Az élelmiszerek nyomon követésére használják, de csökkentheti a hulladékmennyiséget is.

Bár jó ideje tudható, hogy dolgoznak rajta, a Walmart csak a héten jelentette be a MIT Technology Review blockchainnel foglalkozó konferenciáján, hogy elkészült az a blokkláncra épülő rendszere, mellyel javíthat az élelmiszerek nyomon követhetőségén és a minőségbiztosítási folyamatokon.

A rendszer előnye – a technológia megbízhatóságán túl –, hogy az ellenőrzési folyamatot is nagyon lerövidíti. (A Walmart fejlesztésről Fehér Péter, a Corvinus Egyetem docense is beszélt a múlt héten rendezett CIO Hungary második napján.)

Két éve tesztelik, hogyan lehetne alkalmazni

A Walmart két éve dolgozik a probléma megoldásán, miután az első között csatlakozott az IBM 2016-ban elindított felhős blockchain platformjához. A fő feladat az volt, hogy a termeléstől a hulladékkezelésig nyomon lehessen követni minden élelmiszer útvonalát a termelés helyétől, idejétől és körülményeitől (pl. vegyszerhasználat) a csomagoláson, majd az értékesítésen át a felhasználási pontig.

Az adott élelmiszerhez rendelt blokkláncban a termék minden információja rendelkezésre áll, ráadásul az elosztott rendszernek köszönhetően meghamisíthatatlan módon. Az időbélyeg megmutatja a termelés és csomagolás idejét, összes specifikációját, akár szabványosított minőségi besorolását is. Ezeket az információkat a vásárló is le tudja kérni.

Maga az ellenőrzés folyamata is elképesztő módon lerövidül. A Walmart állítása szerint 6 napról alig több mint 2 másodpercre lehet csökkenteni az egyébként jelenleg lényegében papír alapon működő folyamatot. Ez egyes szakértők szerint komoly marketingértéket is jelenthet, hiszen sokkal vonzóbb egy olyan élelmiszer, amelynél minden történés pontosan visszakövethető a kezdetekig, azaz a termelőig.

Már van blockchain-szabadalmuk is

A Walmart nagyon komolyan gondolkodik a blockchain általános kereskedelmi alkalmazásában. Márciusban nyújtottak be egy szabadalmi kérelmet az Amerikai Szabadalmi Hivatalhoz egy ún. intelligens csomagról (smart package).

Mint a szabadalmi beadványban írják, általános megoldást kerestek arra, hogy folyamatosan nyomon követhessék a csomagok tartalmát, a csomagolás állapotát és útját a kézbesítésig. A szabadalom már arra a korszakra készül, amikor a kiszállítást nem futárok, hanem autonóm járművek végzik, így még inkább felértékelődik a nyomon követhetőség.

Cloud & big data

Így vettem hatezer forintért Microsoft Office-t. Ön ne vegyen

Sajnos az ajánlat mellett nem volt ott, amit a híres bűvész, Rodolfo minden trükkje előtt elsütött: „Figyeljék a kezemet, mert csalok!” Sokan bedőltek a trükknek. Girardi Kornél (IPR-Insights) írása.
 
Nem elég beszélni róla, tenni is kell azért, hogy jövőállóbbak legyenek a vállalatok. Szerencsére ebben rengeteg technológia áll már a rendelkezésre, csak győzzünk válogatni közöttük.

a melléklet támogatója az Invitech

A VISZ éves INFOHajó rendezvényén az agilitás nagyvállalati alkalmazhatósága és tanulhatósága volt az egyik kerekasztal témája. Az ott elhangzottakat gondolta tovább Both András (Idomsoft), a kerekasztal egyik résztvevője.

Ez a nyolc technológia alakítja át a gyártást

a Bitport
a Vezető Informatikusok Szövetségének
médiapartnere

Az Oracle átáll a féléves verzió-életciklusra, és megszünteti az ingyenes támogatást üzleti felhasználóknak. Mire kell felkészülni? Dr. Hegedüs Tamás licencelési tanácsadó (IPR-Insights Hungary) írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2020 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.