A Facebook vezér döbbenetes mennyiségű pénzről mond le a világ jobbá tételéért cserébe.

Mark Zuckerberg mindig is aktív volt, amikor jótékony célokra kellett áldozni, de a tegnapi bejelentése az összes eddigi projekten túl tett. A Facebook alapítója és CEO-ja bejelentette, hogy a részvényeinek 99 százalékát a világ legfontosabb problémáinak megoldására szeretné fordítani.

45 milliárd részletekben

A cég jelenlegi értékén számolva 45 milliárd dollárnyi részvényről van szó, ami azt jelenti, hogy ez eddig a legmagasabb, ilyen célra felajánlott összeg. Az adakozás pontos részletei egyelőre nem ismertek, azt azonban már lehet tudni, hogy a pénz kezelésével egy erre a célra létrehozott, a pár nevét viselő alapítványt hoznak létre.

A szervezet nem jut hozzá azonnal a teljes összeghez, hanem folyamatosan érkezik a támogatás. A szabályok szerint a következő három évben, évente 1 milliárd dollár értékű részvény fordítható az alapítvány megfogalmazott céljaira. Ezzel együtt ez nem jelenti azt, hogy Mark Zuckerberg nem igazgatná többet a cég ügyeit, hiszen többségi szavazati joga ugyanúgy megmarad, ahogy eddig.

A kezdeményezés okait, az elérendő célokat a házaspár újszülött gyermekének címzett levélben foglalja össze. Ebben alapvetően kettő fő téma köré szerveződnek a mondanivalók. Az első úgy általában az emberiség boldogulása, amibe beletartozik az orvostudomány támogatása, a gazdasági lehetőségek kibővítése és a kommunikációs akadályok áthidalása.

Hogy jobb hely legyen a világ

A másik fő szál az a gondolat, hogy senki ne legyen korlátozva amiatt, ahova, amilyen körülmények közé született. Az egyenlőség megteremtése, előmozdítása, vagy legalábbis az arra való törekvés a Zuckerberg család egyik fontos célja, ami miatt úgy érezték, hogy hosszú távon valamiféle megoldásra van szükség. A levél több részében megjelennek a korábbi kezdeményezések gondolatai is: ilyen például a világ összes lakosának internet hozzáférést biztosítani kívánó Internet.org kezdeményezés.

A Mark Zuckerberg és Priscilla Chen kezében lévő részvények értékének jelentősége jobban megérthető, ha tudjuk, hogy a legutóbbi adatok szerint a Facebook teljes piaci értékét 306 milliárd dollárra teszik. Ezzel a vállalat a hetedik a világranglistán, amit az Apple vezet 674 milliárd dollárral, a második, harmadik helyen pedig az Alphabet (Google), illetve a Microsoft található 514 és 434 milliárd USD cégértékkel.

Piaci hírek

Egyre nyomorultabb képet mutat az úttörő európai MI-szabályozás

Nem úgy tűnik, hogy az uniós intézmények még az év vége előtt megállapodnak a legfontosabb kérdésekben, később pedig fokozatosan megbénulnak majd a jövő májusi választásokig.
 
Ez a kkv-k problémája világszerte. A megoldásszállítók pedig rendszer a széttagoltságra, a sok egyedi igényre, és az ebből eredő magas fejlesztési és támogatási költségekre panaszkodnak.

a melléklet támogatója a Yettel

Minden vállalatnak számolnia kell az életciklusuk végéhez érő technológiák licencelési keresztkockázataival. Rogányi Dániel és Vincze-Berecz Tibor (IPR-Insights) írása.

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 1. rész

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 2. rész

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 3. rész

A felmérésekből egyre inkább kiderül, hogy az alkalmazottak megtartása vagy távozása sokszor azon múlik, amit a szervezetük nem csinál, nem pedig azon, amiben egymásra licitál a többi munkáltatóval.

Ezért fontos számszerűsíteni a biztonsági kockázatokat

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2023 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.