Ez a hét is erősen indult, ahogy egyre élesedik a verseny a generatív mesterséges intelligenciára épülő "univerzális asszisztensek" fejlesztésében.

A Google anyavállalata, az Alphabet kedden új bejelentések özönével válaszolt a ChatGPT legújabb változatának bemutatásra, amivel az OpenAI közvetlenül a Google I/O fejlesztői konferenciája előtt kápráztatta el a közönséget. A válasz pedig csattanósra sikerült, amennyiben a most közzétett újdonságok közül a leglátványosabb egyértelműen a Project Astra nevű MI-segéd prototípusa volt. A Google Gemini Ultra modelljére épülő Project Astra egy valós időben reagáló, multimodális asszisztens, amiből a fejlesztéséért felelős DeepMind a felhasználók mindennapi feladatait támogató univerzális alkalmazást faragna.

Ennek korai eredményei nem kevésbé lenyűgözőek annál, mint amit az OpenAI villantott a hét elején. A Google MI-je ugyancsak képes az okostelefonok kameráján keresztül érzékelni és értékelni a környezetet, és emlékszik is a korábbi tapasztalatokra. Így a kérdések megválaszolásán vagy a programkódok átfésülésén túl olyasmire is képes, mint például a szoba túlsó végében felejtett szemüveg gyors megtalálása, vagy a kameraképen bejelölt dolgok azonosítása. A Gemini Live révén ráadásul természetesebben kommunikál, mint a Google korábbi megoldásai, végleg múzeumba küldve a Siri- vagy Alexa-szintű alkalmazásokat.
 


Az Astra mellett bemutatkozott még a Gemini 1.5 Flash, ami olyan gyakori feladatok gyorsabb elvégzését teszi lehetővé, mint a tartalmi összegzés vagy a feliratozás. Egy másik új modell, a Veo, szöveges promptokból generál videókat, és állítólag a felhasználói eszközökön, például az okostelefonon futtatható Gemini Nano teljesítménye is óriásit fejlődött. Kiderült, hogy a Gemini Pro kontextusablaka (az adott lekérdezésben egyszerre figyelembe vehető információ mennyisége) már 2 millió tokennél jár, és a Google szerint a modell már sokkal pontosabban követi az utasításokat, mint ahogy eddig képes volt rá.

Teljes átalakulás a Google-nél

A Google mindennek alapján nem csupán az MI-modellek fejlesztésében halad mérföldes léptekkel, hanem a kaotikus nevezéktant leszámítva abban is egyre sikeresebb, ahogy a technológiákat tálalja a felhasználók elé. A vállalat emellett egész pályás letámadásba kezdett: a mostani bejelentések között szerepel, hogy már 2024 végétől saját, hatodik generációs TPU-kkal nyújtana alternatívát a Google Cloud szolgáltatásban az Nvidia termékeivel szemben, keresőszolgáltatásában pedig hamarosan már MI-vel rendszerezi majd a találatokat a receptekre, filmekre, könyvekre és egyéb tartalmakra vonatkozó lekérdezéseknél.

Az AI Overviews funkció a mesterséges intelligencia segítségével szintetizálja az információt, és válaszolni tud olyan összetettebb felvetésekre is, amelyekre nem található egyszerű válasz a weben. A Google saját meghatározása alapján "a generatív MI-korszak igényeihez igazítja keresőtermékeit", és nagy léptékben alakítaná nyereséges termékekké a mesterséges intelligenciához fűződő innovációit. A kereső esetében ez olyan lehetőségeket nyitna meg, mint mondjuk a feltöltött videókra vonatkozó kérdések: a cég be is mutatta, hogy mindez hogyan segíthet diagnosztizálni például egy elromlott lemezjátszó problémáját.

A Google I/O bejelentéseinek összegzése a társaság hivatalos blogján »

Cloud & big data

Kínában sem megy simán a robotaxik bevezetése

Az önvezető konkurencia megjelenését meglehetősen rossz néven veszik az érintett területeken dolgozó taxisok.
 
Általános jelenség a hazai nagyvállalatok körében, hogy a szükségesnél jelentősen többet költenek nyilvánosfelhő-szolgáltatásokra. Utánajártunk, mi a pontos helyzet, és mit lehet tenni a költségek optimalizálásáért.

a melléklet támogatója a 4iG Nyrt.

Amióta a VMware a Broadcom tulajdonába került, sebesen követik egymást a szoftvercégnél a stratégiai jelentőségű változások. Mi vár az ügyfelekre? Vincze-Berecz Tibor szoftverlicenc-szakértő (IPR-Insights) írása.

Nyílt forráskód: valóban ingyenes, de használatának szigorú szabályai vannak

Különösen az early adopter vállalatoknak lehet hasznos. De különbözik ez bármiben az amúgy is megkerülhetetlen tervezéstől és pilottól?

Sok hazai cégnek kell szorosra zárni a kiberkaput

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2024 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.