Az igazgatótanács eddig bírta az alkalmazottak, a befektetők és a Microsoft részéről is ráhelyezett nyomást, a vezérigazgatói pozícióba visszatérő Altman pedig megerősödve irányíthatja tovább a ChatGPT-t fejlesztő céget.
Hirdetés
 

Az elmúlt napok eseményeit követően merész feltételezésnek tűnik, de lehet, hogy vége az OpenAI irányítása körüli felfordulásnak: a társaságnál megállapodásra jutottak Sam Altman visszatérésével kapcsolatban, aki néhány nappal a menesztése után újra elfoglalhatja a vezérigazgatói széket. Az OpenAI emellett átalakítja az Altmant elbocsátó igazgatótanácsot, melynek új elnöke a Reuters tudósítása alapján Bret Taylor, a Salesforce korábbi társvezérigazgatója lesz, de helyet kap a testületben az Egyesült Államok korábbi pénzügyminisztere és a Harvard Egyetem volt elnöke, Larry Summers is.

Altmant pénteken hajították ki arra hivatkozva, hogy félrevezette az igazgatótanácsot, bár ezzel kapcsolatban nem közöltek részleteket, ami önmagában is véleményes dolog a diszruptív fejlesztéseket végző technológiai cég esetében. Az OpenAI közben két ideiglenes vezérigazgatót is elfogyasztott (állítólag a mostani megegyezésben nagy szerepet játszott a vasárnap kinevezett Emmett Shear is), sikertelenül próbált egyesülni a korábbi alkalmazottai által alapított Anthropic MI-fejlesztővel, dolgozóinak több mint 95 százaléka ultimátumot címzett a tanácsnak, a Microsoft pedig bejelentette, hogy Altman náluk folytatja egy frissen létrehozott részleg vezetőjeként.

Mostantól minden szuper lesz

A Microsoft vezérigazgatója, Satya Nadella máris üdvözölte a megállapodást, az első lényeges lépésnek nevezve azt a stabilabb, jobban informált és hatékonyabb irányítás felé vezető úton. Az biztos, hogy innentől teljes egészében Altman nézetei határozhatják majd meg a cég vezetését, különösen, ha az új igazgatótanácsból kiteszik a még ott lévő, érdekeltségekkel nem rendelkező tagokat is, hogy a helyükre ültessék a hozzá és a befektetőkhöz (elsősorban a 49 százalékos részesedéssel bíró Microsofthoz) közel álló embereket.

A kommentárok a végső fordulatot Steve Jobs néhai Apple-vezérigazgató visszatéréséhez hasonlítják, aki a 80-as évek közepén zajló hatalmi harc eredményeként hagyta el a számítógépgyártót, hogy 12 évvel később visszatérjen és naggyá tegye a vállalatot – igaz, Altmannak nem 12 évre, csupán 4 napra volt szüksége a visszatéréshez. Ami biztos, hogy az OpenAI társalapítója és a vele együtt elmozdított Greg Brockman igazgatótanácsi elnök kedden késő este egy szelfivel ünnepelt a munkatársak körében, bejelentésük szerint pedig "erősebben és egységesebben fognak visszatérni, mint valaha".

Közösség & HR

Jól vizsgázott üzletfolytonosságból az ukrán techszektor

Az orosz támadás megindulásakor Harkivban 511 informatikai cég volt. Közülük 500 ma is működik, pedig a munkatársak többsége elköltözött a harcokat közvetlen közelről megszenvedő városból.
 
Az alábbiakban körbejárjuk az Enterprise Service Management fogalmát, és megmutatjuk azt is, miben különbözik az ITSM-től.

a melléklet támogatója a Meta-Inf Kft.

CIO KUTATÁS

TECHNOLÓGIÁK ÉS/VAGY KOMPETENCIÁK?

Az Ön véleményére is számítunk a Corvinus Egyetem Adatelemzés és Informatika Intézetével közös kutatásunkban »

Kérjük, segítse munkánkat egy 10-15 perces kérdőív megválaszolásával!

LÁSSUNK NEKI!

Különösen az early adopter vállalatoknak lehet hasznos. De különbözik ez bármiben az amúgy is megkerülhetetlen tervezéstől és pilottól?

Sok hazai cégnek kell szorosra zárni a kiberkaput

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2024 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.