Az Egyesült Államok legnagyobb hagyományos kiskereskedelmi hálózatát üzemeltető Walmart minden eszközt megragad, hogy versenyre keljen az online világból nyomuló riválisával.

Boltok mellé telepített, magas fokon automatizált raktárakkal igyekszik hatékonyabbá tenni az online érkező megrendelések teljesítését a Walmart. Ehhez speciális robotokat használ, amelyek szó szerint a keze alá dolgoznak a még mindig nem kihagyható humán munkatársnak.

Gördülékeny begyűjtés

A napokban bemutatott rendszer immár élesben működik New Hampshire-ben. A közel kétezer négyzetméteres speciális raktárhelyiségben több szinten sorakoznak a rendelhető termékekek, amelyek között a lapos tégtestnek ható robotkosarak villámgyorsan cikáznak az erre kialakított sínrendszer segítségével.

Az Alphabotnak keresztelt gépi segédek aztán elfuvarozzák a csomagjuk tartalmát a végső összeállításért és csomagolásért felelős raktároshoz, akinek így lényegesen kevesebb idejébe telik egy-egy rendelés teljesítése. A rendszert nem a Walmart, hanem egy Alert Innovation nevű startup fejlesztette, amellyel a kereskedelmi óriás már 2016-tól együttműködik.
 

 

A fenti koncepcióvideón is látható pörgéstől igen komoly előnyöket remél a Walmart. Tekintettel arra, hogy az Egyesült Államokban rendkívül népszerű a rendelések online leadása, majd az áru helyi felvétele, így ha ezt a folyamatot bármivel olcsóbbá lehet tenni, az óriási pluszként jelentkezik az év végi záráskor.

Azért a robotizáció egyelőre nem nevezhető százszázalékosnak, mivel a gépek nem alkalmasak egy sor árucikk, például friss zöldségek és más, könnyen sérülő termékek kiválasztására. Ezért ezeket természetesen az emberi személyzet adja hozzá az Alphabotok által összeszedett csomaghoz.

Mindent beleadnak

Bár a Walmart egy tradicionális iparág, a fizikai kiskereskedelmi boltok amerikai császára, a cégnél idejében felismerték az internetes áruházak, és különösen az Amazon irányából érkező közvetlen fenyegetést. Ennek megfelelően a két rivális megoldásai egyre inkább közelednek egymáshoz. Míg az Amazon high-tech fizikai boltokat nyit, a Walmartnál az egyik technológiai fejlesztést jelentik be a másik után.

Utóbbiakra néhány példa a teljesség igénye nélkül: két éve indították útjára az áruházak polckészletét monitorozó robotjaikat, a beszállítókat blokklánc alapú élelmiszerkövetési rendszerre állítják át, a dolgozókat Oculus Rifttel képzik, a fizetési rendszert pedig a Microsofttal kötött szövetségben igyekeznek megreformálni, sőt az is felvetődött már, hogy az Amazont "saját pályáján", a cloudos szolgáltatások területén támadnák be.

Piaci hírek

A legtöbb szervezetet a frász kerülgeti a publikus felhő biztonságától

Illetve annak hiányától. A Sophos felmérése szerint tízből hét vállalatnál jegyeztek valamilyen biztonsági incidenst az elmúlt év során, összességében pedig 96 százalékuk tartja IT-biztonsági szempontból problematikusnak az általa használt szolgáltatásokat.
 
Már Budapesten is van olyan előadás, amit wifihálózat és mobiltelefon segítségével tettek interaktívvá.

a melléklet támogatója a TP-Link Magyarország

Nem általában a távmunkáé, hanem a mostani tipikus távmunka-helyzeteké. A szervezetek arra nem voltak felkészülve, hogy mindenki otthonról dolgozik.

Alapjaiban kell megújítani a biztonságról kialakított felfogásunkat

Tavaly január végétől megszűnt a Java SE 8 ingyenes frissítése, és a Java SE 11 sem használható ingyenesen üzleti célra. Tanácsok azoknak, akik még nem találtak megoldást. Hegedüs Tamás (IPR-Insights) írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2020 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.