A két vállalat két különböző területen az Amazon legnagyobb versenytársa.

A Reuters még a múlt hónapban, bennfentes forrásaira hivatkozva számolt be arról, hogy a Microsoft nem csak saját technológiát fejleszt a fizikai boltok fizetési folyamatainak teljes automatizálására, de már több kereskedelmi láncnak tartott bemutatót világszerte, sőt a Walmarttal tárgyalásokat is folytat az együttműködésről. Ahogy a hírügynökség összefoglalójából kiderült, a megoldás sikeresen célozhatja mindazokat, akik praktikusan a nulláról próbálnak felzárkózni az Amazonhoz, miközben a legnagyobb versenytárs a seattle-i Amazon Go után már a chicagói és a San Franciscó-i automatizált egység megnyitásánál tart.

Ahogy korábban is szó volt róla, a Microsoftnak nem csak a rendszerek értékesítése jelenthet nagy üzletet, miután a társaság a cloud szolgáltatásokban ugyanolyan versenytársa az Amazonak, mint ahogy a kereskedelmi láncok a maguk területén. A felhő pedig a digitális kereskedelmi megoldások igénybevételének is az alapja.

Öt évre biztosan összebútoroznak

Kedden végül a Microsoft és a Walmart hivatalosan is bejelentette, hogy stratégiai megállapodást kötött a szoftvercég cloud platformjának és MI-technológiáinak széles körű alkalmazásáról. Az öt évre szóló szerződés ernyője alá esik a Microsoft Azure és az Office 365 is, a cél pedig a gyorsabb és egyszerűbb vásárlói élmény kialakítása a Walmart ügyfelei számára, amelynek keretei között a Walmart.com és a Sam's Club szolgáltatásainak jelentős részét is a Microsoft felhőjébe költöztetik.

Miközben az Amazon éppen fizikai jelenlétének erősítésén dolgozik, és az előző év végére már az amerikai kiskereskedelmi piac 4 százalékát tudhatta magáénak, addig a Walmart az e-kereskedelemi szolgltatásokban tett szert nagyságrendileg ugyanekkora jelenlétre. A piaci átlagot jóval meghaladó ütemű bővülés egyebek mellett azoknak a sok milliárd dollár értékű informatikai beruházásoknak köszönhető, amelyek az infrastruktúra és a digitális üzleti folyamatok fejlesztésére irányultak.

A Walmart hat óriási adatközpontot épített magának, ami olyan kapacitásokat jelent, hogy a Reuters által idézett nagyrészvényesek már a felesleges kapacitások piacosításáról értekeztek – éppen annak a mintájára, ahogy annak idején az Amazon is felfejlesztette saját AWS üzletágát. A Microsoft mindehhez most azokat a technológiákat is szállíthatja, amelyek lehetővé teszik a bolti kasszák előtti sorbanállás megszüntetését.

Az Amazon lett a közös ellenfél

Még márciusban arról számolhattunk be, hogy a Walmart ötven amerikai áruházában indította el a polcok ellenőrzésének robotizálását. A kereken guruló, ember magasságú robotok feladata a polcok telítettségének ellenőrzése, valamint annak a biztosítása, hogy az árcédulák és az áruk egymáshoz rendelve sorakozzanak. Mindez az Amazon sokkal forradalmibb megközelítéséhez mérten apró lépésnek tűnhetett, főleg, hogy a robotokat nem a dolgozók helyett, hanem melléjük rendelve, segítségnek érkeztek. A Microsoft ehhez képest közvetlenül a magasan automatizált Amazon Go formátum szintjére hozhatja a Walmartot.

Nem a Microsoft és a Walmart összefogása az egyetlen olyan iparágakon átnyúló szövetség, amelyet az Amazon nyomulása kényszerít ki. A Google nagy kereskedelmi partnerei például a vállalat keresőjében vagy a Google Assistant rendszerében indított keresésekhez közvetlenül megvásárolható termékeket listázhatnak, a felhasználók bepakolhatják azokat a Google Express vásárlói kosarába, a Google pedig pay-per-sale alapon húz jutalékot az eladások után. A megoldáshoz az elmaradhatatlan Walmart mellett már olyan láncok csatlakoztak, mint a Target, a Home Depot, a Costco Wholesale vagy az Ulta Beauty.

A tavaszig csak tesztüzemben futó szolgáltatás kapcsán a Juniper Research előrejelzését idéztük, amely szerint 2022-re az amerikai otthonok 55 százalékában működik majd valamilyen hangvezérelt digitális asszisztens. Ahogy a Microsoft a cloud szegmensben, úgy a Google ezen a területen szorult az Amazon mögé, így a szintén fenyegetett bolthálózatok mindkét esetben természetes szövetségesre találtak a technológiai iparban. Ilyen módon sem a Google, sem a Microsoft nem kényszerül rá, hogy online kereskedővé váljon, a láncok pedig olyan technológiákhoz és eléréshez jutnak, aelyet saját erőből sosem állíthatnának szembe az Amazonnal.

Cloud & big data

Bug bounty programot hirdetett a legaktívabb hekkercsoport

Nem ismert sérülékenységek felfedezéséért általában az érintett cégek szoktak fizetni biztonsági szakembereknek. Ebben az esetben viszont egy bűnözői csoport ajánlott díjazást azoknak, akik hajlandók velük együttműködni.
 
Éltek már vissza a bankkártyaadataival? Ha nem, akkor azt nagy valószínűséggel egy csalásfelderítő rendszernek köszönheti.

a melléklet támogatója a Balasys

A Világgazdasági Fórum figyelmeztetése szerint jelentős szakadék tátong a C-szintű vezetők és az információbiztonságért felelős részlegek helyzetértékelése között.

A járvány üzleti vezetőt csinált a CIO-kból

Az EU Tanácsa szerint összeegyeztethető a backdoor és a biztonság. Az ötlet alapjaiban hibás. Pfeiffer Szilárd fejlesztő, IT-biztonsági szakértő írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2022 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.