Neuropszichológusok figyelmeztetnek rá, hogy az egyre fejlettebb MI-chatbotok komoly kockázatot jelenthetnek az agy magasabb rendű végrehajtó funkcióinak fejlődésére.

Ahogy az okostelefonok és a GPS érezhetően rombolta az emberek memóriáját és térbeli tájékozódóképességét, úgy a mesterséges intelligencia hamarosan a döntési képességeinkre lehet katasztrofális hatással – állítja a PsyPostnak adott interjújában a mexikói Monterrey Egyetem neuropszichológiai professzora a Neuropsychology folyóiratban megjelent munkája kapcsán. Umberto León Domínguez kutatásai szerint az MI-chatbotok nemcsak a beszédünket utánozzák, hanem közvetve a kognitív működésünket is jelentősen befolyásolhatják, akadályozva a magasabb szintű kognitív funkciók fejlődését.

Olyan figyelmeztetéseket már korábban is lehetett olvasni, hogy az MI egyfajta "kognitív protézis" szerepet vehet fel, amit eleinte pozitív dolognak tekintettek, de Domínguez véleménye szerint ennek éppen az ellenkezőjéről van szó. Bár a kognitív tehermentesítés egy bizonyos fokig hasznos, ha másra fordítható kapacitásokat szabadít fel, az összetett intellektuális képességek fejlesztése aktív részvételt igényel. A ChatGPT-hez hasonló technológiák viszont első ízben adnak a kezünkbe egy olyan eszközt, ami önállóan tud ötleteket, megoldásokat generálni.

Az sem segít, ha mindenhol ingyenesen elérhető lesz

A tudós által alkalmazott hasonlat szerint senki sem tanulhat meg úgy kosárlabdázni, hogy a gyakorlatban egyszer sem veszi a kezébe a labdát, márpedig ugyanez lesz a helyzet, ha a kelleténél nagyobb mértékben támaszkodunk majd a mesterséges intelligenciára olyan mentális feladatokban, mint amilyen a problémamegoldás (korábbi nevén a gondolkodás). Az edzés hiánya nem csak az izmokat sorvasztja el, és igaz, hogy a ChatGPT jelenlegi állapotában még kevéssé alkalmas a döntések meghozatalára, az emberek pedig máris kísérleteznek ilyesmivel.

Domínguez úgy látja, nincs okunk feltételezni, hogy a villámgyorsan fejlődő MI-technológia enyhébb hatással lesz az agyunkra, mint az okostelefonok. Sokan érvelnek vele, hogy a kognitív tehermentesítés már megjelent a számológépekkel, számítógépekkel vagy a Google keresőjével, de ezek mind olyan információkkal szolgálják ki a felhasználókat, amelyeket azok saját maguk építhetnek be a döntéshozatali folyamatokba. A globálisan hozzáférhető MI azonban a döntéseket is meghozhatja helyettünk, ami "logaritmikus erősítést" jelent a klasszikus technológiákhoz képest.

Arról, hogy egy másik kutatás szerint a kézírás mennyivel jobban stimulálja az agyat, mint a gépelés, itt írtunk részletesebben »

Közösség & HR

Kínában eltüntetnék a netről a pénzükkel villogó influenszereket

A kínai kormányzat újra fazonra nyírja a közösségi médiát, a túl nagyra hízott piaci cégek után a túlzott gazdagságukkal kérkedő felhasználók is nehéz időszak elé néznek.
 
Az Európai Unió kibervédelmi direktívájának való megfelelés nem annyira bonyolult feladat, mint amilyennek elsőre látszik.

a melléklet támogatója a Balasys IT Zrt.

Hirdetés

Biztonságos M2M kommunikáció nagyvállalti környezetben a Balasystól

A megnövekedett támadások miatt az API-k biztonsága erősen szabályozott és folyamatosan auditált terület, amelynek védelme a gépi kommunikáció (M2M) biztonságossá tételén múlik.

Amióta a VMware a Broadcom tulajdonába került, sebesen követik egymást a szoftvercégnél a stratégiai jelentőségű változások. Mi vár az ügyfelekre? Vincze-Berecz Tibor szoftverlicenc-szakértő (IPR-Insights) írása.

Nyílt forráskód: valóban ingyenes, de használatának szigorú szabályai vannak

Különösen az early adopter vállalatoknak lehet hasznos. De különbözik ez bármiben az amúgy is megkerülhetetlen tervezéstől és pilottól?

Sok hazai cégnek kell szorosra zárni a kiberkaput

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2024 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.