Az Apple személyi asszisztenséhez hasonló Echo minden kérdésre megpróbál válaszolni.

Az Amazon hardveres pályafutása egészen sokáig hibátlannak bizonyult, mivel a cég az e-book olvasókkal és a táblagépekkel tökéletesen eltalálta, hogy milyen területre kell belépni éppen. Ezt a lendületet a Fire Phone akasztotta fel, mivel az Amazon szolgáltatásaira épített, 3D-hatású kezelőfelülettel ellátott androidos mobil csúnyán elhasalt és csak rendkívül keveset sikerült eladni belőle.

Hello, Echo, Echo, Echo...

Ennek ellenére (vagy éppen ezért) az Amazon egy olyan kütyüvel lepte meg a világot, aminek a létezését tökéletesen titkolta eddig, vagy inkább nem szerette volna szándékosan kiszivárogtatni, ahogy az sok esetben megtörténik. Az új termék Echo névre hallgat és maga az Amazon sem definiálja, hogy pontosan miről van szó, de mi azért megpróbáljuk: egy felhőből nyert információkkal dolgozó, otthoni, hangvezérléssel működő családi asszisztens.

Egy furcsa, eddig nem létező eszközről, illetve a mögött álló szolgáltatásról van szó, aminek az összetevői azonban mégis ismertek külön-külön. Az Echo lelke az Apple Sirijéhez (de mondhattuk volna a Microsoft Cortanat is) hasonlító hang, aki a felhasználók kérdéseire igyekszik válaszolni. A válaszok az Amazon szerverein megtalálható adatbázisokból érkeznek, így első ránézésre egy hangvezérléssel működő, fizikai megjelenést kapó netes keresőről van szó.

Hogy az ötlet valóban működjön is, az Amazon egy hengerformát választott, amiben hét mikrofon figyeli a felhasználók hangját. Mivel ez az Echo kulcsfontosságú képessége, a nagy érzékenységű mikrofonok a távolabbról érkező hangokat is képesek értelmezni, sőt, a háttérzaj, vagy a szobában szóló zene sem jelent problémát. Az adatbázis jelleg megköveteli, hogy ez Echo folyamatos fent legyen a neten, amit a készülékbe épített WiFi modul tesz lehetővé.

És képzeljék, ébreszt is!

Az Echo folyamatos készenlétben várja a kérdéseket, problémákat, de csak akkor reagál, ha a kérdést egy aktiváló szóval kezdik a családtagok. Ez jelenleg az Alexa, de a cég azt ígéri, hogy hamarosan további nevekkel is lehet illetni a készüléket. A „milyen nap van ma? vagy „ki nyert az esti focimeccsen?” típusú kérdéseken túl az Echo Blueooth segítségével streameli a Spotify-ban, vagy iTunes-ban tárolt zenéinket, ébreszti reggel a családot, vagy kezeli a bevásárlólistát.

Az új termék most még csak meghívásos alapon rendelhető meg 199 dollárért, de az Amazon Prime előfizetők átmenetileg kedvezményes, 99 dolláros áron is hozzájuthatnak. A támogatott nyelvekről az Amazon nem beszél, így az Echo nagy eséllyel (egyelőre) csak az angollal boldogul, azaz a termék is elsősorban az angol nyelvterületekre, azon belül is az USA-ra koncentrál.

Piaci hírek

Arcfelismerés: években mérhető az Android lemaradása

Az iPhone-ban alkalmazott Face ID-vel egyező színvonalú biometrikus azonosítás csak 2019-ben jöhet a Google-nél.
 
Nemzeti szinten eddig is szigorú rendelkezések vonatkoztak az érzékeny adatok megsemmisítésére, de az Európai Unió Általános Adatvédelmi Rendeletének hatályba lépése után senki sem kerülheti el az információtörlés folyamatos feladatát.
A koncentrált erőforrások kockázatai is koncentráltan jelentkeznek. Az informatikai szolgáltatóknak, felhős cégeknek érdemes lenne körülnézniük a közműszolgáltatóknál, hogyan kezelik ezt a problémát.

Sikeremberektől is tanultak a CIO-k

a Bitport
a Vezető Informatikusok Szövetségének
médiapartnere

Hogyan forradalmasítja a számítástechnikát a nanotechnológia? Majzik Zsolt kutató (IBM Research-Zürich) írása. Vigyázat, mély víz! Ha elakadt, kattintson a linkekre magyarázatért.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthetően, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport kilencedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2018 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.