Egy év próbaidőszak után bárki előfizethet évi 100 dollárért az Open AI és a GitHub közös fejlesztésére.

Élesben is elstartolt a héten a GitHub Copilot nevű programozási segédeszköze. A mesterségesintelligencia-alapú kódolási segédeszköz formailag leginkább a prediktív szövegbevitelre hajaz: ha a kódoló beír egy kódsort, a Copilot javaslatot tesz a következőre. A fejlesztést a GPT-3 alapozta meg. Egy év múlva pedig már el is indították a Codex bétatesztjét, amelynek a szolgáltatássá alakított formája a Copilot.

A szolgáltatás fizetős, a 60 napos ingyenes próbaidőszak után havi 10 vagy évi 100 dollárba kerül. Diákok és a népszerű nyílt forráskódú projektek kódján dolgozó fejlesztők továbbra is ingyen használhatják a Copilotot (nyilván ezekhez a nyílt forráskódú fejlesztéseikhez). Vállalati környezetben annyi nehézséget okoz a használata, hogy a szolgáltatásban egyelőre nincs vállalati menedzselt felhasználói fiók.

A GitHub vezérigazgatója, Thomas Dohmke többek között arról írt a Copilot elindítása kapcsán közzétett blogbejegyzésében, hogy a megoldás révén a szoftverfejlesztők széles köre először használhatja az MI-t a kódolás segítésére, gyorsítására. Ez persze ebben a formában barokkos túlzás, ugyanis több ilyen eszköz is van a piacon. A DeepMindra épített AlphaCode egyelőre közepes programozói teljesítményt nyújt. A legfejlettebb piaci versenytárs most talán egy izraeli startup, a Codota havi 12 dollárért kínált vállalati eszköze, a Tabnine Pro. A 11 nyelvet támogató eszköz 2019 óta érhető el, és épp bő hete jelentették be, hogy erősebb MI-motort kapott. A Copilot több tucat nyelvet támogat, de valójában csak néhányban erős (pl. JavaScript, Python, Ruby, TypeScript).

Abban viszont Dohmkének igaza lehet, hogy az AI-alapú kódolás alapjaiban fogja megváltoztatni a szoftverfejlesztést (persze a GitHub-vezér arról is írt, hogy ettől a fejlesztők boldogabbak lesznek, ám a szolgáltatás ilyen jellegű hatásaira szerkesztőségileg nem vennénk mérget).

A Copilot egy bővítmény lesz a fejlesztéshez használt szövegszerkesztőben vagy IDE-ben (integrated development environment). Működési mechanizmusa egyszerű: amikor a fejlesztő beír egy megvalósítandó funkcióra vonatkozó inline kommentet, a Copilot azt értelmezi, és javasol egy kódot a megvalósításra. Emellett egyfajta prediktív szerkesztőként kiegészíti a kódot, beírja a változók és függvények neveit, sőt megpróbál teljes kódblokkokat is kitölteni. A tapasztalatok szerint javaslatai nem mindig telitalálatok, de így is sokat gyorsít a munkán. A The Registernek egy bétatesztelő egyenesen úgy fogalmazott, hogy már-már nyugtalanítóan jó.

Maradtak bőven nyitott kérdések

Bár a brit szaklapnak nyilatkozó fejlesztő szerint figyelemre méltó, mennyit fejlődött a bétateszt egy éve alatt a rendszer, szerinte vannak olyan problémák vele, amelyek mellett nem szabad szó nélkül elmenni.

Először is van egy szerzői jogi kérdés. A Codex MI-modelljének tanításához ugyanis tömegével használták fel a publikus GitHub repozitóriumokban elérhető kódokat. Többen felvetették azonban, hogy az MI és a szerzői jog viszonya sikamlós terület.

Másrészről továbbra is kérdéses az MI által előállított kód biztonsága. A modell tanításához felhasznált kódkészleteket ugyanis ebből a szempontból nem szűrték. A GitHub értelemszerűen nem is vállal garanciát a kódra mondván: a Copilot csak javasol, amit a fejlesztőnek mindig felül kell vizsgálnia. Ennek ellenére a tesztidőszak alatt a programozók a javaslatok negyedét egy az egyben elfogadták, de bizonyos nyelveknél sokkal magasabb volt az arány. Dohmke a blogbejegyzésében példaként a Pythont hozta fel: az abban írt kód közel 40 százalékát a Copilot állította elő. Ennek a GitHub-vezér örült, ám azok, akiknél a kód fut, nem biztos...

Cloud & big data

Menedzserkeringőt tart a 4iG

A portfólióját az utóbbi években felvásárlásokkal és partnerségekkel tekintélyes méretűre duzzasztó infokommunikációs nagyvállalat tapasztalt iparági szakembereket bízott meg egyes részegységek vezetésével.
 
Hiába jelennek meg százszámra tanácsok, best bractice-ek, trendek, pozitív változásokat mutató elemzések az adatvédelemről, az adatokkal kapcsolatos kockázatok továbbra sem enyhültek.

a melléklet támogatója a Tech Data

A Világgazdasági Fórum figyelmeztetése szerint jelentős szakadék tátong a C-szintű vezetők és az információbiztonságért felelős részlegek helyzetértékelése között.

A járvány üzleti vezetőt csinált a CIO-kból

Az EU Tanácsa szerint összeegyeztethető a backdoor és a biztonság. Az ötlet alapjaiban hibás. Pfeiffer Szilárd fejlesztő, IT-biztonsági szakértő írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2022 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.