Az internetkapcsolatok átlagára alapján Magyarország a 31. helyen áll a világban. Ennél voltunk már előkelőbb pozícióban is.

A brit Cable.co.uk rendszeresen készít különböző összállításokat az internetes kapcsolatok áráról és minőségéről. Ezúttal a szélessávú internetelérés átlagos fogyasztói költségéről közölt az oldal friss globális adatokat. Az egyes régiókban, országokban érvényben lévő csomagok alapján Magyarország még mindig relatíve olcsónak számít, de a historikus adatsorból kiderül az is, hogy fokozatosan csúszunk le a listán.

Hatalmas, mégis csökkenő különbségek

Az összesen 219 földrajzi egységet lefedő felmérés szerint egy-egy régióban átlagban nagyjából 17 különböző konstrukció közül válogathatnak a netezni vágyók. Ezek havi ára globálisan és átlagban bő 57 dollárra jön ki. Ehhez képest az idei lista élén végzett Szudánban mindössze 2 dollár 30 cent egy csomag. Érdemes megjegyezni, hogy a szomszédos Románia a maga nagyjából 7,5 dolláros árszintjével befért a legolcsóbb öt közé.

 

 

A legnagyobb összegű számlákat Burundi lakosságának kell megemésztenie. A rendkívül szegény kelet-afrikai országban közel 384 dollárba kerül a szélessáv, ami nyilvánvalóan meglehetősen leszűkíti a potenciális ügyfelek körét. Ugyan Szudánhoz képest itt közel 170-szer többet kell kvázi ugyanazért adni, a világban meglévő különbségek az évek során egyre inkább mérséklődnek. (Egy évvel korábban Burundiban például még 430 dollár volt a normál szint, pár évvel korábban pedig kizárólag 1000 dollár felett lehetett az utolsó helyre kerülni.)

A második legvidámabb barakk

Általánosságban elmondható, hogy a legkedvezőbb árakat a volt szovjet tagköztársaságok területén találjuk. Az egykori Szovjetuniót alkotó országokban a netkapcsolat havonta átlag 17,59 dollárra jön ki. Közvetlen környezetünk, Kelet-Európa ettől csak egy hajszálnyival drágább. Régiónkban ugyanis 19,22 dollárt mutat az árstatisztika.

Magyarországon 14 vezetékes csomagajánlat alapján átlag 17,24 dollárba kerül a szélessáv, ami a világrangsorban a 31. helyre tesz minket. Az eredmény ugyan kedvezőnek tekinthető, ám a tendencia és a körülmények már nem annyira. Tavaly bő 15 dollárral még a 24. pozícióban voltunk, egy évvel korábban pedig még ennél is két hellyel feljebb álltunk.

A másik probléma, hogy a felmérés dollárra átszámítva hasonlítja össze a különböző pénznemekkel rendelkező területeket. Ennek megfelelően az amerikai fizetőeszköz erősödésével (ez történt tavaly) a gyengébb devizákban megadott összegek kevesebb dollárból fedezhetők. Nálunk ehhez képest dollárban kifejezve is drágult a vezetékes előfizetések ára, ami a forintos árakban még markánsabban megmutatkozik.

Közösség & HR

100 millió dollárnyit zsarolt össze a Conti utódcsapata

A Black Basta valószínűleg a hírhedt orosz Conti hekkerbanda egykori tagjaiból állt össze tavaly, és úgy tűnik, rögtön nagyon sokat kaszáltak.
 
Hirdetés

Ráfizetünk, ha a védelmen spórolunk!

Ha a védelmen spórolunk, kiberbűncselekmény áldozatává válhatunk. A Sophos MRD (észlelő és helyzetkező) szolgáltatása védelmet nyújt.

Összeurópai szabályozás készteti a cégeket a biztonságosabb informatikai működésre, de a megvalósításhoz nemcsak technológia, hanem emberek is kellenek.
Minden vállalatnak számolnia kell az életciklusuk végéhez érő technológiák licencelési keresztkockázataival. Rogányi Dániel és Vincze-Berecz Tibor (IPR-Insights) írása.

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 1. rész

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 2. rész

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 3. rész

A felmérésekből egyre inkább kiderül, hogy az alkalmazottak megtartása vagy távozása sokszor azon múlik, amit a szervezetük nem csinál, nem pedig azon, amiben egymásra licitál a többi munkáltatóval.

Ezért fontos számszerűsíteni a biztonsági kockázatokat

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2023 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.