Már saját maguk is úgy látják, hogy több technológiai startup vállalkozásba fektettek be sokkal magasabb árfolyamon, mint az indokolt lett volna.

Hétfőn a SoftBank Group minden idők legnagyobb, 23 milliárd dolláros negyedéves nettó veszteségéről számolt be az idei április és június közötti időszakban. Ennek oka hivatalosan az emelkedő kamatlábak és a politikai instabilitás mögött keresendő, amelyek megzavarták a globális piacokat, és alaposan próbára teszik a befektetők hajlandóságát a további nagy veszteségek viselésére. A piacon tapasztalható eladási hullám a fejük tetejére állította a korábban jól menő technológiai részvényeket is, és megtépázta a SoftBank két Vision Fund befektetési alapjának tulajdonában lévő papírok értékelését.

A japán társaság alapító vezérigazgatója korábban már ígéretet tett rá, hogy szigorítja a befektetési kritériumokat és igyekszik megőrzi a készpénzt a visszaesésből való kilábaláshoz, hétfőn pedig létszámcsökkentást is bejelentett a Vision Fund alapoknál. Most azt is elismerte, hogy az alap több induló vállalkozásba fektetett be, mint amennyit kellett volna, miközben a kiszemelt cégek erősen túl voltak értékelve. Mint kiderült, a SoftBank most egy akár 400 milliárd jenes (1,14 billió forintnak megfelelő értékű) részvény-visszavásárlási programra készül, hogy megnyugtassa a befektetőket.

Nem csak nekik nehéz

A Vision Fund portfóliójának bedőlése összességében 3,16 billió jen (23,4 milliárd dollár) nettó veszteségbe lökte a SoftBankot a legutóbbi negyedévben, ami nem csak a valaha volt legnagyobb ráfizetésük volt egy három hónapos időszakra, de különösen rosszul fest az egy évvel korábbi, 761,5 milliárd jenes nyereségükhez képest. Időközben ráadásul már kiléptek az olyan befektetéseikből is, mint amilyen az Uber vagy az Opendoor platform is volt, és amelyekből a nagyságrendet figyelembe véve jelképes nyereséget sikerült kivenniük.

A piaci folyamatokat jól illusztrálja, hogy a második Vision Fund összesen 269 cégben lévő részesedése június végén 37,2 milliárd dollárt ért, szemben a 48,2 milliárd dolláros akvizíciós költséggel. A nagy dobás állítólag most az lenne, ha sikerülne szerencsés körülmények között tőzsdére tudja vinniük a SoftBank tulajdpnában lévő ARM-et, miután nemrégiben kútba esett a csiptervező vállalat eladása az Nvidiának.

A Reuters beszámolójából egyébként kiderül, hogy ezen a területen most nem csak a SoftBankra jár rá a rúd. A vele közvetlenül versenyző Tiger Global legfontosabb befektetési alapja például 50 százalékos zuhanást könyvelhetett el az év első felében, miután alábecsülte a megugrott infláció hatásait, a Berkshire Hathaway pedig 44 milliárd dolláros negyedéves veszteséget jelentett befektetései és származékos eszközei után.

Piaci hírek

100 millió dollárnyit zsarolt össze a Conti utódcsapata

A Black Basta valószínűleg a hírhedt orosz Conti hekkerbanda egykori tagjaiból állt össze tavaly, és úgy tűnik, rögtön nagyon sokat kaszáltak.
 
Hirdetés

Ráfizetünk, ha a védelmen spórolunk!

Ha a védelmen spórolunk, kiberbűncselekmény áldozatává válhatunk. A Sophos MRD (észlelő és helyzetkező) szolgáltatása védelmet nyújt.

Összeurópai szabályozás készteti a cégeket a biztonságosabb informatikai működésre, de a megvalósításhoz nemcsak technológia, hanem emberek is kellenek.
Minden vállalatnak számolnia kell az életciklusuk végéhez érő technológiák licencelési keresztkockázataival. Rogányi Dániel és Vincze-Berecz Tibor (IPR-Insights) írása.

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 1. rész

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 2. rész

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 3. rész

A felmérésekből egyre inkább kiderül, hogy az alkalmazottak megtartása vagy távozása sokszor azon múlik, amit a szervezetük nem csinál, nem pedig azon, amiben egymásra licitál a többi munkáltatóval.

Ezért fontos számszerűsíteni a biztonsági kockázatokat

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2023 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.