A határokon keresztül is sikeresen bonyolítottak le fizetéseket és devizatranzakciókat a kínai központi banki digitális pénzzel.

A határokon átnyúló műveletekben is sikeresen zárult a kínai digitális valuta próbája, amelynek során több mint 160 ilyen fizetést és devizatranzakciót bonyolítottak le több mint 22 millió dollár összértékben. A Nemzetközi Fizetések Bankja (Bank for International Settlements, BIS) bejelentése szerint négy jegybanki valutát is érintő, valós értékű tranzakciókról van szó, amelyben kínai állami tulajdonban működő bankok is részt vettek. Mindez újabb lépés a digitális jüan nemzetközi fizetőeszközzé alakítását célzó törekvésekben, amelyre éppen akkor került sor, amikor az amerikai dollár látványosan erősödik más valutákkal szemben, ezzel pedig tőkekiáramlást vált ki a feltörekvő piacokon, veszélyeztetve gazdaságaik egészséges működését.

A BIS által fejlesztett, a központi banki digitális valutákat kezelő interoperábilitási platform (mCBDC Bridge) tesztje Kínát, Hongkongot, Thaiföldet és az Egyesült Arab Emírségeket is magában foglalta, és a közlemény szerint valós idejű, olcsóbb és biztonságosabb határokon átnyúló fizetéseket és elszámolásokat valósított meg. A Reuters ezzel kapcsolatban a Bank of Communications, a kontinentális Kína ötödik legnagyobb bankjának bejelentését is idézi, amelynek értelmében négy másik kínai bankkal együtt végezték el az mCBDC Bridge tesztet a vállalati ügyfelek fizetéseinek rendezésére.

Ebben is ők fújnák a passzátszelet

A kínai állami média közlése szerint a projekt résztvevői között már 20 kereskedelmi bank szerepel, amelyek között a kínai "big four" tagjaként ott van az Industrial and Commercial Bank of China vagy az Agricultural Bank of China. A központi bank már jó ideje teszteli a digitális jüant néhány kínai nagyvárosban, elsősorban a belföldi lakossági fizetéseknél, de már a kezdetektől arról beszélt, hogy meg kívánja vizsgálni a saját digitális valutájára épülő határokon átnyúló fizetéseket is. A világ második legnagyobb gazdasága meghatározó szerepet kíván játszani a digitális fiat valutákra vonatkozó, globális szabványok felállításában.

A várakozások szerint Kínában folyamatosan növelik majd a digitális valuta, ezzel párhuzamosan pedig csökkentik az elérhető fizikai valuta mennyiségét, sőt olyan prognózisok is vannak, amelyek szerint egy bizonyos ponton túl teljesen átállnának a digitális jüan használatára. A projekt 2019-ben indult, és bár időnként visszavettek a kezdeti lendületéből, már tavaly ilyenkor is arról írtunk, hogy 10 millió céges felhasználó mellett a 140 millió tárca addigi összes forgalma megközelítette a 10 milliárd dollárt. A jegybanki digitális pénzekkel világszerte zajló kísérleteket itt lehet nyomon követni egy interaktív térképen.

Piaci hírek

Az Apple-nél is belátták, hogy vége az eddigi világnak

A WSJ szerint eldőlt, hogy az Apple elviszi Kínából a termelésének egy jelentős részét, bár a jelenlegi gazdasági helyzetben ez rendkvül nehéz feladatnak ígérkezik.
 
Bár az 5G-s beruházások megtérülését biztosító alkalmazási területeket még a szolgáltatók és az ügyfelek is keresik, a fejlesztési kényszer megvan, mert aki ebből kimarad, lemarad.

a melléklet támogatója a Yettel

A felmérésekből egyre inkább kiderül, hogy az alkalmazottak megtartása vagy távozása sokszor azon múlik, amit a szervezetük nem csinál, nem pedig azon, amiben egymásra licitál a többi munkáltatóval.

Ezért fontos számszerűsíteni a biztonsági kockázatokat

Az EU Tanácsa szerint összeegyeztethető a backdoor és a biztonság. Az ötlet alapjaiban hibás. Pfeiffer Szilárd fejlesztő, IT-biztonsági szakértő írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2022 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.