Ötven amerikai üzletében robotok monitorozzák a gondolákat. Ha beavatkozásra van szükség, az már az emberek feladata.

Egyelőre tesztüzemben vezetett be a Walmart ötven amerikai áruházában robotokat a polcok ellenőrzésre. A Bossa Nova Roboticsszal közösen fejlesztett, kereken guruló, 180 cm magas robotok feladata az, hogy ellenőrizzék a polcok telítettségét, valamint azt, hogy az árcédulák és az áruk egymáshoz rendelésre rendben van-e.

Nem váltják ki az embert, hanem segíti

A robotokba nagy teljesítményű szkennert építettek, amely képes azonosítani azokat az áruciukkeket, melyeket a vásárlók rossz helyre pakoltak vissza, de azt is, ha valamelyik árucikknél hiányzik az árcédula. Ha egy robot problémát észlel, arról értesítést küld. A beavatkozást már az áruház munkatársai végzik el: feltöltik a polcot áruval, helyre teszik a rossz helyen lévő cikket, cserélik vagy pótolják az árcédulát stb.

Mivel a gép az ellenőrzés feladatát jóval hatékonyabban (pontosabban, gyorsabban) képes elvégezni mint az ember, összességében ezzel javul az áruházak hatékonysága is. A felszabaduló munkaerő pedig elsősorban a vevőkkel tud foglalkozni.

A Business Insidernek a Walmart innovációért felelős alelnöke, John Crecelius több előnyét is említette a robotok alkalmazásának. A vásárlók jobb kiszolgálása mellett sokat javíthatnak a készletezés hatékonyságán, ami a beszállító partnereket számára is előnyös. A Walmart meg azt nyeri, hogy az áruház menedzsmentje gyorsan észleli a készletváltozásokat, és így alacsonyabb szintre tudja vinni a raktárkészletet. A beszállítók pedig a valós idejű adatoknak köszönhetően jobban fel tudnak készülni a szállításokra.
 


Egyelőre napi háromszor – kora reggel, délben és este – gördülnek végig a robotok a gondolák között, de a finomhangolás még folyik, hogy hányszor és milyen időközönként fussanak ki ellenőrzésre. Crecelius szerint a dolgozók pozitívan fogadták a kerekeken gördülő segítőket, amiben valószínűleg szerepet játszott az is, hogy a vezetőségnek sikerült megértetnie velük, hogy nem helyettük, hanem melléjük, segítségnek érkeztek a gépek.

Apró lépés az Amazonnal szemben

A robotkísérlet egy apró lépés, amivel a Walmart megpróbálja ellensúlyozni az Amazon jóval forradalmibb megközelítését. Az e-kereskedelmi óriás is egyre nagyobb teret nyer a fizikai boltok piacán, főleg miután tavaly felvásárolta a Whole Foods üzletláncot. Egy ilyen lánc birtokában igencsak fenyegetőek az olyan vevőcsalógató fogások, mint a pénztárgép nélküli bolt koncepciója.

Ráadásul a Walmarthoz hasonló hagyományos kereskedelmi láncoknak már közel sem csak az Amazonnal kell megküzdeniük. Szintén a nyomában van a még mindig nagyon gyorsan növő és az ázsiai piacot egyre jobban uraló Alibaba, amely tavaly vette meg a hongkongi központú Sun Art Retail Group áruházlánc 36 százalékát – a láncban az Auchannak mindössze 0,02 százalékkal van több részesedése, mint a kínai e-kereskedőnek.

Persze a Walmart, amely azért még mindig a világ legnagyobb kiskereskedelmi vállalata, nem adja könnyen elsőbbségét. Minden fronton igyekszik felvenni a versenyt a kihívóival. Egyesek azt sem tartják kizártnak, hogy az informatikai infrastruktúrában egyre inkább saját lábára álló vállalat a felesleges számítási kapacitásaival a felhőszolgáltatások piacára is beszáll.

Piaci hírek

Így vettem hatezer forintért Microsoft Office-t. Ön ne vegyen

Sajnos az ajánlat mellett nem volt ott, amit a híres bűvész, Rodolfo minden trükkje előtt elsütött: „Figyeljék a kezemet, mert csalok!” Sokan bedőltek a trükknek. Girardi Kornél (IPR-Insights) írása.
 
Nem elég beszélni róla, tenni is kell azért, hogy jövőállóbbak legyenek a vállalatok. Szerencsére ebben rengeteg technológia áll már a rendelkezésre, csak győzzünk válogatni közöttük.

a melléklet támogatója az Invitech

A VISZ éves INFOHajó rendezvényén az agilitás nagyvállalati alkalmazhatósága és tanulhatósága volt az egyik kerekasztal témája. Az ott elhangzottakat gondolta tovább Both András (Idomsoft), a kerekasztal egyik résztvevője.

Ez a nyolc technológia alakítja át a gyártást

a Bitport
a Vezető Informatikusok Szövetségének
médiapartnere

Az Oracle átáll a féléves verzió-életciklusra, és megszünteti az ingyenes támogatást üzleti felhasználóknak. Mire kell felkészülni? Dr. Hegedüs Tamás licencelési tanácsadó (IPR-Insights Hungary) írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2020 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.