A vállalat állítólag az Amazon versenytársait célozza meg a kiskereskedelmi piacon, ezen keresztül pedig cloud szolgáltatásaihoz csábítana újabb ügyfeleket, ugyancsak az Amazon ellenében.

A Reuters értesülései szerint a Microsoft is saját technológiát fejleszt a fizikai boltok fizetési folyamatainak teljes automatizálására. Ez ma már nem a robot kasszákat jelenti, vagyis nem merül ki annyiban, hogy a vásárlók a pénztárosok helyett a gépek előtt állnak sorba. A rendszer lényege ugyanis az, hogy a vevő egyszerűen összepakolhat és kisétálhat az üzletből, a rendszer pedig automatikusan leemeli a pénzt a számlájáról, vagy megterheli az összeggel a hitelkártyáját.

Idén januárban már éles üzembe állt egy ilyen megoldás az Amazon Go Seattle-i üzletében, ahol kamerák, szenzorok és az adatokat feldolgozó mesterséges intelligencia figyelik a vevő és az árucikkek közti lévő kapcsolatot. A rendszernek egyrészt hajszál pontosan meg kell tudnia különböztetni egymástól a vásárlókat, másrészt az olyan eseteket is fennakadás nélkül kell kezelnie, amikor például a vevő meggondolja magát, de nem a helyére teszi vissza a kiválasztott terméket.

Részletek nincsenek, de a cél elég világos

A hírügynökség bennfentes forrásaira hivatkozva arról számolt be, hogy a Microsoft már több kereskedelmi láncnak tartott technológiai bemutatót világszerte, és az Amazon legnagyobb tengerentúli versenytársával, a Walmarttal már tárgyalásokat folytat az együttműködésről. A megoldás nyilván vonzó lehet mindazok számára, akik úgy akarnak a nulláról felzárkózni az Amazonhoz, hogy a vállalat a seattle-i Amazon Go után már a chicagói és a San Franciscó-i egység megnyitását tervezi.

Ahogy a Reuters beszámólója is kitér rá, a Microsoftnak nem csak a rendszerek értékesítése jelenthet nagy üzletet – legalább ilyen fontos, hogy a társaság a cloud szolgáltatások területén is versenyez az Amazonnal, a felhő pedig megkerülhetetlen a digitális kereskedelmi megoldások igénybevételéhez. Arról viszont nincs hír, hogy pontosan milyen technológiáról lenne szó, és egyáltalán mikor piacosítaná a Microsoft a terméket – ha egyáltalán ilyen irányú elképzelésekről van szó.

Az Amazon előnye egyelőre nyilvánvalónak tűnik: a társaság négy éven át fejlesztette a maga rendszerét, hogy aztán 2016-ban a saját seattle-i központjában egy saját alkalmazottainak nyitott boltban tesztelje tovább. A publikus üzem indítása így már 14 havi gyakorlati adatgyűjtés tapasztalataira épült, és a fejlesztések azóta is folyamatosan zajlanak. A legfontosabb cél, hogy az algoritmusok a lehető legkevesebb információ alakpján legyenek képesek nagyon nagy pontossággal azonosítani egy-egy árucikket vagy vásárlói aktivitást – ez egyáltalán nem könnyű feladat, a probléma megoldásához azonban az elemzők az Amazont tartják messze a legjobban pozicionált vállalatnak.

Piaci hírek

Rugalmasan korlátos csomagokra váltott a Telenor

Az új kézbe került szolgáltatónál a vezetőség után a terifacsomagoknál is frissítenek. A korlátlan adatforgalmat jó áron biztosító Hello Data megy, helyébe rugalmasabb, de drágább konstrukciók lépnek.
 
Hirdetés

Az ipar digitalizációja a munkaerőpiacot is átformálja

A digitalizáció, amely hamarosan az élet minden területét áthatja, a legelsők között az ipar újabb forradalmát indította el. A folyamat újfajta tudással felvértezett szakembereket igényel. Őket várja folyamatosan bővülő budapesti Industry X.0 csapatába az Accenture is.

Hirdetés

Gépek között, avagy az API kommunikáció rejtett buktatói

Az API kommunikáció biztonsági aspektusaira egyelőre nincsenek egzakt válaszok, de a Balasys megoldása segít a kikerülhetetlenné váló, API-k által jelentett biztonsági kockázatok kezelésében.

A fintech vállalkozásokat helyzetbe hozó európai uniós direktíva általánosságban nem ront a biztonsági helyzeten a bankok szerint. Bizonyos támadási formák azonban elszaporodhatnak, ha nem vigyázunk.

a melléklet támogatója a Balasys

A VISZ éves INFOHajó rendezvényén az agilitás nagyvállalati alkalmazhatósága és tanulhatósága volt az egyik kerekasztal témája. Az ott elhangzottakat gondolta tovább Both András (Idomsoft), a kerekasztal egyik résztvevője.

Ez a nyolc technológia alakítja át a gyártást

a Bitport
a Vezető Informatikusok Szövetségének
médiapartnere

Hogyan forradalmasítja a számítástechnikát a nanotechnológia? Majzik Zsolt kutató (IBM Research-Zürich) írása. Vigyázat, mély víz! Ha elakadt, kattintson a linkekre magyarázatért.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthetően, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport kilencedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2018 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.