A színésznőt korábban az OpenAI vezetője megpróbálta rávenni, hogy kölcsönözze hangját a chatbotnak, ám ő nem egyezett ebbe bele.

Elég kínos, a vállalat tevékenységéből és jelentőségéből adódóan pedig meglehetősen riasztó sztori bontakozott ki a napokban az OpenAI működéséről. A ChatGPT-vel világhírűvé vált fejlesztő a chatbot széles körben elérhetővé tétele óta eltelt másfél évben megfeszített tempóban igyekezett lenyűgözőbbnél lenyűgözőbb modellekkel előállni, ám közben több ízben is kiderült, hogy a nagy sietségnek ára van, amit egyelőre nem a cég, vagy annak vezetősége fizet meg.

Hangos kételyek

Az aktuális ügy Scarlett Johansson hangjáról szól, pontosabban arról, hogy az mennyire egyezik meg a ChatGPT-ben használt öt "személyiség" egyikének, a Sky hangjával. Ugyan az opció már tavaly ősz óta használható a chatbottal folytatott szóbeli kommunikációban, ám a színésznő orgánumához való hasonlóságát említő kommentek leginkább az elmúlt napokban szaporodtak fel. Múlt héten debütált ugyanis a ChatGPT legújabb változata, amelynek intonációs készsége és "érzelmi repertoárja" jóval fejlettebb.

Hollywood egyik legfelkapottabb női sztárja tegnap nem csupán arról számolt be részletesen, hogy miként vélekedik a témáról, de egy sor háttérinformációt is megosztott, amelyek nem vetnek túl jó fényt az OpenAI üzletvitelére. Eszerint a vállalat vezérigazgatója egy éven keresztül próbálta meggyőzni a színésznőt, hogy kölcsönözze hangját a ChatGPT-nek. Sam Altman úgy érvelt, hogy Johansson hangja áthidalhatná a technológiai cégek és a kreatívok közötti szakadékot, illetve befogadhatóbbá tenné a technológiát a fogyasztók számára. Johansson azonban nem állt kötélnek.

A történetnek itt vége is lehetne, ám Altman nem az a fajta, aki egy elutasítás miatt feladja az álmait. A vezérigazgató ugyanis deklaráltan hatalmas rajongója a Her (A nő) című 2013-ban bemutatott filmnek, amelyben egy férfi a telefonján lévő digitális asszisztens hangjába szeret bele. Utóbbi pedig történetesen éppen Scarlett Johansson hangján szólal meg. Altman minderre múlt héten még egy hatalmas lapáttal rá is tett, amikor a ChatGPT legújabb változatnának debütálását egyetlen szóval (her) kommentálta X-en.

Johansson a maga részéről "megdöbbent, feldühödött és hitetlenkedett", amikor meghallotta, hogy a cég mesterséges algoritmusa annyira hozzá hasonlóan beszél, hogy azt a "legközelebbi barátai" és a média képviselői sem tudják megkülönböztetni.

További csavar a sztoriban, hogy a ChatGPT-4o debütálása előtt Altman kapcsolatba lépett a színésznő ügynökével annak érdekében, hogy Johansson gondolja át a korábbi válaszát. Ám mielőtt erre a sztár érdemben reagálhatott volna, az OpenAI már bemutatta új csodáját. (A sietségre vélhetően azért volt szükség, hogy ellopják a show-t a Google másnapi bemutatójától.)

Ügyvédkedés, visszakozás, sajnálkozás

Az egy héttel ezelőtti demót meghallva Johansson ügyvédeket fogadott fel, akik személyesen Altmannak és az OpenAI-nak is küldtek egy levelet. Ezekben többek között azt kérték, hogy a vállalat pontosan tisztátta, miként alkották meg Sky hangját. Mindennek gyorsan következménye lett.

Az OpenAI vasárnap először egy blogbejegyzésben bizonygatta, hogy "az MI-hangok nem utánozhatják szándékosan egy híresség jellegzetes hangját", valamint kategórikusan elutasította, hogy a Sky Johanssont próbálná utánozni, mivel a hang "egy másik profi színésznőé". Ettől függetlenül a vállalat jobbnak látta, ha még aznap felfüggeszti a Sky működését.

A bevételeit rakétamód növelő cég vezetősége eközben igyekszik a történetet szerencsétlen véletlenként beállítani. Mira Murati technológiai igazgató szerint egyáltalán nem úgy készítették Sky hangját, hogy az a színésznőjére hasonlítson. A modellek viselkedésének fejlesztését vezető Joanne Jang pedig úgy nyilatkozott, hogy azért folyik beszélgetés Johansson csapatával, mert "van némi zavar".

