A világ egyik legtöbbet hozó játékának androidos verzióját a Google megkerülésével teríti a kiadója. Az első változatban azonban rögtön komoly biztonsági hibára bukkantak. Utána pedig elszabadultak az indulatok.
Hirdetés
 

Az utóbbi idők vitathatalanul legnagyobb dobása a videojátékos piacon a Fortnite volt, amellyel immár bőven több mint 100 millióan játszanak és havonta több százmillió dolláros bevételt hoz a konyhára a fejlesztőjének. A több platformon elérhető, sokszereplős lövöldözős játék mögött álló Epic Games ezen a sikeren felbuzdulva úgy gondolta, hogy az Androidra érkező változatnál megteheti, hogy kihagyja a Google alkalmazás-áruházát. A saját honlapon történő terjesztéssel ugyanis megússza a Play Áruházban alkalmazott jutalék kifizetését. A Google-nek ez nyilvánvalóan nem tetszett, és a cég egyből azzal riogatott, hogy így veszélybe kerülhetnek a felhasználók, mert szakembereinek nem lesz alkalma az esetleges biztonsági rések előzetes kiszúrására. És mint az oly sokszor bebizonyosodott, az élet a legnagyobb rendező.

Visszanyalt a fagyi

Két hete elkezdődött a játék androidos változatának terítése, a letöltésről gondoskodó algoritmust pedig annak ellenére bevizsgálták a Google-nél, hogy az nem az áruházukban jelent meg. Csodák csodájára a szakértők találtak is egy komoly biztonsági rést, amelyet kihasználva rosszindulatú elemek a felhasználó tudta nélkül telepíthettek volna gyakorlatilag bármit a telefonra. Ehhez ugyan már a mobilon kellett lennie egy kártékony programnak, de az a külső forrásból származó letöltést a trehány kódolás miatt simán eltéríthette volna. A Google erről első körben azonnal és titokban értesítette a fejlesztőt, ahol két napon belül el is készítették a kiskaput befoltozó változatot és a már korábban letöltött példányok használóit tájékoztatták a javításról.

A történet viszont itt kapcsolt magasabb fokozatba. Az Epic Games ugyanis megkérte a Google-t, hogy ne hozza nyilvánosságra a hibát, csak a szabályzatában meglévő maximális türelmi idő, azaz 90 nap múlva, hogy a felhasználóknak legyen idejük frissíteni a saját verziójukat. A Google-nél ezt viszont nem nagyon vették figyelembe, mert egy héttel a javítás elkészülte után publikálták a sebezhetőséget.

Ez a cikk független szerkesztőségi tartalom, mely a T-Systems Magyarország támogatásával készült. Részletek »


Az Epic Games vezére ezzel kapcsolatban a Mashable-nek meglehetősen erős nyilatkozatot tett, amelyben miután elismerte a Google érdemeit a hiba feltárásában, rögtön támadásba ment át, és felelőtlennek, a felhasználók biztonságával hazardírozónak nevezte a lépést. Tim Sweeney egyértelmű ellenakciónak minősítette a biztonsági probléma korai nyilvánosságra hozását, amit szerinte azért csinált a Google, mert cége a Play Áruházon kívül terjeszti a játékot.

A Google persze mossa kezeit és csak egy PH-semleges rövid válaszban mantrázta az elkötelezettségét a biztonságos ökoszisztéma mellett. Való igaz, saját szabályzatukat nem sértették meg, hiszen abban az szerepel, hogy a cég a hibákat azok felfedezését követő 90 nappal, vagy a javítás széles körű megjelenése után tárja a nyilvánosság elé.

Mindenki vesztett, kivéve...

Ha valami még a nyilvánosság elé lett tárva, az a két cég elmérgesedett viszonya. Az Epic Games húzása természetesen érthető pénzügyi oldalról, másrészt viszont pontosan ráfutottak egy olyan aknára, amit elkerülhettek volna, ha a Play Áruházon keresztül terjesztették volna a programot. A Google természetesen lecsapta a magas labdát, de ettől még nem folyik be hozzá a jutalék, és ha ez a Fortnite esetében járható útnak bizonyul, akkor mások is követhetik az Epic Games példáját.

Egy szereplő viszont bizonyosan nagyon jól szórakozik, és csak egy kávét kér. Ez pedig az Apple, aki a fenti problémákat habkönnyen átugorta azzal, hogy saját operációs rendszerét teljesen zárva tartja. A Fortnite esetében sem lehetett kérdés, hogy az iOS változat az Apple boltján keresztül kerül a felhasználókhoz. Utóbbi egyébként nem mellesleg 15 millió dollárt termelt az első három hét alatt.

Biztonság

Jól vizsgázott üzletfolytonosságból az ukrán techszektor

Az orosz támadás megindulásakor Harkivban 511 informatikai cég volt. Közülük 500 ma is működik, pedig a munkatársak többsége elköltözött a harcokat közvetlen közelről megszenvedő városból.
 
Az alábbiakban körbejárjuk az Enterprise Service Management fogalmát, és megmutatjuk azt is, miben különbözik az ITSM-től.

a melléklet támogatója a Meta-Inf Kft.

CIO KUTATÁS

TECHNOLÓGIÁK ÉS/VAGY KOMPETENCIÁK?

Az Ön véleményére is számítunk a Corvinus Egyetem Adatelemzés és Informatika Intézetével közös kutatásunkban »

Kérjük, segítse munkánkat egy 10-15 perces kérdőív megválaszolásával!

LÁSSUNK NEKI!

Különösen az early adopter vállalatoknak lehet hasznos. De különbözik ez bármiben az amúgy is megkerülhetetlen tervezéstől és pilottól?

Sok hazai cégnek kell szorosra zárni a kiberkaput

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2024 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.