Wu pedig hosszú évek óta következetesen képviseli a versenyjogi szabályozás megújítására és az online monopóliumok naprakész értelmezésére irányuló törekvéseket.

A beszámolók ugyancsak nagy jelentőséget tulajdonítanak Vanita Gupta szenátusi fellépésének, aki a főállamügyész közvetlen munkatársaként és praktikusan az amerikai igazságügyi minisztérium harmadik embereként a trösztellenes ügyekért is felelős tisztségviselő lesz. Gupta a meghallgatáson a törvények minden szigorának alkalmazását ígérte a piaci verseny védelme érdekében, és a big tech társaságokkal való viszonyáról is úgy nyilatkozott, hogy azoknak nincs különösebb okuk a kinevezésének megünneplésre.

Korán örültek a techóriások

Ahogy a Politico is felhívja rá a figyelmet, az új demokrata kormányzás ebben a tekintetben a szöges ellentéte lehet Barack Obama korábbi időszakának, amikor az elnök a legnagyobb egyetértésben működött a technológiai multikkal. Joe Biden azonban a jelek szerint azt az újabb keletű álláspontot képviseli, amely szerint az Obama-adminisztráció laissez faire felfogása nem csak a piaci monopóliumok megszilárdulásához vezetett, de nagy mértékben hozzájárult a politikai populizmus térnyeréséhez és Donald Trump megválasztásához is.

A nagy platformszolgáltatókat egyébként az elődjéhez képest Trump sem etette a tenyeréből, és már az előző évben sorra indultak azok a versenyfelügyeleti vagy a tagállamok kereseteinek nyomán megkezdett vizsgálatok, amelyek a "felvásárlás vagy eltemetés" néven hivatkozott piaci stratégiát és más versenykorlátozó gyakorlatokat céloztak. Az év végi válsztásokat követően a tőzsdei folyamatok még egyértelműen arra utaltak, hogy az eredmények a lehető legjobban alakultak a túlhatalmuk miatt egyre erősebb nyomás alá helyezett informatikai nagyvállalatok számára.

A Financial Times novemberi elemzésében még valószínűtlennek tartotta, hogy az új elnök nagyon beleszállna a technológiai óriásokba, más szakértők viszont arról beszéltek, hogy az erős alapokon nyugvó trösztellenes pereket legfeljebb kiegészíteni lehet további kritikus pontokat, így a big tech semmivel sem jár jobban Bidennel. Az új kinevezések mindezek után több mint baljós előjelnek tekinthetők az érintett óriásvállalatok szempontjából, legyen szó a személyes adatok kezeléséről vagy korábbi cégfelvásárlásaik és más versenykorlátozó lépéseik felülvizsgálatáról.

Piaci hírek

MI-vel védenék a britek az internetre szabadított óvodásokat

Az illetékes hatóság felmérése szerint egyre több kisgyerek jelenik meg a világhálón, akiknek a szülei is egyre nagyobb szabadságot engednek a digitális térben.
 
Hirdetés

Adathelyreállítás pillanatok alatt

A vírus- és végpontvédelmet hatékonyan kiegészítő Zerto, a Hewlett Packard Enterprise Company platformfüggetlen, könnyen használható adatmentési és katasztrófaelhárítási megoldása.

Hol, milyen adatokat és hányszorosan tároljunk ahhoz, hogy biztonságban tudhassuk szervezetünk működését egy nem várt adatvesztési incidens esetén is?

a melléklet támogatója az EURO ONE Számítástechnikai Zrt.

CIO KUTATÁS

TECHNOLÓGIÁK ÉS/VAGY KOMPETENCIÁK?

Az Ön véleményére is számítunk a Corvinus Egyetem Adatelemzés és Informatika Intézetével közös kutatásunkban »

Kérjük, segítse munkánkat egy 10-15 perces kérdőív megválaszolásával!

LÁSSUNK NEKI!

Amióta a VMware a Broadcom tulajdonába került, sebesen követik egymást a szoftvercégnél a stratégiai jelentőségű változások. Mi vár az ügyfelekre? Vincze-Berecz Tibor szoftverlicenc-szakértő (IPR-Insights) írása.

Nyílt forráskód: valóban ingyenes, de használatának szigorú szabályai vannak

Különösen az early adopter vállalatoknak lehet hasznos. De különbözik ez bármiben az amúgy is megkerülhetetlen tervezéstől és pilottól?

Sok hazai cégnek kell szorosra zárni a kiberkaput

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2024 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.