A 91-es kiadástól a Google új funkciókat adagol a böngésző speciális védelmi beállításaihoz a rosszindulatú letöltések kiszűrését és a bővítmények okosabb kiválasztását illetően.

A Google tovább bővíti a Chrome böngésző Enhanced Safe Browsing funkciót, ami a 91-es kiadástól már akkor is megvédené a felhasználókat, ha új bővítményeket telepítenek a Chrome Web Store áruházból: a program egy új párbeszédpanelen keresztül figyelmeztet, ha a kiválasztott programot az Enhanced Safe Browsing nem minősíti megbízhatónak. Ez a bejelentés szerint előrelépést jelent a kiterjesztéseket közzétevő fejlesztők menedzselésében, ami annyiban akadályt jelenthet az utóbbiak számára, hogy hónapokon keresztül teljesen meg kell felelniük a Google irányelveinek, mielőtt megkapják a minősítésüket.

A bitonságos böngészést a Google tavaly vezette be egy opt-in lehetőségként az adathalászattal és más rosszindulatú programokkal szembeni védelemben, egyfajta második védelmi kört hozva létre az olyan eszközökkel szemben, amelyeket nem szűrtek ki még azelőtt, hogy a felhasználó meglátogatta volna az érintett webhelyeket. A magyar nyelvű beállításokban "Speciális védelem" címen elérhető funkción keresztül a Chrome még több biztonsági vonatkozású információt oszt meg a Google szolgáltatásával, megvizsgálva a trükkös URL-eket, és lehetőség szerint lefülelve a phishing oldalakat.

Adatokat küldhetünk a biztonságosabb netezésért

A Google saját adatai alapján jelenleg az összes bővítmény nagyjából háromnegyed része felel meg maradéktalanul a Chrome áruház fejlesztői követelményeinek (Developer Program Policies), ami a társáság szerint növekedni fog, ha az új belépők már eleve a szigorúbb minősítési rendben érkeznek. A mostani keretrendszer felállítása azoknak az erőfeszítéseknek a sorába illik, amelyekkel a Google már egy jó éve próbálja megtisztítani áruházát a csalóktól és az adathalász kiterjesztésektől. Ezek eddig csak részben jártak sikerrel: a tavaly augusztusi nagytakarítás után például igazolt módon több millió felhasználó telepített több tucatnyi rosszindulatú bővítményt.

Egy másik újdonság a kockázatosnak ítélt fájlok letöltésére vonatkozik: a felhasználó hasonló módon figyelmeztetéseket kérhet a gyanúsnak ítélt állományokról, amelyeknek sort keríthet a további elemzésére. Ez az első vizsgálatot követően úgy nézne ki, hogy a fájlokat a Google feltölti a saját rendszerébe, ahol kvázi valós időben, statikus és dinamikus osztályozók alapján ismét szkenneli őket. Rövid várakozás után a Chrome jelzi, ha rizikósnak tartja az ellenőrzött fájlok letöltését a felhasználó gépére, a vizsgálathoz feltöltött anyagokat pedig a rendszer automatikusan törli. Érdemes megjegyezni, hogy más funkciókhoz hasonlóan itt is lehetőség van az ellenőrzés átlépésére vagy a jelzések figyelmen kívül hagyására.

A felhasználóknak szempontjából mindenképpen érdemes figyelembe venni, hogy a Chrome-ba való bejelentkezést követően az Enhanced Safe Browsing ideiglenesen megoszt bizonyos adatokat, amelyeket összekapcsolnak a Google-fiókkal. A vállalat ugyanakkor arról tájékoztatott, hogy saját statisztikája szerint ez eddig is 35 százalékkal csökkentette a sikeres adathalász kísérletek arányát, ami jó indok lehet a speciális védelem engedélyezéshez. A Chrome 91 stabil változata egyébként május végén jött ki, a következő kiadásra pedig júliusban kell számítani.

Biztonság

Tíz perc alatt töltöttek fel egy nagy energiasűrűségű akkut

A kísérletnek az ad plusz nyomatékot, hogy ott van mögötte Rachid Yazami, akinek a lítium-ion akkuk egyik kulcsösszetevőjét köszönhetjük.
 
A vállalati IT-biztonságra is igaz: a pokolba vezető út jó szándékkal van kikövezve. Hogyan viselkednek az alkalmazottak a kibertérben?

a melléklet támogatója az Invitech

A KPMG immár 22. alkalommal kiadott CIO Survey jelentése szerint idén az informatikai vezetők leginkább a digitalizációra, a biztonságra és a szoftverszolgáltatásokra koncentráltak.

Használtszoftver-kereskedelem a Brexit után

Az EU Tanácsa szerint összeegyeztethető a backdoor és a biztonság. Az ötlet alapjaiban hibás. Pfeiffer Szilárd fejlesztő, IT-biztonsági szakértő írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2021 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.