Egy nyilvános levelezőlistán pöttyintette el egy Microsoft-fejlesztő, hogy a Microsoft felhőjében a Linux-használat megelőzi a Windowst.

A ZDNet szúrta ki egy linuxos biztonsági levelezőlistán a Microsoft egyik Linux-fejlesztőjének a félmondatát, mely szerint az Azure-ban a Linux-használat már meghaladja a Windows-használatot. A lap felidézi, hogy Mark Russinovich, az Azure CTO-ja, 2015 végén még azt mondta, hogy a négy Azure-példányból egy linuxos, két évvel később, 2017 októberében egy Microsoft-jelentés szerint az Azure-ban futtatott virtuális gépek (VM) 40 százaléka volt linuxos. Tavaly szeptember végén Scott Guthrie, a Microsoft felhős és vállalati csoportjának vezetője már azt mondta egy interjúban, hogy a már a VM-ek fele linuxos, de számuk hónapról hónapra gyarapszik, és hamarosan uralni fogja a felhőt.

Guthrie ezt természetes folyamatként értékelte. Mint mondta, nem csak az Azure felhasználói részesítik előnybe a Linuxot a Windowszal szemben; maga a Microsoft is előszeretettel használja, például Linux-alapokon fejlesztette az Azure SDN-jét (Software Defined Network).

A Linux megtalálta a helyét

Három éve Szentiványi Gábor ULX-ügyvezető egy lapunkban megjelent cikkében még így fogalmazott: "még az IT-szakember is gyakran meglepődik, hogy ha operációs rendszerről van szó, szinte minden eszközön Linux fut, legyen az kritikus adatközponti megoldás vagy szórakoztatóelektronikai kütyük sokasága". Ma már ezen nem lepődik meg senki. A desktopot leszámítva a Linux valóban mindenhol tarolt. Az IDC egy tavaly kiadott kutatása szerint a szerver operációs rendszerek és alrendszerek globális piacán a Linux részesedése 2017-ben 68 százalék volt, és ez a részesedés azóta valószínűleg csak nőtt. (Ez a piac lényegében kétszereplősre szűkült, mivel az egyéb rendszerek – Unix és társaik – részesedése együttesen sem éri el az 1 százalékot.)

Itt egyébként már szó sincs háborúskodásról. Guthrie szerint a Microsoft hozzáállásának gyökeres változása – a Linux és a nyílt forráskódú modell megkerülhetetlenségének felismerése – onnan datálódik, amikor Redmondban eldöntötték: megnyitják az ASP.NET-et. Akkoriban Russinovich még olyanokat is mondott, hogy akár a Windows is nyílt forráskódú lehet – egyszer.

Amit nem tudsz megállítani, annak állj az élére

Nem túl elvhű hozzáállás, amit a Microsoft követ (az üzleti életben erős korlátokkal érvényesülnek az elvek), de praktikus: amit nem tudsz megállítani, annak állj az élére. (Mert különben elsodor – tehetjük hozzá.)

Az Azure a szintén Linux kernelre épülő Azure Sphere OS mellett jelenleg nyolc Linux-disztribúciót támogat: CentOS, CoreOS, Debian, Oracle Linux, Red Hat Enterprise Linux, SUSE Linux Enterprise, openSUSE, Ubuntu. Az Azure a disztribúciókkal együttműködve optimalizálja is az Azure Marketplace-ben közzétett image-eket. Így a felhasználók teljesítményben és funkciókban is Azure-ra optimalizált rendszermagot kapnak, bármelyik támogatott disztribúciót választják.

Cloud & big data

Teljes szellemmódot ígér McAfee újabb vállalkozása

Az informatika botrányoktól övezett örökifjú fenegyereke ezúttal egy lekövethetetlen mobilnetes szolgáltatással igyekszik megváltani a világot.
 
Már Budapesten is van olyan előadás, amit wifihálózat és mobiltelefon segítségével tettek interaktívvá.

a melléklet támogatója a TP-Link Magyarország

Nem általában a távmunkáé, hanem a mostani tipikus távmunka-helyzeteké. A szervezetek arra nem voltak felkészülve, hogy mindenki otthonról dolgozik.

Alapjaiban kell megújítani a biztonságról kialakított felfogásunkat

Tavaly január végétől megszűnt a Java SE 8 ingyenes frissítése, és a Java SE 11 sem használható ingyenesen üzleti célra. Tanácsok azoknak, akik még nem találtak megoldást. Hegedüs Tamás (IPR-Insights) írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2020 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.