Maga Altman szintén ezt a vonalat igyekezett erősíteni legújabb megszólalásában. A vezérigazgató az NBC News megkeresésére ráerősített Murati kijelentésére, miszerint "soha nem volt szándékában", hogy Sky hangja Johanssonéra hasonlítson. A modellnek valójában hangot kölcsönző szinkronszínészt pedig "még azelőtt castingoltuk, mielőtt bármilyen kapcsolatfelvétel történt volna Johanssonnal". Altman egyben sajnálatát fejezte ki, hogy "nem kommunikáltunk jobban".

Kommunikációs és etikai problémák

Nem ez az első eset a vezérigazgató életében, amikor perpatvar keveredik a nem megfelelő kommunikációból. A korábbi igazgatótanács ugyanis a múlt novemberben megkísérelt, majd rövid úton elbukott puccsnál pont azzal magyarázta Altman elmozdításának szükségességét, hogy nem őszinte megnyilvánulásaival megtévesztette a board tagjait. (A Sora videógeneráló modell kapcsán felmerült csúsztatást pedig már csak zárójelben említjük.) 

A vezérigazgató eltávolítását első körben támogató, majd a kollégák Altman melletti egyöntetű kiállását látva "átálló" Ilya Sutskever épp múlt héten jelentette be távozását. A három társalapító egyikéről úgy tartják, hogy régóta nem ért egyet azzal az iránnyal, amelyet Altman és csapat követ. Sutskever ugyanis az MI minél gyorsabb fejlesztését és szélesebb elterjesztését biztonsági és etikai szempontok miatt nagyon veszélyesnek tartja. A társalapító elköszönő üzenetéből semmi nem derült ki, de ezen nem is kell csodálkozni, mivel azóta világossá vált, hogy az OpenAI-nál szuperszigorú titoktartási záradék aláírását erőltetik a dolgozókra. Utóbbi kapcsán Altman egyébként részben szintén visszavonulót fújt, és természetesen elnézést kért.

Sutskever tavaly nyáron egy olyan csoportot hozott létre a vállalaton belül, amely azért felelt, hogy az MI-fejlesztések biztonságosak legyenek, miközben az egész emberiség céljait szolgálják. A csapatot azóta azonban felszámoltak, az élére korábban kinevezett Jan Leike pedig múlt pénteken jelentett be távozását. A szakember lényegesen beszédesebbnek bizonyult. Leike azzal magyarázta felmondását, hogy az OpenAI "biztonsági kultúrája és folyamatai háttérbe szorultak a csillogó termékek mögött", továbbá kijelentette, hogy jó ideje nem ért egyet a cégvezetéssel a prioritásokkal kapcsolatban, ami végül szakításhoz vezetett.

Altman és Greg Brockman, az OpenAI elnöke minderre egy közösen aláírt terjengős X-bejegyzéssel reagált, amelyben azt bizonygatják, hogy a cég számára mennyire fontos a "felelősségteljes építkezés", miközben egyáltalán nem érintették a Laike által megfogalmazott konkrét kritikákat.

Cloud & big data

Űrből vezérelt reklámkampányokkal operálnak Japánban

Bejött a káposztaföldek tesztjellegű műholdas monitorozása, így várhatóan kiterjesztik a japán űrügynökség és a Dentsu marketingcég partnerségét.
 
Hirdetés

A VR szemüveg nem csak a szórakoztatóipart forradalmasítja

A virtuális valóság világa folyamatosan fejlődik. Az új technológiák és a fejlesztések segítségével a felhasználók eddig soha nem tapasztalt módon merülhetnek el a digitális élményekben. Ebben a cikkben bemutatjuk a VR szemüvegek típusait, és azt is végigvesszük, hogy milyen áttöréseket hozott a virtuális valóság az élet különböző területein.

Bejelentési kötelezettségük elmulasztása, és a szabályoknak való sorozatos meg nem felelés komoly pénzbírságot vonhat maga után.
Amióta a VMware a Broadcom tulajdonába került, sebesen követik egymást a szoftvercégnél a stratégiai jelentőségű változások. Mi vár az ügyfelekre? Vincze-Berecz Tibor szoftverlicenc-szakértő (IPR-Insights) írása.

Nyílt forráskód: valóban ingyenes, de használatának szigorú szabályai vannak

Különösen az early adopter vállalatoknak lehet hasznos. De különbözik ez bármiben az amúgy is megkerülhetetlen tervezéstől és pilottól?

Sok hazai cégnek kell szorosra zárni a kiberkaput

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2024 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.