A mesterséges intelligencia a platformon használatos mind a 16 nyelvet képes élőben fordítani a felhasználóknak, beleértve természetesen a speciális Roblox-szlenget.

Komoly támogatást kap "nemzetközi kapcsolatok" tekintetében a Roblox. A naponta jelenleg nagyjából 70 millió felhasználót kiszolgáló, játékok fejlesztésére és kipróbálására alkalmas platformba ugyanis automatikus, élőben generált gépi tolmácsolási funkciót építenek.

A Daniel Sturman technológiai igazgató által jegyzett vállalati blogbejegyzése azzal az immár valóban lehetséges példával indít, miszerint a felhasználók úgy tudnak egymással zökkenőmentesen csevegni, hogy közben ki sem derül, hogy egyikük mondjuk koreai nyelven ír, míg a másik ezt élőben angol szövegként kapja meg.

A nyelvi akadályok lebontását a háttérben dolgozó, saját fejlesztésű nagy nyelvi modell teszi lehetővé. Minderre többek között azért volt szükség, mert a vállalat mindenképpen bele akarta venni a Roblox virtuális homokozójában, vagy divatosabb szóhasználattal élve, metaverzumában használatos sajátos kifejezéseket, rövidítéseket is.  

Az algoritmus működését valahogy így kell elképzelni:
 

 

Sturman állítása szerint házon belül fejlesztett modelljük a platformon megjelenő tartalmak tekintetében minőségben felülmúlja a nyilvánosan elérhető, kereskedelmi forgalomban kapható fordítási API-kat. A folyamatos javítás ettől függetlenül kiemelt cél, ennek érdekében pedig a tervek szerint a felhasználóknak lehetőségük lesz értékelni is a kapott fordításokat (az eredetileg begépelt szöveg egy kattintással bármikor megjeleníthető).

Fordítás minden szinten

A távolabbi tervek közé tartozik a képeken, textúrákon és 3D-s modelleken lévő szövegek felismerése és automatikus fordítása. És mivel a platformon lehetőség van a szóbeli kommunikációra is, így adja magát a következő lépcső: a beszélgetések automatikus, szinte valós idejű tolmácsolása. Utóbbi egyáltalán nem lenne példa nélküli, hiszen a közelmúltban debütált Galaxy S24 telefoncsaládban már elérhető egy ilyen MI-funkció.


(Illusztráció: Roblox)

Konzumer tech

MI-vel védenék a britek az internetre szabadított óvodásokat

Az illetékes hatóság felmérése szerint egyre több kisgyerek jelenik meg a világhálón, akiknek a szülei is egyre nagyobb szabadságot engednek a digitális térben.
 
Hirdetés

Adathelyreállítás pillanatok alatt

A vírus- és végpontvédelmet hatékonyan kiegészítő Zerto, a Hewlett Packard Enterprise Company platformfüggetlen, könnyen használható adatmentési és katasztrófaelhárítási megoldása.

Hol, milyen adatokat és hányszorosan tároljunk ahhoz, hogy biztonságban tudhassuk szervezetünk működését egy nem várt adatvesztési incidens esetén is?

a melléklet támogatója az EURO ONE Számítástechnikai Zrt.

CIO KUTATÁS

TECHNOLÓGIÁK ÉS/VAGY KOMPETENCIÁK?

Az Ön véleményére is számítunk a Corvinus Egyetem Adatelemzés és Informatika Intézetével közös kutatásunkban »

Kérjük, segítse munkánkat egy 10-15 perces kérdőív megválaszolásával!

LÁSSUNK NEKI!

Amióta a VMware a Broadcom tulajdonába került, sebesen követik egymást a szoftvercégnél a stratégiai jelentőségű változások. Mi vár az ügyfelekre? Vincze-Berecz Tibor szoftverlicenc-szakértő (IPR-Insights) írása.

Nyílt forráskód: valóban ingyenes, de használatának szigorú szabályai vannak

Különösen az early adopter vállalatoknak lehet hasznos. De különbözik ez bármiben az amúgy is megkerülhetetlen tervezéstől és pilottól?

Sok hazai cégnek kell szorosra zárni a kiberkaput

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2024 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.