Valószínűleg több ilyen dolog létezik, de egy friss kutatás szerint a ChatGPT és a generatív mesterséges intelligencia biztosan közéjük tartozik, ha rosszul alkalmazzák az oktatásban.

Az átlagembernek is fel kell ismernie a generatív MI túlhasználatának árnyoldalait. Bár ezek az eszközök kényelmesek, olyan negatív hatásaik is lehetnek, mint például a kóros halogatás, az emlékezetvesztés vagy a tanulmányi eredmények romlása – idézi a PsyPost cikke Muhammad Abbast, a pakisztáni FAST magán-kutatóegyetem professzorát, a februárban bemutatott kutatás egyik szerzőjét. A tanulmányban a generatív mesterséges intelligencia használatának okait és következményeit vizsgálták a felsőoktatásban tanulók körében, miután a tudósok azt találták, hogy már saját diákjaik közül is sokan fordulnak a chatGPT-hez.

Abbas szerint elmúlt évben egyre többen, ráadásul egyre kritikátlanabb módon támaszkodtak az MI-alkalmazásokra az általa vezetett feladatok és projektek során. A több száz egyetemista és doktorandusz bevonásával végzett felmérés pedig igazolta azt a nem meglepő feltételezést, hogy "csökkennek a ChatGPT használatával túlzásba eső diákok kognitív erőfeszítései." Utóbbiak elsősorban a nagy tanulmányi terheléssel és állandó időzavarral küzdő hallgatók köréből kerülnek ki, míg "a jutalmakra érzékenyebb" (vagyis jobb eredményekre törekvő) diákok között kevesebben hajlamosak a generatív MI használatára.

Sok lehet a jóból

A PsyPost szerint lehetséges persze, hogy a ChatGPT gyakori alkalmazása és negatív hatásai között kétirányú kapcsolat áll fenn: könnyen elképzelhető, hogy valaki eleve azért veti be a chatbotokat, mert már rossz jegyei vannak. A kutatás során feldolgozott adatok egyébként önbevallásból származnak, de ez nem jelenti, hogy nincs szükség óvatosságra a ChatGPT kezelésével az oktatásban. Különösen, hogy a tanulmányban nem állapítanak meg érdemi összefüggést a tudományos munka minősége iránti elkötelezettség és a ChatGPT használata között, vagyis az ilyen aggályok nem feltétlenül befolyásolják a felhasználók döntését.

Februárban mi is beszámoltunk a PsyPost egy másik, hasonló tárgyú cikkéről, amelyben a mexikói Monterrey Egyetem neuropszichológiai professzora figyelmeztetett az egyre fejlettebb MI-alkalmazások kockázataira az agy magasabb rendű végrehajtó funkcióinak fejlődésében. Ennek alapján a ChatGPT-hez hasonló technológiák első ízben biztosítanak olyan eszközöket az embereknek, amelyek nem csak támogatják a döntéshozatali folyamatokat, hanem mindent el is végeznek helyettük az ötleteléstől egészen a megoldások kidolgozásáig, a "kognitív tehermentesítésnek" ez a szintje pedig elsorvaszthatja döntési képességeinket.

Közösség & HR

Kínában eltüntetnék a netről a pénzükkel villogó influenszereket

A kínai kormányzat újra fazonra nyírja a közösségi médiát, a túl nagyra hízott piaci cégek után a túlzott gazdagságukkal kérkedő felhasználók is nehéz időszak elé néznek.
 
Az Európai Unió kibervédelmi direktívájának való megfelelés nem annyira bonyolult feladat, mint amilyennek elsőre látszik.

a melléklet támogatója a Balasys IT Zrt.

Hirdetés

Biztonságos M2M kommunikáció nagyvállalti környezetben a Balasystól

A megnövekedett támadások miatt az API-k biztonsága erősen szabályozott és folyamatosan auditált terület, amelynek védelme a gépi kommunikáció (M2M) biztonságossá tételén múlik.

Amióta a VMware a Broadcom tulajdonába került, sebesen követik egymást a szoftvercégnél a stratégiai jelentőségű változások. Mi vár az ügyfelekre? Vincze-Berecz Tibor szoftverlicenc-szakértő (IPR-Insights) írása.

Nyílt forráskód: valóban ingyenes, de használatának szigorú szabályai vannak

Különösen az early adopter vállalatoknak lehet hasznos. De különbözik ez bármiben az amúgy is megkerülhetetlen tervezéstől és pilottól?

Sok hazai cégnek kell szorosra zárni a kiberkaput

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2024 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.