A vállalat állítólag az Amazon versenytársait célozza meg a kiskereskedelmi piacon, ezen keresztül pedig cloud szolgáltatásaihoz csábítana újabb ügyfeleket, ugyancsak az Amazon ellenében.

A Reuters értesülései szerint a Microsoft is saját technológiát fejleszt a fizikai boltok fizetési folyamatainak teljes automatizálására. Ez ma már nem a robot kasszákat jelenti, vagyis nem merül ki annyiban, hogy a vásárlók a pénztárosok helyett a gépek előtt állnak sorba. A rendszer lényege ugyanis az, hogy a vevő egyszerűen összepakolhat és kisétálhat az üzletből, a rendszer pedig automatikusan leemeli a pénzt a számlájáról, vagy megterheli az összeggel a hitelkártyáját.

Idén januárban már éles üzembe állt egy ilyen megoldás az Amazon Go Seattle-i üzletében, ahol kamerák, szenzorok és az adatokat feldolgozó mesterséges intelligencia figyelik a vevő és az árucikkek közti lévő kapcsolatot. A rendszernek egyrészt hajszál pontosan meg kell tudnia különböztetni egymástól a vásárlókat, másrészt az olyan eseteket is fennakadás nélkül kell kezelnie, amikor például a vevő meggondolja magát, de nem a helyére teszi vissza a kiválasztott terméket.

Részletek nincsenek, de a cél elég világos

A hírügynökség bennfentes forrásaira hivatkozva arról számolt be, hogy a Microsoft már több kereskedelmi láncnak tartott technológiai bemutatót világszerte, és az Amazon legnagyobb tengerentúli versenytársával, a Walmarttal már tárgyalásokat folytat az együttműködésről. A megoldás nyilván vonzó lehet mindazok számára, akik úgy akarnak a nulláról felzárkózni az Amazonhoz, hogy a vállalat a seattle-i Amazon Go után már a chicagói és a San Franciscó-i egység megnyitását tervezi.

Ahogy a Reuters beszámólója is kitér rá, a Microsoftnak nem csak a rendszerek értékesítése jelenthet nagy üzletet – legalább ilyen fontos, hogy a társaság a cloud szolgáltatások területén is versenyez az Amazonnal, a felhő pedig megkerülhetetlen a digitális kereskedelmi megoldások igénybevételéhez. Arról viszont nincs hír, hogy pontosan milyen technológiáról lenne szó, és egyáltalán mikor piacosítaná a Microsoft a terméket – ha egyáltalán ilyen irányú elképzelésekről van szó.

Az Amazon előnye egyelőre nyilvánvalónak tűnik: a társaság négy éven át fejlesztette a maga rendszerét, hogy aztán 2016-ban a saját seattle-i központjában egy saját alkalmazottainak nyitott boltban tesztelje tovább. A publikus üzem indítása így már 14 havi gyakorlati adatgyűjtés tapasztalataira épült, és a fejlesztések azóta is folyamatosan zajlanak. A legfontosabb cél, hogy az algoritmusok a lehető legkevesebb információ alakpján legyenek képesek nagyon nagy pontossággal azonosítani egy-egy árucikket vagy vásárlói aktivitást – ez egyáltalán nem könnyű feladat, a probléma megoldásához azonban az elemzők az Amazont tartják messze a legjobban pozicionált vállalatnak.

Piaci hírek

Ilyen lesz, amikor személyes adatainkkal is fizetünk a lakásbérlésért

New Yorkban megvalósult a jövő. Szuperül felszerelt intelligens lakásokat ad bérbe egy startup, de cserébe a bérlőnek vállalnia kell, hogy minden tevékenységét figyelik.
 
Hirdetés

GYORS GDPR-ANALÍZIS

Egyetlen online kérdőív kitöltésével meggyőződhetnek róla a kkv-s vállalatvezetők, hogy sikeres volt-e felkészülésük a GDPR-ra, és mit érdemes még tenniük.

Nem árulunk el nagy titkot, ha eláruljuk, hogy wifi nélkül már szinte elképzelhetetlen egy szállodai szoba. Emellett azonban akadnak más módszerek is a vendégek komfortérzetének fokozására.

a melléklet támogatója a TP-Link

Reakció „A CIO-k elmondták, hogy alkalmazható az agilitás egy nagyvállalatnál” című cikkünkre, amely a CIO Hungary 2018 konferencia tudásmegosztást segítő programjának tapasztalatait foglalta össze.

A CIO-k elmondták, hogy alkalmazható az agilitás egy nagyvállalatnál

a Bitport
a Vezető Informatikusok Szövetségének
médiapartnere

Hogyan forradalmasítja a számítástechnikát a nanotechnológia? Majzik Zsolt kutató (IBM Research-Zürich) írása. Vigyázat, mély víz! Ha elakadt, kattintson a linkekre magyarázatért.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthetően, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport kilencedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2018 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.