A "karjait" szükség szerint gyorsan lelógató, illetve újra kimerevítő repülő szerkezet különösen érdekes trükkökre képes.

A Kaliforniai Egyetem munkatársaiból és hallgatóiból álló HiPeRLab csapata egy sor különleges projekttel igyekszik tágítani a dróntechnológia határait. A zömében fiatal szakemberekből álló gárda impresszív munkát végez, hiszen ahogy az oldalukon is látható, a terméktervezéstől a biztonsági funkciók javításán át a térérzékelés fejlesztéséig mindenféle területen megpróbálnak valamilyen újszerű gondolattal előállni.

Remények szerint ezek az ötletek később (jó esetben nem sokkal később) visszaköszönhetnek a végfelhasználóknak, vagy éppen üzleti ügyfeleknek kínált drónok eszköztárában. Ezzel is gyorsítva az amúgy sem lassú lépésekben fejlődő szegmens elterjedését.

Önhajtogató drón

A műhely sok érdekes kutatási projektje közül talán a leglátványosabb a repülés közben a másodperc törtrésze alatt alakváltásra képes szerkezet. Ez a modell normál állapotában egy teljesen hétköznapi, hobbisták által használt, négy légcsavarral rendelkező drónnak tűnik. A trükkje abban rejlik, hogy a lapátokat rögzítő karokba egy 90 fokos lehajlást biztosító kiengedő mechanizmust építettek. A rögzítő mechanizmus kioldása után ráadásul már nem kell extra energiákat sem bevetni, mivel a gravitáció elvégzi a munkát.

 

 

Ahogy a fenti kisfilmből kiderül, a konstrukció meglehetősen stabil mutatványokat tesz lehetővé olyan szűk területeken, amelyek átjárása egy ilyen fesztávú normál drónnak lehetetlen volna. A technika például nagyon jól jöhet építkezések, ipari létesítmények, közműhálózatok nehezen elérhető helyeinek átvizsgálásakor. (De mondjuk egy kéményeken, szellőzőjáratokon keresztül közlekedő drón valószínűleg a hadsereg képviselőit sem hagyja hidegen.)

A lehajló karok azonban nem csupán a potenciálisan bejárható területet tágítják, hanem logisztikai feladatok elvégzésénél is kéznél vannak.  A videóban azt is demonstrálták a kutatók, ahogy a két függőleges irányba állított légcsavar ellentétes irányú erőhatást kifejtve "magához ölel" egy üres kartondobozt, majd néhány méterrel arrébb szállítja. Az ötlet remek, ugyanakkor az elérhető anyagokból az nem derül ki pontosan, praktikusan mekkora terhet tud így megmozgatni az alakváltó drón.

Piaci hírek

Újabb aranybányát hódítana meg magának a TikTok

A platformon állítólag világszerte megjelennek majd a játékok is, amelyeket elsőként Vietnámban tesztelnek. Ez újabb óriási bevételeket jelentene a TikToknak, és még jobban a képernyő elé szögezné vele milliárdnyi felhasználóját.
 
Veszélyek garmadája bújik meg a webes alkalmazások és az alkalmazásprogramozási interfészek közötti forgalomban. Ezek kiszűrésére és hatástalanítására szerencsére egyre hatékonyabb eszközökkel rendelkezünk.

a melléklet támogatója a Balasys

A Világgazdasági Fórum figyelmeztetése szerint jelentős szakadék tátong a C-szintű vezetők és az információbiztonságért felelős részlegek helyzetértékelése között.

A járvány üzleti vezetőt csinált a CIO-kból

Az EU Tanácsa szerint összeegyeztethető a backdoor és a biztonság. Az ötlet alapjaiban hibás. Pfeiffer Szilárd fejlesztő, IT-biztonsági szakértő írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2021 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.