A Samsung Unpacked eseményen bemutatkozott az S24-es rajtszámot viselő, algoritmus-túladagolásban tobzódó telefontrió.

Ahogy az már a beharangozó (és az utóbbi egy év történései) alapján borítékolható volt, a Samsung hagyományosan év elejére időzített nagy termékbemutató eseménye leginkább a mesterséges intelligencia és a generatív algoritmusok körül forgott. A most debütáló Galaxy S24 termékcsalád legfőbb újdonságai ennek megfelelően nem a külsőségekben és a hardverspecifikáció módosulásában keresendők, hanem mindazokban a hasznosnak ígérkező új funkciókban, amely a Galaxy AI érkezésével vált valóra.

A most debütáló új generációra komoly feladat hárul, hiszen épp a héten derült ki, hogy a Samsung több mint egy évtized után tavaly elvesztette vezető pozícióját a mobilpiacon.

Apróságnak tűnő külsőségek

A Galaxy S24 és a S24+ esetében például a kijelzők 0,1 hüvelykkel lettek termetesebbek, de ezt nehéz ránézésre megállapítani, ha egymás mellé kerülnek a tavalyi változataikkal. Látványban szintugrást csak az S24+ hoz ezúttal, amely immár QHD+ kijelzővel büszkélkedhet, míg a kisebb testvérnél megmaradt az FHD+ felbontás. Akkumulátor szemontjából ugyanakkor mindkét modellbe kicsit több kakakó került idén (számszerűleg 100, illetve 200 mAh a növekedés).

 

 

A család csúcsragadozója, az S24 Ultra titánvázat kapott. Tavalyhoz képest pluszt jelent a Quad Tele kamerarendszer, amely tisztább, magasabb felbontású közeli képeket képes rögzíteni, mint a Galaxy S23 Ultra. A fotózási funkciók kibővítése és erősítése mellett az idei változatban 2600 nitre csavarták fel a fényerőt, az esetleges töréskárok ellen pedig a Corning Gorilla Armor réteg igyekszik megfelelő védelmet biztosítani.

MIndenhol csak MI

Mindhárom fentebbi modell hardveres újításának tekinthető a Snapdragon 8 Gen 3 processzor használata. A csipet a Qualcomm kifejezetten a Samsung telefonokhoz fejlesztette, és ez teszi lehetővé a most debütált Galaxy AI használatát. A dél-koreai gyártó a Google Cloud divíziójával összeállva egy olyan csomagot alkotott, amely a telefonhasználat számos területén próbál jelentős segítséget nyújtani a generatív algoritmusok és általában a mesterséges intelligencia képességeinek integrálásával. (Jobbára a múlt év végén bejelentett Geminire támaszkodva.)

A Galaxy AI egyik leglátványosabb eleme az élő fordítás telefonos beszélgetések, illetve szöveges csevegés során. A nyelvi korlátok praktikus lebontásával kecsegtető technológia a hazai felhasználók számára annyiban még kevéssé releváns, hogy az induláskor használható 13 nyelv közé - nem túl meglepő módon - nem került be a magyar. Az MI fejlődési ütemét és a cég ígéreteit ismerve azonban mindez valószínűleg inkább hónapokban, mint években mérhető hiányosságot jelent.

 

 

A másik érdekes lehetőség a keresési folyamatot emeli új szintre. A telefon képernyőjén ugyanis bármit bekarikázhatunk, az algoritmus pedig kielemezve az adott részletet, lefuttat egy azzal kapcsolatos, de személyünkre ésvagy tartózkodási helyünkre vonatkozó, kibővített keresést. Így például egy fotón látható táskáról azonnal megtudható, hol és mennyiért kapható ez a termék.

 

Karikázós keresés az Galaxy S24 Ultra stylusával (forrás: Samsung)


A mesterséges intelligencia ezen felül gördülékenyebbé teheti szöveges kommunikációnkat azzal, hogy beírt mondatainkat eltérő stílusúvá (hivatalos, közvetlen stb.) varázsolja. Talán nem mindenki számára lesz nélkülözhetetlen funkció, de az algoritmus még megfelelő emotikonokkal is teletűzdeli irományunkat, ha a kiválasztott hangnem ezt indokolja. 

A Galaxy AI-ra bízhatjuk jegyzeteink, kézirataink letisztázását is, de az sem jelent problémát a szoftvernek, ha egy sokrésztvevős megbeszélés után kell lefordítani, összegezni, rendszerezni az elhangzottakat.

Végezetül az MI komoly feladatot kap a képkészítés és -feldolgozás területén is. A hardveres fejlesztések mellett például az algoritmusnak köszönhető, hogy többszörös nagyítás mellett sem romlik az elkészült képek minősége, a megörökített elemek részletessége. A mesterséges intelligenciának köszönhetően a képek egyes elemei könnyen és gyorsan eltűntethetők, átmozgathatók a fotókon, a helyükön maradó ürességet pedig automatikusan, a felvételnek megfelelő pixelekkel tölti fel.

A Samsung új készülékei már előrendelhetők, és január 31-től kerülnek kereskedelmi forgalomba. A legolcsóbb modell, a 128 gigabájt tárhellyel rendelkező Galaxy S24 bruttó 370 ezer forintba kerül itthon, míg az 1 terabájtos Galaxy S24 Ultráért 750 ezer forintot kell fizetni. (Ezek az árak egyébként több tízezer forinttal enyhébbek, mint a tavaly ilyenkori árlista, ami leginkább a kedvező árfolyamváltozásnak tudható be.)

Konzumer tech

Önvezető kamionoknak szánt úthálózatot tervez Japán

A szigetország kormánya egy sor digitális fejlesztés mellett az autonóm járművekkel végzett áruszállítást is szeretné mihamarabb bevezetni.
 
Hirdetés

Adathelyreállítás pillanatok alatt

A vírus- és végpontvédelmet hatékonyan kiegészítő Zerto, a Hewlett Packard Enterprise Company platformfüggetlen, könnyen használható adatmentési és katasztrófaelhárítási megoldása.

A válasz egyszerű: arról függ, hogy hol, hogyan és milyen szabályozásoknak és üzleti elvárásoknak megfelelően tároljuk az információt. A lényeg azonban a részletekben rejlik.

a melléklet támogatója az EURO ONE Számítástechnikai Zrt.

CIO KUTATÁS

TECHNOLÓGIÁK ÉS/VAGY KOMPETENCIÁK?

Az Ön véleményére is számítunk a Corvinus Egyetem Adatelemzés és Informatika Intézetével közös kutatásunkban »

Kérjük, segítse munkánkat egy 10-15 perces kérdőív megválaszolásával!

LÁSSUNK NEKI!

Amióta a VMware a Broadcom tulajdonába került, sebesen követik egymást a szoftvercégnél a stratégiai jelentőségű változások. Mi vár az ügyfelekre? Vincze-Berecz Tibor szoftverlicenc-szakértő (IPR-Insights) írása.

Nyílt forráskód: valóban ingyenes, de használatának szigorú szabályai vannak

Különösen az early adopter vállalatoknak lehet hasznos. De különbözik ez bármiben az amúgy is megkerülhetetlen tervezéstől és pilottól?

Sok hazai cégnek kell szorosra zárni a kiberkaput

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2024 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.