2010-óta nem fordult elő olyan, hogy ne a dél-koreai gyártó szállította volna le a legtöbb okostelefont globálisan. A tavalyi előzetes adatok szerint azonban immár vége a Samsung uralmának.

Történelminek mondható eredményekre jutott az IDC, amikor az utolsó negyedéves előzetes adatok birtokában összesítette az okostelefonos szegmens tavalyi teljesítményét. Az Apple ugyanis képes volt szembe menni az árral (azaz a piaci trenddel), és némileg erősödő eladások mellett átvette a legjelentősebb szállító címét riválisától, a dél-koreai Samsungtól. 

Az amerikai piackutató előzetes kalkulációja alapján 2023-ban közel 1 milliárd 167 millió darab készüléket szállítottak le a gyártók, ami 3,2 százalékkal elmarad az egy évvel korábbi teljesítménytől. A trend viszont pozitív kicsengésű, hiszen a mindig fontos utolsó, ünnepi szezonban már 8,5 százalékos növekedést mutatnak a számok. Ebben az utolsó negyedévben verte tönkre riválisait az Apple, amely így a teljes évre vonatkozóan is képes volt megszerezni az első helyet.

 

 

Ahogy a fenti táblázatban is látszik, az iPhone-okat valósággal szétkapkodták, hiszen a piac egésze által mutatott csökkenés helyett Cupertino még növelni is tudta éves forgalmát. Ezzel az Apple első ízben foglalhatja el az okostelefonos szektor trónját, a Samsungnak pedig több mint egy évtized után kell megelégednie a második hellyel.

Az Apple teljesítménye annak fényében még jelentősebb, hogy a cég komoly problémákkal küzd a rendkívül fontos piacnak számító Kínában. Épp tegnap számoltunk be róla, hogy az almás gyártó még egy tőle szokatlan árengedményes akcióba is belekezdett Kínában, csak hogy mérsékelje ottani térvesztését.

A jelentés másik nagy nyertese a Transsion, amely történetes során először került be a legnagyobbak közé éves viszonylatban. Az itthon talán kevéssé ismert vállalat nem nevezhető rutintalannak, mivel 2006-ban alapították Hongkongban. A cég elsősorban a fejlődő piacokra koncentrál, azon belül is leginkább az afrikai régióra, ahol a helyi igényekre és lehetőségre szabott olcsó készülékeivel nagy népszerűségnek örvend. Noha csak 2014-től foglalkoznak okostelefonokkal, a cég már 2017-ban képes volt olyan negyedévet felmutatni, amikor a Transsion volt a kontinens legjelentősebb szállítója.

Izgalmas és pozitív időszak jöhet

Az IDC elemzése megjegyzi, hogy ugyan leszállított mennyiség tekintetében a tavalyi volt az elmúlt 10 év legrosszabb időszaka, az előzetes várakozásokat is meghaladó utolsó negyedéves növekedés miatt szinte biztosra vehető, hogy az idei év a fellendülésről szól majd.

Na meg a változatosságról, illetve a veresenytársak és a különböző formátumok vetélkedéséről. A Samsung visszaesése például nem kizárólag az iPhone népszerűsége miatt történt, hanem azért is, mert az androidos ökoszisztémán belül számtalan érdekes, értékes próbálkozás van. Ahogy a jelentésben olvasható: "a OnePlus, a Honor, a Google és mások nagyon versenyképes készülékeket dobnak piacra a csúcskategória alsó árkategóriájában". Minderre még rátehetjük a fősodorhoz egyre jobban közelítő összehajtható kijelzőket, vagy az MI-képességek fokozott beépítését a mobilokba, és máris látszik, hogy idén is lesz miről beszélni az okostelefonos szegmens kapcsán.

Konzumer tech

Önvezető kamionoknak szánt úthálózatot tervez Japán

A szigetország kormánya egy sor digitális fejlesztés mellett az autonóm járművekkel végzett áruszállítást is szeretné mihamarabb bevezetni.
 
Hirdetés

Adathelyreállítás pillanatok alatt

A vírus- és végpontvédelmet hatékonyan kiegészítő Zerto, a Hewlett Packard Enterprise Company platformfüggetlen, könnyen használható adatmentési és katasztrófaelhárítási megoldása.

A válasz egyszerű: arról függ, hogy hol, hogyan és milyen szabályozásoknak és üzleti elvárásoknak megfelelően tároljuk az információt. A lényeg azonban a részletekben rejlik.

a melléklet támogatója az EURO ONE Számítástechnikai Zrt.

CIO KUTATÁS

TECHNOLÓGIÁK ÉS/VAGY KOMPETENCIÁK?

Az Ön véleményére is számítunk a Corvinus Egyetem Adatelemzés és Informatika Intézetével közös kutatásunkban »

Kérjük, segítse munkánkat egy 10-15 perces kérdőív megválaszolásával!

LÁSSUNK NEKI!

Amióta a VMware a Broadcom tulajdonába került, sebesen követik egymást a szoftvercégnél a stratégiai jelentőségű változások. Mi vár az ügyfelekre? Vincze-Berecz Tibor szoftverlicenc-szakértő (IPR-Insights) írása.

Nyílt forráskód: valóban ingyenes, de használatának szigorú szabályai vannak

Különösen az early adopter vállalatoknak lehet hasznos. De különbözik ez bármiben az amúgy is megkerülhetetlen tervezéstől és pilottól?

Sok hazai cégnek kell szorosra zárni a kiberkaput

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2024 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.