A biztonsági és a kárfelmérésekkel összefüggő feladatok során tehermentesítik az emberi személyzetet, akik távolról vagy hangos utasításokkal is irányíthatják az autonóm üzemre képes robotokat.

Az amerikai űrhaderő a múlt hónapban tartott bemutatót a Cape Canaveral légibázison, amelynek során a Space Force demonstrációt tartott, amelynek során a Ghost Robotics által épített két robotkutya járőrözött a helyszínen, előrevetítve az ilyen platformok szélesebb körben való bevezetését elterjedtek a kritikus határterületek biztosításában. A Vision 60 Q-UGV modellek nevét a "négylábú, pilóta nélküli földi jármű" kifejezésből legózták össze, és nagyon hasonlítanak a Boston Dynamics számtalanszor megénekelt robotkutyáihoz, amennyiben ugyancsak többcélú, mozgó szenzorplatformként alkalmazzák őket. Amíg azonban a Spot robotokat alapvetően ipari felhasználásra szánják, addig a Ghost Robotics gépeit elsősorban védelmi feladatok ellátására, különféle fenyegetések észlelésére fejlesztették.

A gyátó úgy jellemzi saját termékét, mint közepes méretű, nagy teherbírású, agilis, tartós, minden időjárási körülmények között használható földi drónt, amely strukturálatlan városi vagy természetes környezetekben is használható katonai, belügyi vagy üzleti alkalmazásokhoz. A beszámolók alapján az, hogy a légierő a járőrözésben teszteli a Vision 60 platformot, szélesebb körű érdeklődést jelez az autonóm rendszerek iránt az amerikai katonai bázisok körüli rutinfeladatok ellátásában. Annál is inkább, mivel az ilyen eszközök más feladatok ellátásban is hasznosak, mint amilyen mondjuk az infrastruktúra ellenőrzése vagy a veszélyhelyzetekben végzett kutatás és mentés.

Egyelőre nem harapnak

A védelem természetesen különösen jövedelmező terület a fejlesztők szemében, amit a Ghost Robotics mostani, sikeres értékesítése is jelez. A Cape Canaveral bázison folytatott tesztek során egyébként a robotokat távvezérléssel és autonóm üzemben is vizsgálták a különféle forgatókönyvek szerint, hogy közvetlen emberi beavatkozás nélkül is képesek legyenek ellátni a feladataikat. Ahogy korábban már kiderült, a tesztek 2020 óta zajlanak, és a robotkutyák más katonai létesítmények körül is megjelentek; a Vision 60 Q-UGV fejlett audio-és vizuális kommunikációs szoftvere még azt is lehetővé teszi, hogy az önállóan tevékenykedő gépeknek az üzemeltetők hangos utasításokkal adjanak feladatokat.

A szóban forgó platformok jelenleg teljesen fegyvermentesek, és a fejlett érzékelésre korlátozódnak; mivel ezt a küszöböt technológiai szempontból nagyon könnyű lenne átlépni, újra felvethetik majd az etikai és jogi kérdéseket azzal kapcsoaltban, hogy az erőszakot mennyire lehet kizárni az emberi döntéshozatal köréből. A légierő egyelőre nem közölt semmi az ilyen irányú terveiről, csak azt jelentette be, hogy a robotkutyák alkalmazásával lényeges számú emberi munkaórát spórolhat majd meg a járőrözés és a kárfelmérésekkel összefüggő feladatok során is.

Cloud & big data

Az Apple is kénytelen volt feladni a teljes önvezetésről szóló terveit

Nem csak a saját márkás járművek megjelenésének a céldátumát tolták odébb, de a Bloomberg szerint azt is elengedték, hogy belátható időn belül megvalósítsák a legmagasabb szintű autonómiát.
 
Hirdetés

Innováció az integrációban

Interjú a mobilitás app integráció szakértő e6 Integrations ügyvezetőivel.

Bár az 5G-s beruházások megtérülését biztosító alkalmazási területeket még a szolgáltatók és az ügyfelek is keresik, a fejlesztési kényszer megvan, mert aki ebből kimarad, lemarad.

a melléklet támogatója a Yettel

A felmérésekből egyre inkább kiderül, hogy az alkalmazottak megtartása vagy távozása sokszor azon múlik, amit a szervezetük nem csinál, nem pedig azon, amiben egymásra licitál a többi munkáltatóval.

Ezért fontos számszerűsíteni a biztonsági kockázatokat

Az EU Tanácsa szerint összeegyeztethető a backdoor és a biztonság. Az ötlet alapjaiban hibás. Pfeiffer Szilárd fejlesztő, IT-biztonsági szakértő írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2022 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.